Povežimo se na društvenim mrežama

NAUTIČKA PATROLA 2017: Brodski dnevnik Pomer

Nautička patrola 2017, ACI marina Pomer, Brodski dnevnik, Kamenjak

NAUTIKA

NAUTIČKA PATROLA 2017: Brodski dnevnik Pomer

Piše: Mladen Gerovac

Pripeka. Sparina. Pakao. ACI marinu Pomer krasi novi bazen. Čeznutljivo promatramo njegovu modru svježinu.

– Ma ne treba mi more, samo da mi se tu malo uvaliti, mrmlja Jura. Momci su već umorni. Premoreni. Ovo nam je četvrta marina, a još se nisu ni jednom okupali. Osim u vlastitom znoju. I noću i danju. Ali zato je sav patrolni posao obavljen besprijekorno.

Evo kako uživamo

Znamo da nam nitko u redakciji ne vjeruje da samo radimo. Svi, ama baš svi ispratili su nas zavidnim pogledima i otvorenim ponudama – ajde uzmite nas, i mi bi tako radili! Jedna kolegica urednica šalje mi sms: Gero, ti si moj idol, smislio si sjajan plan kako provesti dva mjeseca na jedrenju!

Kad smo objašnjavali da nas čeka posao američkih marinaca a ne nautičara jedriličara na odmoru, nitko nam nije vjerovao. – Lažete, prasci, idete uživati!

Najbolje što smo dobili bio je zagonetni osmijeh Mona Lize.

Vraćamo se na brod. Čeka nas još jedna sparna noć. Sve što smo pokupili danju, sada valja pretočiti u novinske tekstove.

Jura se javlja mami. Objašnjava da je na moru, na brodu, da radi, da je vruće, sparno … Prenosi nam njen odgovor: “Sine, odmori se i uživaj!”

Pa i uživamo! Kao profesionalci uživamo u poslu kao i u moru koje je dio tog posla. Znali smo prije polaska da Nautička patrola nikako neće biti ugodno ljetno krstarenje, već veliki novinarsko-pomorski izazov, koji zahtijeva isto tako veliki trud.

No, sada nam treba mali predah. Jedan day off. Zato zaključujemo – iz Istre za ACI marinu Cres jedrit ćemo noću!

No, najprije evo što smo zabilježili u Pomeru.

Nautička patrola 2017, ACI marina Pomer, Brodski dnevnik

Stari kopneni dio idilične sezonske marine srušen je do temelja i podignute su nove zgrade moderne marine

Novi Pomer

ACI marina Pomer treća je marina na području Pule, ali posve različita od prethodne dvije: od Verude i ACI Pula. Sagrađena je davne 1984. godine i bila je zamišljena kao ljetni nautički raj  u mirnom kutku Medulinskog zaljeva.  No kad su nautičari jednom tu vezali brodove, više se nisu dali van. Sezonsku su marinu sami gosti pretvorili u cjelogodišnju. Tekla je godina za godinom, ljetovalište je oronulo, no to ih nije nimalo smetalo. Ali u ACI-ju su odlučili da dotrajalu ljetnu marinu valja pretvoriti u suvremenu cjelogodišnju. Nije preostalo drugo nego produžiti lukobran da se marina zaštiti od vjetra i vala te srušiti stari i sagraditi potpuno novi kopneni dio.

ACI Pomer je sada  lijepa suvremena marina mediteranske vizure s novom recepcijom, prodavaonicom, restoranom i terasom pod tendom, novim sanitarijama, praonicom rublja, tehničkim servisom, prostorijama za posadu, automatiziranim i čuvanim kolnim ulazom, s bazenom, s novim energetskim ormarićima, prepumpnom stanicom za tankove otpadne vode, s najsuvremenijim Wi Fi internetom … I sve to u okruženo mediteranskim biljem, stablima i cvijećem te noću obasjano novom led rasvjetom.

Ovo je druga sezona te marina nakon rekonstrukcije. Što kažu gosti i jesu li se privikli na nove sadržaje i novu modernu vizuru – pitamo direktora Romea Cetinu koji je prošao tu cijelu kalvariju rušenja stare i gradnje nove marine. Zadovoljan je, jer je marina puna i u njoj praktički nema slobodnog mjesta. I što je najvažnija ostala je vjerna svojoj dosadašnjoj karakteristici: to je i nadalje mirna obiteljska marina s puno stalnih gostiju.

Nautička patrola 2017, ACI marina Pomer, Brodski dnevnik

Direktor ACI marine Pomer Romeo Cetina

Nadomak Europi

– Trenutno imam 242 nautičara s godišnjim ugovorom od ukupno 257 vezova. Na ostalim su vezovima gosti s mjesečnim ugovorom. I još  imamo  30 vezova s vanjske strane lukobrana, što koristimo za ljetni tranzit. To su sezonski vezove jer zbog bure zimi tu ne mogu biti ostati brodovi na vezu, kaže direktor Romeo Cetina.

Manji dio gostiju, njih 34, ipak je napustio marinu jer su zbog investicija u dodatne sadržaje i moderniziranje marine povećane cijene veza. No, na njihova su mjesta odmah uskočili novi gosti kojima to nije smetalo jer je im ACI marina Pomer već prije bio željena destinacija. Njena je velika prednost i to što je blizu ne samo Slovenije i Austrije već i dobrog dijela Europe budući da je od nje pulska zrakoplovna luka udaljena 15 minuta vožnje automobilom.

Za stare šank, za mlade skakaonica

Stari gosti koji su ovdje ljetovali 30 godina, ovdje su se zaljubljivali, djecu dobili, i njihova djeca već imaju djecu, u početku su s nevjericom gledali kako se ruše i u prašini nestaju njihove mladenačke uspomene. No, ubrzo ih je oduševljenje mladih natjeralo da to prihvate kao nešto neminovno.

Najmlađe je pak naviše oduševio bazen a njihove roditelje pull  bar za kojim se može uživati u piću s obje strane šanka. Jedino što brine direktora Cetinu je kako spriječiti da mladi taj šank ne koriste kao skakaonicu u bazen. Najprije je o tome brinula čuvarska služba a sada je odlučio to zapriječiti odgovarajućom ogradom.

Nautička patrola 2017, ACI marina Pomer, Brodski dnevnik

ACI marina Pomer i nadalje je ostala mirna obiteljska marina s velikim brojem nautičara na stalnom godišnjem vezu

ACI marina Pomer je i pogodna čarter baza kao ishodište za krstarenja prema jugu. Stoga Romeo Cetina vidi mogućnost da otvori još jedan komercijalan prostor za čarter agenciju i dovede nove goste s bliskog Zapada.

Kamo poći na izlet? Nema dvojbe – tu je blizu vrh istarskog kopna neobično razvedeni dugački poluotok, koji se poput velike šape neke pretpotopne zvijeri pruža daleko u more.

Čudesni Kamenjak

To je poluotok Kamenjak, krajolik neobične ljepote obasjane suncem. Područje Kamenjaka ima godišnje daleko više sunčanih dana i daleko manje oborina od obližnjih Pule i Medulina. Ovaj zaštićeni pejzaž čini kombinacija travnjaka, šume, bušike, makije i kamenjara. Cijeli poluotok u čijem je središtu mjesto Premantura dug je 9  kilometara, s obalom dugom 30 km prepunom uvala, rtova i plaža. Prošaran je mrežom makadamskih putova, idealan za šetnje i biciklizam, kupanje, ribolov, ronjenje, promatranje i fotografiranje ptica i biljaka… Ovdje raste 30 vrsta orhideja, od toga su dvije endemske: istarska i pulska kukavica.

Od brojnih uvala najpopularnije su Velika i Mala Kolombarica ispod kojih se nalaze špilje. Proteklih godina u njima je viđana sredozemna medvjedica, a kupači i ribolovci često susreću dupine.  Podmorje je bogato poljima posidonije, raznom ribom, rakovima …

Nautička patrola 2017, ACI marina Pomer, Brodski dnevnik, Kamenjak

Kamenjak – raj za pješake, bicikliste, ronioce, ribolovce, kupače, ljubitelje prirode … (foto: www:kamenjak.hr)

Tu su i poučna staza, staza dinosaura, dječja plaža s pijeskom, istarska farma, sportsko-rekreativni tereni, vidikovci, označena mediteranska livada, ronilački punkovi, arheološki nalazi, Safari bar za okrjepu, a uz plaćanje dozvole može se rekreativno loviti riba. Za dolazak brodom posebno je atraktivna uvala Portić.

Na krajnjem jugu nalazi se sam rt Kamenjak, uz koji je svjetionik Porer na istoimenoj hridi. Sagrađen za vrijeme Austro-Ugarske, 1833. godine, viši je od 30 metara, i najjužnija je točka Istre. Danas je simbol medulinskog arhipelaga, a 2010. je uvršten u minijature zabavnog parka Minimundus pokraj Klagenfurta u Austriji. Blizu Porera je otočić Fenoliga kojeg nazivaju i Tanjur na kojem se može vidjeti otisak stope dinosaura.

Raj za bicikliste

Tijekom godine se ovdje održavaju brojne biciklističke i kanuističke utrke. Označene su dvije biciklističke staze po makadamu:  14 km duga Orhideja i 10 km duga Premanturka. Obje se mogu obići za sat i pol.

Koncem lipnja je u prizemlju zgrade Javne ustanove Kamenjak u središtu Premanture  otvoren centar za posjete „Kuća prirode“. Prima posjetitelje svakog dana od 10 do 22 sata i nudi brojne  atrakcije, posebno djeci, poput četiri akvarija sa stanovnicima podmorja Kamenjaka, slagalica morskih organizama, mogu se okušati u prepoznavanju organizama po teksturi njihova tijela, ili pomoću 3d interaktivne proširene stvarnosti prošetati s dinosaurima.

Iz Premanture u zaštićeni krajobraz Donjeg Kamenjaka možete doći automobilom, biciklom ili brodom. Ulaz za bicikliste i pješake je besplatan, a ljeti se naplaćuje za motorna vozila: jednodnevni ulaz za automobile stoji 40 kn, za mopede 20 kn, za kampere 100 kuna. Ulazne rampe otvaraju se u 7 ujutro, a zatvaraju u 21 sat.

Preostaje još da zaključimo naš posjet Pomeru izvještajem za rubriku „Gdje sjesti, što jesti“.

Nautička patrola 2017, ACI marina Pomer, Brodski dnevnik, restoran Sopravento

Restoran Sopravento s terasom, bazenom i pull-barom

Restoran Sopravento: popularni meni za 80 i 100 kuna

U ACI marini Pomer posjetili smo restoran Sopravento koji vode  Karmen i Davora Jovanović. Ova ugostiteljsko-obiteljska priča započela je prije nekoliko godina s malom konobom Kaminada u njihovoj obiteljskoj kući u obližnjem Ližnjanu. Vrlo brzo ta je konoba postala toliko popularna da je pune tri godine bila non-stop puna. Naime, Karmen i Davor postigli su to odličnim spojem dobre hrane i ugodnog ambijenta. Kaminada je postala premala te su se odlučili da se okušaju s novim velikim restoranom u ACI marini Pomer. Počelo je dosta teško zbog neuređenog prostora i ovdašnjih nautičara koji su s nepovjerenjem gledali u stolove s bijelim stolnjacima, priborom za jelo postavljenim po propisima struke.

I evo nas sada s Davorom Jovanovićem koji govori kako je ponovo uspio, i njihov novi restoran je pun.

– Pobijedila je opet upornost, trud i odricanje da bi se došlo do dobre hrana čija je osnova uvijek svježa riba do koje se pak dolazi ustajanjem prije zore da se dočekaju ribarice koje se vraćaju s mora. Počela je kolati priča u marini, pa u Premanturi, Banjolu, u Pomeru i u 10. mjesecu smo napravili veliki bum sa našim domaćim ljudima iz Pule. U principu bila je to ista klijentela koja je dolazila u Kaminadu, ali sada puta 20. Radili smo cijelu zimu i s time smo se izvukli, dakle ne s ljetom – kaže Davor.
Navest ćemo i popularne menije čime je Sopravento privukao i nepovjerljive nautičare, koji su vjerovali samo u svoju brodsku kuhinju. Dakle, to su primjerice meni od 100 kuna kojeg čine: torta od krumpira i crnog tartufa, tuna medaljoni na ljubičastom luku i pireom od buće i za desert – tiramisu, dok meni za 80 kuna sadrži morski pijat, tagliatelle s vrganjima, pečena pačja prsa i tiramisu.

Nautička patrola 2017, ACI marina Pomer, restoran Sopravento, Davor Jovanović

Vlasnik restorana Sopravento Davor Jovanović

Sopravento je počeo sa svojim kuharom iz Kaminade Lazom Lazarevićem a sada zapošljava tri kuhara. Ali smo Lazu zamolili da nam daruje jedan svoj recept čiji smo savršeni uzorak jela imali prilike i probati a koje se zove:

Pljukanci s hobotnicom, filetom brancina i jadranskim kozicama

Treba nam: 100 g pljukanaca, 20 g kuhane hobotnice,20 g fileta brancina, 20 g kozica

0,1 l malvazije, 0,1 l riblje juhe,10 g maslaca, 1 češanj češnjaka, timijan, 0,05 l maslinovog ulja.

Priprema: Popržiti hobotnicu, ribu i kozice na maslinovom ulju, dodati češnjak, podliti vinom i pustiti da iskuha. Dodati riblju juhu i maslac, skuhati u kremasti umak, ubaciti pljukance i kratko prokuhati, poslužiti na tanjuru te preliti maslinovim uljem.

Jutarnji list, Nautička patrola 2017, ACI marina Pomer, Brodski dnevnik

Jutarnji list: objava izvještaja Nautičke patrole iz ACI marine Pomer

Klikni i komentiraj

You must be logged in to post a comment Login

Komentiraj

Iz kategorije: NAUTIKA

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh