Povežimo se na društvenim mrežama

NAUTIČKA PATROLA 2017. Novinarska avantura bez premca

You tube sail in storm

NAUTIKA

NAUTIČKA PATROLA 2017. Novinarska avantura bez premca

Ako voliš more, brodove, jedrenje i avanturu uzmeš u ruke Besu – nenadmašni brodski dnevnik Jože Horvata, sjediš lijepo u toploj sobi (zimi) u debeloj hladovini (ljeti), čitaš i uživaš: jedra, more, Jadran, Otrant, Mediteran, Gibraltar, Atlantik, Panamski kanal, Galapagos, egzota Polinezije, Tahiti, Bora Bora, bajkovite lagune, kokosove palme, živopisni ljudi, susreti, doživljaji i – priče, priče, priče …

Besa brodski dnevnik Jože Horvata – vječno nadahnuće za sve ljubitelje mora, vjetra i jedara željnih avanture

A ako si jedriličar, nautičar, imaš brod, novac, želju i petlju pa se odlučiš i sam otisnuti, uzmeš isto tu Horvatovu Besu  – kao nadahnuće. A ako si još k tome iskusni novinar i urednik sklon avanturi smisliš – Nautičku patrolu. I daš besu da ćeš ju do kraja odraditi baš kao što je i Joža pod jedrima oplovio svijet i sve to u svom dnevniku lijepo opisao.

Zamisao o Nautičkoj patroli ubrzo prerasla u projekt, a projekt u plan koji je trebalo ostvariti u suradnji s Jutarnjim listom.  Dakle, to ludo, opako, nabrijano ljetno novinarsko krstarenja trebalo je u stvarnosti izgledati ovako:

Mladen Gerovac, autor projekta i vođa Nautičke patrole

Mladen Gerovac, autor projekta i vođa Nautičke patrole

Zamisao

Peteročlana posada novinara-nautičara na brodu jedrilici tijekom ljeta posjeti 33 najznačajnije hrvatske marine od Umaga do Dubrovnika. Sa sobom ponese anketne upitnike na pet jezika sa sedam osnovnih pitanja: o uređenju i čistoći marine, ljubaznosti osoblja, urednosti i funkcionalnosti tuševa i toaleta, ugostiteljskoj ponudi, o sportu, rekreaciji i zabavnom životu, o osjećaju ugode koju im svaka od marina pruža. I osmim pitanjem koje je glasi: U kojoj se hrvatskoj marini osjećate najugodnije?  A predviđen je i prostor da svaki gost upiše primjedbe na marine i na hrvatski nautički turizam uopće. Cilj je jasan: da gosti-nautičari ocijene kakav nam je nautički turizam i ponuda, što nam je dobro a što fali, a prije svega u svemu tome – kakve su nam marine.

Metoda je slučajni uzorak. U svakoj marini članovi patrole anketiraju svakog desetog gosta, prema nacionalnom sastavu gostiju koje patrola zatekne za svog boravka u svakoj marini. No, u marinama koje imaju više od 500 vezova, budući da je to pravilo „svaki deseti“ neizvedivo anketirat će se svaki 20. ili svaki 30. gost. Budući da sve planirane marine ukupno imaju 11.500 vezova i računajući da će tijekom ljeta biti sasvim pune, anketa će ukupno obuhvatiti više od 1.100 nautičara.

Anketa

Svako pitanje – kategorija ocjenjuje se bodovima od 1 do 5. Izračunavaju se prosjeci za svaku kategoriju te prosječna ocjena za svaku marinu. Ovaj izvor čini 70 posto ukupne ocjene. Posada Nautičke patrole u funkciji stručnog žirija je drugi izvor za ocjenjivanje marina i čini 30 posto ukupne ocjene.

Nakon anketiranja u svakoj marini radi se obračun bodova i poredak marina na taj način što se za svaku kategoriju izračuna prosjek ocjena (zbroj za svaku kategoriju podijeljen s brojem anketiranih) te se na osnovu toga izračuna konačna ocjena marine (ukupan zbroj prosjeka ocjena kategorija podijeljen sa sedam). Sve se izračunava na dvije decimale, po principu izračuna ocjena u hrvatskom školskom sustavu. Tome se pridružuje izračun ocjena žirija, kojega čine svi članovi posade Patrole.

Na kraju će se marina koja prikupi najviše bodova proglasiti najboljom u nautičkoj sezoni te će joj biti uručena prva i najviša hrvatska nautička nagrada – Zlatno sidro. Također će biti predana priznanja i zahvalnice ostalim zaslužnim sudionicima.

Postupak anketiranja

Razrađen je i postupak anketiranja. Član ekipe zadužen za anketiranje najprije će se u recepciji marine raspitati o strukturi gostiju pa će u skladu s tim ponijeti sa sobom odgovarajući broj anketnih upitnika na različitim jezicima te ih na gatovima podijeliti nautičarima na brodovima.

Podjela anketnih upitnika ovisiti će o dolasku Patrole u svaku pojedinu marinu. Najbolje vrijeme podjele je ujutro nakon jutarnje toalete i doručka, a prije odlaska s broda ili s brodom iz marine, i u vrijeme poslijepodnevnog odmora, odnosno prije večernjeg izlaska. Osim toga, tada su sve marine – pune. Ispunjene anketirane upitnike treba, u dogovoru s anketiranima, što prije pokupiti, najbolje u istom obilasku. Za svakog nautičara koji kaže da će anketu predati tek navečer ili drugi dan ujutro, treba u anketu uključiti još jednog nautičara. Jedno od rješenja je da se anketni upitnik ispuni zajedno s gostom.

Redakcija pod jedrima

Dakle, anketiranje 1.100 nautičara na vezu u marinama – jedan je veliki zadatak Patrole. Drugi zadatak, zapravo još veći je svakodnevno u redakciju slati tekstove za tri do četiri novinske stranice. Bit će to reportaže iz svake marine i okolice, ekskluzivne životne priče nautičara iz usputnih popularnih nautičkih uvala i sidrišta o najboljim mjestima i sadržajima za boravak, odmor i provod …

Nautička patrola Marina Frapa

Jutarnji list: Nautička patrola u vrhunskoj hrvatskoj marini Frapa

Evo što je redakcija Jutarnjeg lista u Zagrebu, prema projektu Patrole, svakog dana očekivala od svojeg dopisništva pod jedrima:  Brodski dnevnik – kratka aktualna kolumna vezana za brod, plovidbu, posadu … Sa slikom iz plovidbe, nekog člana posade, susreta na moru … već prema sadržaju. Program događanja – najvažnije priredbe u mjestu i okolici od dana boravka do kraja sezone … Sport i zabava – najbolja mjesta i oblici rekreacije i zabave: teniski tereni, golf,  surf, pješačke i biciklističke staze, ronilačke destinacije, vidikovci, najljepše plaže …  Glavna priča – reportaža o mjestu i marini, pisano živo, zanimljivo i doživljajno, s ljudima i aktualnim zbivanjima. Mjesna atrakcija i/ili Must go destinacija – izlet ribarski, polupodmornicom, fešta, vinska cesta, spilja, vidikovac, dvorac, muzej, crkva, koncert, sajam … za obitelj ili za mlade. Noćni život, disko… Što kažu gosti – tri najrječitije izjave o mjestu, o marini, dojmovima – s portretima … Gdje sjesti, što jesti –najpoznatiji restorani, ponuda autohtonih domaćih jela i vina. Najpoznatiji kafići i picerije, cijene. Recept majstora kuhinje  Šef kuhinje daje recept za neko domaće autohtono jelo. Ljetni oktani  sponzorirana crtica INA.  Mjesna ili najbliža morska pumpa. Radno vrijeme, udaljenost od marine u miljama, dubina mora (gaz). Kratka pričica zaposlenika – najveći brod, koliko goriva, poznata osoba ili jednostavno poruka – kako prići i kako tankati i sl. Glavna priča II (3. strana) – atraktivna reportaža iz mjesta ili s aktualnog događanja u blizini. Ili: Patrola u gostima ili Gost Patrole (na brodu) – poznata i popularna  osoba koja u tom mjestu ljetuje: što radi, kamo ide, kako provodi vrijeme, s kim se druži, što savjetuje za dobar odmor i dobar provod …  U pripremi rezervni materijal Misteriji Jadrana …  Sve u svemu vrlo zahtjevan zadatak za petoricu momaka, koji moraju uz sve to stizati točno rokove, bez obzira na vjetar, valove, nevere, i prženje na +40. Ne zaboravimo i istodobno anketiranje 1.100 nautičara, ali to je ujedno i izvor informacija za pisanje reportaža, životnih priča, crtica …

Jutarnji list: Posjet patrole najvećoj i odlično organiziranoj Marini Dalmacija u Sukošanu

Tako je bilo nekad …

Moramo kazati da ideja o Nautičkoj patroli nije nova. Jedna takva akcija održana je 1988. godine kao Nautička patrola Vjesnika. Šef je bio jedan od rijetkih jedriličara novinara u to vrijeme i jedan od tadašnjih urednika u dnevnom listu Vjesnik Jadranko Sinković, fotoreporteri su bili Rajko Šobat, Jadran Mimica i Romeo i Ibrišević, koji su se izmjenjivali te moja malenkost s radnim zadatkom: novinar-nautičar.

Plovili smo na brodu Elan 31, koji je tada za nas bio jahta bez premca. Jedrilo se zdravo, „na žgance“ i slobodnu prosudbu. Od instrumenata imali smo samo kompas.  Osim toga tada smo mogli obići baš sve marine, 16 ACI-jevih koje su baš te godine obilježile peti rođendan i desetak drugih – od Portoroža do Ulcinja (zbilo se to taman pred kraj bivše države). ACI je bio glavni hit u nautičkom svijetu.  Lanac marina sa svjetskim nautičkim standardom, na atraktivnim lokacijama, sagrađen u rekordnom vremenu … I upravo te godine ACI je zabilježio i prvi financijski uspjeh: ostvario je prihod od 83 milijuna maraka, od čega je 13 milijuna bila dobit. Marine su bile prepune …

Zanimljivo je, kada smo pripremali Nautičku patrolu da podatke o lokaciji, kapacitetima i opremljenosti marina, nismo mogli naći niti u jednoj državnoj instituciji, ni u Zagrebu ni u Beogradu. Najbolju nautičku sliku jugoslavenske obale imali su Nijemci. U visoko tiražnom njemačkom jedriličarskom magazinu Yacht baš je uoči te sezone objavljen tabelarni pregled svih mjesta za prihvat jahti na jugoslavenskoj obali i otocima – s pozicijom, kapacitetom, opremom i razinom usluga. Bilo je to polazište i za planiranje Vjesnikove Nautičke patrole.

Vjesnikova Nautička patrola 1988.

Vjesnikova Nautička patrola 1988. Na slici: fotoreporter Rajko Šobat i na pramcu Mladen Gerovac (snimio Jadranko Sinković)

Brod smo dobili od tadašnjeg Inatoursa, glavni sponzor bio nam je Dunhill, ACI nam je dao podršku prihvata u marinama . A što se tiče obveza javljanja u redakciju, to nije bilo bog zna što. Javljali smo se samo povremeno. Tekstove smo diktirali telefonom u daktilobiro, za slike smo slali nerazvijene filmove autobusom povjerivši ih vozaču ili kondukteru. Kuća Vjesnik imala je na vrhu nebodera jednu izoliranu sobu koja se zvala Tele-foto. Ovamo su pristizale samo (crno-bijele) vrlo važne fotografije ponajviše s vrlo važnih skupova u Beogradu. Istina, imali smo i pokretni telefoto za važna javljanja s terena, ali Nautička patrola nije spadala u takva zbivanja. Nautika je u to vrijeme imala ideologijski status ujdurme kapitalističkog zapada koja je još uz to bila prijetnja sigurnosti Jugoslavije jer su se na tim jahtama vozili „sve sami špijuni“ jugo-baza smještenih na obali …  To što smo glavne informacije o marinama i najljepšim (slobodnim) uvalama za sidrenje dobivali upravo preko njemačkih nautičara samo je potvrđivalo službeni partijski i državni ideološko-politički stav da su nautičari čisti špijuni! Uglavnom, poanta je u tome da je ta novinarska Nautička patrola bila doista jedno ugodno neobavezno ljetno krstarenje …

… A tako je sad!

A sada? Nautički turizam nam je jedna od glavnih uzdanica, izvora blagostanja i države i turističkih djelatnika. Novine su kao medij sve bliže su radiju i televiziji. Internet je postao poput mora, gurneš prst i imaš vezu sa čitavim svijetom, ovdje klikneš mišem i povezan si također sa čitavim svijetom. Ali daleko učinkovitiji. Morem moraš ploviti, a internetom ostvariš vezu u djeliću sekunde.

Dakle, nema zabušavanja, svaki dan nas čekaju tri prazne novinske stranice, a uz to i znatiželjno mnoštvo motritelja web portala jutarnji hr. Da bi sve to zadovoljili imamo na raspolaganju čitav arsenal suvremene opreme: četiri laptopa, pet mobitela, skener, bežični internet s dva rutera vezana na power inverter koji pretvara brodsku struju od 12 volti na 220 volti, kameru na pramcu broda koja 360 stupnjeva snima sve oko sebe, i istog trena šalje sve što se u njenom dosegu zbiva u redakciju web portala, kamera se može skinuti i ponijeti da bi snimila sve što se zbiva ne samo na brodu, oko broda, pod morem (da pod morem, jer se može zaštiti od vode), već i u marini i okolini da bi sve to uživo poslala preko posebnog mobitela i operatera u ždrijelo web portala i njegovih nezajažljivih korisnika. A onda još k tome: antene, punjači za mobitele, za laptope, žice, kablovi, štekeri, utičnice, još kablova …

Zbog te svakodnevne zahtjevne produkcije, kratkoće vremena i dužine trajanja cijele akcije, zbog života na brodskom skučenom prostoru, zbog uvjeta rada ove patrole za razliku od one Vjesnikove, posada je bila ključni faktor cijele operacije. Jer to doista nikako neće biti ugodno ljetno krstarenje, već naprotiv – prilično velika muka. Stoga smo već u projektu ozbiljno inzistirali da u ekipi budu brzi, vješti, iskusni i radišni ljudi posebnih psiho-fizičkih osobina, profesionalci koji uživaju u poslu pa će valjda onda uživati i u moru.

Jutarnji list: Marina Kornati poznata je po Biograd Boat Showu i spada u sam vrh hrvatskog nautičkog turizma. Patrola, kao i gosti pamte je po sjajnom gostoprimstvu

Posada

Dakle, posada Nautičke patrole mora (a i može obzirom na veličinu broda, ali o tome kasnije) imati pet članova s mnoštvom zadataka: vođu patrole, koji je ujedno i skiper i novinar i urednik, skipera II odnosno brodovođu, reportera I, reportera II i fotoreportera.

1.Vođa patrole je ujedno i skiper i urednik i jedan od autora. Preuzima i razdužuje brod. Vodi brigu o organizaciji i provedbi patrole, organizaciji rada, prikupljanju, obradi i opremanju novinarski priloga te njihovom pravodobnom slanju u redakciji. Piše Brodski dnevnik, uskače s autorskim prilozima i snimanjem. Brine o pripremi programa i forskih materijala.

Također odlučuje o zadacima posade, o ruti plovidbe, odgovara za brod, posadu i sigurnost plovidbe. Sudjeluje u svim poslovima oko jedrenja, sidrenja, uplovljavanja i isplovljavanja. Kontaktira s rukovodstvom marina i s organima vlasti. Sastavlja crew listu.

U dogovoru s redakcijom i odgovarajućim službama korisnika projekta – vodi financijske poslove Patrole.

  1. Skiper II – brodovođa vodi brod, brine o navigaciji, o uplovljavanju, isplovljavanju, o sigurnosti plovidbe, o sigurnosti veza, o stanju brodske opreme, o radio vezi s lukama i kapetanijama i o svim uvjetima da brod može u svakom trenutku sigurno ploviti bilo na jedra, bilo na motor. Zamjenjuje skipera u svim poslovima i zadacima u vezi broda s kopnom i ostalim plovilima. Pomaže skiperu u opremanju broda svim potrepštinama za normalan život i rad na brodu.
  2. Reporter I zajedno s fotoreporterom priprema glavnu priču, mjesnu atrakciju i Must go destinaciju te reportažu za 3. stranicu.
  3. Reporter II anketira goste i obrađuje podatke, priprema izjave tri gosta za friz priloga te pomaže reporteru I pripremiti vodič Gdje sjesti – što jesti i Recept majstora kuhinje. Kada ne može fotoreporter – fotografira sugovornike. Priprema sponzorsku pričicu s Inine pumpe.
  4. Fotoreporter obavlja sva snimanja za reportera I, a po mogućnosti i za reportera II te pomaže u prikupljanju anketnih upitnika. Također priprema materijal za komuniciranje preko društvenih mreža.

Bez „krakog fitilja“

Oba reportera moraju dobro govoriti engleski jezik, a poželjno je da se služe i njemačkim i/ili talijanskim.

Sva tri reportera zajedno sa skiperima sudjeluju u održavanju čistoće i reda na brodu.

Reporter I, reporter II i fotoreporter mijenjaju se u dogovoru s redakcijom, s tim da se unaprijed dogovori vrijeme i mjesto njihova iskrcaja odnosno ukrcaja ljudi koji će ih zamijeniti.  Vođa patrole i brodovođa ostaju na svojoj dužnosti do kraja Patrole i predaje broda.

Od presudne je važnosti zdravstveno i stabilno psihičko stanje svakog člana posade: da ne boluju od neke ozbiljnije bolesti, da mu ne smeta sunce i vrućina, da mu ne smeta plovidba a posebno uzburkano more, da nije sklon panici u slučaju nepogode, da može boraviti u zatvorenom i skučenom prostoru, da nije malodušan, pesimističan, netrpeljiv i svadljiv, da „nema kratki fitilj“, tj. da je tolerantan u suživotu na malom prostoru i da je disciplinirani kada se radi i o obavljanju radnih zadataka i o ponašanju u plovidbi.

Inače, od trojice čisto novinarska člana posade ne očekuju se neko jedriličarsko znanje i pomorske vještine. Osnovno će vrlo brzo naučiti već nakon dvije-tri etape. U svakom slučaju to je veliki novinarski izazov.

Nautička patrola Jutarnjeg lista 2017

Planiranje rute patrole

Ruta patrole

Da bi cijeli taj pothvat funkcionirao, u tančine je razrađen tajming cijelog krstarenja, uplovljavanja, zadržavanja u svakoj marini uvali i sidrištu, isplovljavanja i slanja materijala u redakciju te objava

Ruta je bila sljedeća: ACI marina Umag, ACI marina Pula, Marin Veruda, ACI marina Pomer, ACI marina Cres, ACI marina Opatija, Marina Punat, ACI marina Supetarska Draga, ACI marina Rab, ACI marina Šimuni, Marina Tankerkomerc Zadar, Marina Dalmacija Sukošan, Olive Island Marina – Sutomišćica, otok Ugljan, Marina Kornati Biograd, ACI marina Žut, ACI marina Piškera, ACI marina Jezera, Marina Hramina, Marina Betina, ACI marina Skradin, ACI marina Vodice, Marina Mandalina Šibenik, Marina Kremik Primošten, Marina Frapa Rogoznica, ACI marina Trogir, Marina Kaštela, ACI marina Split, ACI marina Milna, ACI marina Vrboska, ACI marina Palmižana, ACI marina Korčula, ACI marina Dubrovnik, ACI marina „Veljko Barbieri“ Slano.

Sve materijale objavljivali smo sa zadrškom od 3-4 dana, kako bismo dobili vrijeme za plovidbu, a vrijeme smo nadoknađivali i time što vikendom nije bilo objava.  Patrola je počela u Umagu u petak 23. lipnja 2017. a završila javljanjem iz nove ACI marine u Slanom u petak 18. kolovoza. Trajala je ukupno 57 dana i za to je vrijeme objavljeno blizu 300 priloga na oko 130 novinskih stranica.

Velika podrška

Odmah na početku projekt je dobio izravnu podršku Ministarstva turizma, pokroviteljstvo Hrvatske turističke zajednice, priključila se Hrvatska gospodarska komora, uključili su se jaki sponzori: Adris, INA, Spar, Pevec, Janaf …

No, vratimo se na početak. Imali smo projekt, podršku, imenovali posadu, ali nam je nedostajala samo jedna „sitnica“ – brod. Dužina broda treba biti do 45 stopa, sa četiri kabine, salonom, kuhinjom i dva toaleta, s uobičajenom opremom čarter broda koji se iznajmljuje za krstarenje.  Nakon brojnih susreta, dogovora i razgovora ipak su propali svi pokušaji da se brod sponzorski dobije od čarteraša, brodogradilišta ili pojedinih vlasnika …  Buking u čarteru bio je rekordan. Nigdje slobodnog broda. Osim toga, rijetko bi se tko odrekao 30 do 40 tisuća eura ljetnog prihoda od najma. Pojedine čarter tvrtke bile su spremne sponzorski dati brod do najviše tjedan-dva, u vrijeme kada su imali „rupu“ u bukingu. Nažalost, to jednostavno nije bilo moguće. Patrola je imala čvrsto zadanu rutu i strogi tajming.

A onda su se u ACI-ju sjetili da imaju jedan stari Elan 45 još tamo iz 2002. godine, zapušten, godinama nekorišten, neregistriran, trenutno smješten na suhom vezu u marini Cres. Ime mu je Maslina. Bilo je to jedino rješenje. Tako je ACI postao jedan od glavnih sponzora.

Piše: Mladen Gerovac

U nastavku: Kako je Maslina postala brod Nautičke patrole

Klikni i komentiraj

You must be logged in to post a comment Login

Komentiraj

Iz kategorije: NAUTIKA

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh