Povežimo se na društvenim mrežama

NAUTIČKA PATROLA 2017: Naša ploveća redakcija je spremna

Nautička patrola, jedrilica Masslina, ACI marina Cres

NAUTIKA

NAUTIČKA PATROLA 2017: Naša ploveća redakcija je spremna

Cres, 7. lipnja 2017. Iza nas su mjeseci i mjeseci priprema. Kao da se spremamo na put oko svijeta.  Gotovo da se tako i Joža Horvat, naš poznati Međimurac, slavni pisac i moreplovac spremao kada je s Besom kretao da oplovi kuglu zemaljsku. Zapravo, naš se posao nimalo nije razlikovao: ideja, plan, brod, dozvole, svjedodžbe i certifikati, oprema, ruta, posada, opskrba, sponzori, sastanci, dogovori, ugovori, pisma, stroga podjela zadataka, veze, kontakti, slanje priloga redakciji…  Istina, nećemo se naći na bespućima oceana i naš put neće trajati dvije godine, ali ćemo u tih dva mjeseca i petstotinjak jadranskih milja, neposredno upoznati više od tisuću nautičara jer nam ih je namjera anketirati a k tome priključiti još i lijepi broj poznatih i manje poznatih ljudi jer nam ih je namjera ugostiti.

I k tome još svakodnevno pripremati i slati u redakciju priloge, tako da ćemo ih za vrijeme trajanja patrole ukupno obraditi i objaviti oko 400 na više od sto novinskih stranica.

Inspektor kaže – može

Nautička patrola, jedrilica Masslina, ACI marina Cres, Alan Šepuka, Mladen Gerovac

Maslina je za kratko je vrijeme od suvišne ruine postala brod za naslovnu stranicu Jutarnjeg lista: Alan Šepuka i Mladen Gerovac

I sada je napokon sve pri kraju. Evo nas zato ovdje u ACI marini Cres. Tu se već mjesecima priprema i oprema brod naše Nautičke patrole. To je 14-metarska jedrilica sa četiri kabine Elan 45. Ime mu je Maslina a dobili smo ga na korištenje od ACI-ja. Upravo jučer ovdje je boravio inspektor Hrvatskog registra brodova iz Splita. Obavio je detaljni, vrlo složeni i zahtjevni inspekcijski pregled koji je završio zapisnikom gdje se kaže da je brod Maslina spreman za „ishođenje svjedodžbe o sigurnosti plovidbe za područje plovidbe III“.  Što će reći, prema odredbama Pomorskog zakonika i pratećih akata, da brod Maslina može slobodno i mirno ploviti s odgovarajućom posadom cijelim teritorijalnim morem Republike Hrvatske.

A posla na pripremi i opremi broda bilo je doista mnogo. To najbolje zna direktor ACI marine Cres Alan Šepuka, koji ga je besprijekorno organizirao i obavio s odgovarajućim serviserima i djelatnicima marine Cres.  Dugo je Maslina nekorištena stajala na suhom, sada blista, kako bi rekao Joža Horvat, kao djeveruša na vjenčanju. Dobila je nova jedra, nove konope, nove navigacijske uređaje, obavljen je detaljan servis motora, bow thrustera i sidrenog vitla, provjereni su svi elektro-uređaji, svi ventili i sigurnosni sustavi, pregledana je nabavljena i komplentirana sva ostala oprema da se na brodu može ploviti, živjeti i raditi. Obilazimo brod s direktorom Šepukom i mornarom dizaličarom Markom Kaštelanom, jednim od zaslužnih za njegovu pripremu.

Nautička patrola, jedrilica Masslina, ACI marina Cres, Alan Šepuka, Mladen Gerovac, Marko Kaštelan

Za sjajan posao posebno je zaslužan mornar dizaličar Marko Kaštelan (u sredini)

Jedrilica – redakcija dnevnih novina

Sve je na svom mjestu. Naša peteročlana posada već bi se danas mogla ukrcati i krenuti na plovidbu kroz 33 hrvatske marine na obali i otocima, od Umaga do Dubrovnika.  Toliko će ih naša Nautička patrola posjetiti u ovim ljetnim mjesecima. Rado bismo ih posjetili sve, ali jedno je ljeto jednostavno premalo. Izabrali smo one najprometnije i najatraktivnije s ukupno 11.500 vezova.

Uz anketiranje nautičara o zadovoljstvu uslugama tih marina, posada patrole na svom će putu pratiti zbivanja ne samo u marini, već i u bližoj okolici, razgovarat će s gostima i turističkim djelatnicima te iz broja u broj objavljivati reportaže i informacija o najboljim mjestima i sadržajima za boravak, odmor i provod. Ujedno će objavljivati vodič za kamo ići i gdje se čime baviti, vodič kroz gastro punudu, glavne atrakcije i must go destinacije, goste Patrole i Patrolu u gostima, te i feljton – Misterije i legende Jadrana.

Nautička patrola, jedrilica Masslina, ACI marina Cres

I brodski salon je spreman za redakciju, no stjecajem okolnosti ovaj stol, klupe i fotelje prva tri tjedna postat će postelja jednog člana posade kojem su svi ležajevi na ovom brodu bili premali

Dva mjeseca pod jedrom

Posla će uglavnom biti puno, od jutra do mraka, na moru u plovidbi i u marini. S našom ćemo redakcijom pod jedrima čitava dva ljetna mjeseca biti u najbližem suživotu s ljetnim kapetanima i svim jadranskim nautičarima. Dijelit ćemo s njima ljepotu mora, sunce, vjetar i čar prelijepih naših otoka i uvala. Susretat ćemo se i družiti na zajedničkim rutama i u marinama i usputnim događajima. Uživati u jedrenju i plovidbi, ali i uzbuđenjima što ih zna donijeti žestoka ljetna jadranska nevera.

Nautička patrola, jedrilica Masslina, ACI marina Cres

Maslina je spreman da nakon dugo vremena primi mornare (i novinare), za dva tjedna partenca

Preostaje nam još samo brod označiti, oživjeti i kompletirati oznakama i logotipima naših sponzora.  I zatim, za dva tjedna, napokon odvezati cimu i – krenuti…

Piše i snimio: Mladen Gerovac

Klikni i komentiraj

You must be logged in to post a comment Login

Komentiraj

Iz kategorije: NAUTIKA

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh