Povežimo se na društvenim mrežama

NAUTIČKA PATROLA 2017: Brodski dnevnik Marina Veruda

Nautička patrola 2017, Marina Veruda, brodski dnevnik

NAUTIKA

NAUTIČKA PATROLA 2017: Brodski dnevnik Marina Veruda

Piše Mladen Gerovac

Od ACI marine Pula do Marine Veruda autom je tek 10-tak minuta, a jedrilicom treba i sat i pol. Sjedimo na terasi Skippers cluba i pijemo prvi makijato. S nama je šef recepcije Ognjen Zenzerović. Marina ima ukupno 630 vezova u moru i 250 na kopnu.

Najjača je čarter baza u Istri. Subotom je ovdje ludnica. U više od 120 čarter plovila u ovoj se marini svake subote ukrca i iskrca 1500 gostiju. Uz to, u špici sezone dnevni uplov tranzita zna doseći i stotinjak plovila. Veruda je zato posve spremna. Ima dovoljno mjesta na gatovima i golemi parking.

Dok razgovaramo s Ognjenom, naš je Damjan uprtio svoj ruksak i krenuo na gatove u anketiranje gostiju. Da cijeli posao obavimo što prije jer sunce već nemilice prži. Čeka nas još jedan težak i sparan dan.

Čarter – avenija

Krećemo u obilazak marine. Prolazimo kroz gotovo kilometar dugačku “čarter aveniju”. S desne strane su agencije i servisi a slijeve gatovi koje prate parkirani automobili. Cijela uvala dugačka je gotovo milju i pol i posve ispunjena jahtama, brodicama i barkama. Stižemo do novog bazena koji je postao glavna atrakcija i djece i odraslih. Biti u sjeni u njegovoj blizini već je pravo osvježenje. Zato Jura ima pravu sreću. Bračni par gostiju koji imaju dobru nautičku priču baš uživa u bazenu. Dok razgovara s njima Jura kleči na samom rubu s jednim koljenom u vodi.

Nautička patrola 2017, Marina Veruda, novi bazen, brodski dnevnik

Marina Veruda je dobila prekrasan bazen, koji je u ljetnoj pripeki pravi spas za goste

Ošamućeni vrućim obilaskom Verude, potražili smo spas na našem brodu. Sjedimo pod tendom u kokpitu i dišemo “na škrge”.  Iscrpljeni smo i pomalo bezvoljni.  Vrijeme ručku davno je prošlo, ali nikom nije do jela. Lamentiramo u lovu na inspiraciju da naše najnovije putešestvije što vjernije i ljepše opišemo.

Jurina karbonara

Odjednom Jura poskoči kao da mu se upalila stvaralačka “lampica”.  Sjurio se niz stepenice u potpalublje i ubrzo do nas dopiru miomirisi pripremanja fine klope. Znate onaj opojan vonj kad na maslinovom ulju malo popržite dobar domaći špek i na to bacite nasjeckani češnjak. Još samo treba skuhati špagete i sve to dobro pomiješati. I, to je to. Prava ukusna brodska karbonara. Odjednom nam se vratio tek, i sve smo to smazali u slast. Vratila nam se i inspiracija i volja za rad. Bravo, Jura majstore. Naš je brod napokon dobio dušu. Proradila je kuhinja. Naš brod Maslina postao je mjesto u kojem se sada osjećamo kao kod kuće.

No, posao čeka, valja popuniti sve one praznine na tri stranice Jutarnjeg lista koje prazne vape za senzacijama i čudima s naše morske pustolovine. Jura s voditeljem recepcije Ognjenom Zenzerovićem upoznaje atrakcije marine, divi se čudesnom drvenom brodu Nordlandu koji pripada dr. Oetkeru, upoznaje Talijana Roberta koji je u ovoj marini sa svojim brodom napokon našao svoj dom.

Jutarnji list, Nautička patrola 2017, Marina Veruda, brodski dnevnik

Jutarnji list: Objava Nautičke patrole iz Marine Veruda

A ja kopam po nedalekoj unutrašnjosti Istre u potrazi za atrakcijama i ostalim zanimljivostima. Najavljujem smotru boškarina u Kanfanaru, gladijatorske borbe u pulskoj Areni, starinski svadbeni pir u Medulinu, istražujem jednu od glavnih atrakcija istarskog avanturističkog turizma  –Pazinsku jamu. E, to je to.

Let iznad kukavičjeg gnijezda

Za Pazinsku jamu kažu da je čudovita, toliko da ju je i Jules Vern spomenuo u svom romanu Mathias Sandorf iz 1882. godine. Danas je atraktivna destinacija za avanturistički turizam. Može se krenuti u speleološki izlet ili preletjeti kotlinu zip-lineom.

Podno zidina srednjovjekovnog pazinskog kaštela, u grotlu Pazinske jame, rijeka Pazinčica završava svoj nadzemni tok, nastavljajući podzemljem prema jugu. Stotinjak metara ispod razine grada ponornica tvori dva podzemna jezera, međusobno povezana sifonom. Tijekom trosatnog speleološkog izleta vodič će vas povesti stotinjak metara niže zidina kaštela kanjonom Pazinčice kroz impresivno podzemlje Pazinske jame. Jama je turistički neuređena, pa je to napornija šetnja divljom prirodom. Podzemni dio staze ukupne je dužine oko 200 m, a završava velikom dvoranom i podzemnim jezerom dugim 80 metara. Unutar tog prostora uređen je manj zip line kojim se posjetitelje prebacuje na sprud podzemnog jezera. Visinska razlika je oko 120 metara.

Nautička patrola 2017, Pazinska jama zip line

Pazinska jama – adrenalinski let zip -lineom iznad ponora (foto FB)

 Nije za teže od 120 kg

Sasvim drugačiji doživljaj je preletjeti iznad Pazinske jame zip lineom u četiri linije ukupne dužine 660 metara. Leti se 100 metara iznad jame, a adrenalinski doživljaj kreće sa Zelene terase ispod Hotela Lovac u Pazinu i podijeljen je u četiri dijela ukupnog trajanja 30-50 minuta. Prve dvije linije dužine su 80 m, i manje visine, te psihički pripremaju za glavni prelazak kanjona. Treća linija dužine je 220 m i omogućuje postizanje brzine od oko 50 km na sat. Vožnjom po ovoj liniji postiže se i maksimalnu visinu od 100 m, prelaskom iznad samog ulaska u podzemlje jame. Stiže se u dvorište Kuće za pisce, odakle kreće posljednja, ali zato najduža linija (280 m) koja pruža dovoljno vremena za uživanje u čarima grandioznog ponora i srednjevjekovnog kaštela na njegovim liticama. Slijeće se na vidikovac iznad pećine Babina kuća, baš na mjesto odakle je prije nekih 140 godina snimljena fotografija pazinskog Kaštela i Jame, po kojoj je ilustrator Leon Bennet izradio poznatu gravuru koja je našla mjesto u romanu Julesa Vernea. Pješačkom stazom po liticama Pazinske jame za manje od pet minuta ponovno se dolazi do mjesta odakle se kreće. Za ovaj pothvat nije potrebna posebna kondicija. Jedini je uvjet da imate manje od 120 kg.

Budući da sam nešto lakši, krećem u potragu za nekim obližnjim dobrim restoranom, za našu rubriku „Gdje sjesti, što jesti“. Nije teško.

Fantazija Dušana Percana

Iznad marine Veruda nalazi se glasoviti restoran Fantasia. Vlasnik mu je također glasoviti majstor kuhinje Dušan Percan. Percan je legenda dobre hrane još iz druge polovice 1980-tih godina kada je bio šef kuhinje kultnog restorana u ACI marini Pula. Taj je restoran bio uvršten među pet najboljih restorana u bivšoj Jugoslaviji.  Toliko je bio popularan i prepun da mjesto za stolom nije mogao dobiti ni pulski gradonačelnik ako ga nije na vrijeme rezervirao. Sjedimo u Fantasiji i razgovaramo s Percanom o tim događajima od prije gotovo 30 godina.

– Bilo je to vrijeme gala večera uz nastup poznatih pjevača. Tereze Kesovije, Olivera Dragojevića, Arsena Dedića, Gabi Novak … Menije smo slagali prema osobnosti pjevača sjeća se Percan. Primjerice uz Terezu je išao kavijar, losos, kijevski kotlet… Kad je nastupao Oliver Dragojević, išlo se na ribu i morske delicije, za Arsena i Gabi išlo se na ekskluzivni meni … Sastavljeni su bili od pet sljedova: predjela, juha, toplo, hladno i desert … Bila je prava jagma za ulaznice. S Oliverom smo punili restoran deset večeri zaredom. Cijena menija je bila 100 maraka, što je danas nešto više od 100 eura. I sve je bilo prepuno – sjeća se Percan.

Nautička patrola 2017,Fantasia, Dušan Percan

Dušan Percan uhvaćen in flagranti u kuhinji svoje Fantasije (snimio Željko Hajdinjak/Hanza Media)

U to vrijeme Dušan Percan je bio i jedno od najpoznatijih imena u kulnirastvu. Na jednom natjecanju osvojio je čak pet zlatnih medalja. Isto tako Percan je i majstor ekskluzivnih banketa i masovnih cateringa čime se bavi i danas. U sjećanju su mu još i hitni banketa za OPEC i tadašnjeg njegovog šefa Jamanija, catering za Uljanik i švedskog stola za 600 ljudi.

Za ovu prigodu Dušan Percan nam je pripremio recept jednog od jela s jelovnika svoje Fantasije.

Recept: flambirani biftek Fantasia

Treba nam: 25 dkg bifteka, 15-20 dkg istarske tjestenine (ovisno o vrsti: pljukanci, fuži…), šparoge šumske 3 dag, gljive šumske 3 dag, pršut istarski 2 dag, konjak za flambiranje 0,02 l, crno vino (teran, merlot) 0,05 l, kockica maslaca, nekoliko kapi tartuf-ulja, sol i papar.

Postupak: Popržiti biftek na ulju prema želji: rare, medium, well-done. Izvaditi meso i na istoj masnoći napraviti umak od prokuhanih šparoga i gljiva, povezati sa sasvim malo vrhnja te s maslacem pomiješanim s brašnom postići gustoću. Skuhati tjesteninu u slanoj vodi. Poslužiti zajedno.

 

Klikni i komentiraj

You must be logged in to post a comment Login

Komentiraj

Iz kategorije: NAUTIKA

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh