Povežimo se na društvenim mrežama

NAUTIČKA PATROLA 2017. Prvi susret s brodom Maslina

NAUTIKA

NAUTIČKA PATROLA 2017. Prvi susret s brodom Maslina

Cres, 10.travnja 2017. Ima jedna jedrilica Elana 45 iz 2002. godine. Maslina joj je ime. Pripada ACI-ju. Sedamnaest joj je godina. Prema ljudskom vijeku nije još punoljetna, ali među brodovima u konkurenciji mlade i moderne flote jedrilica ona je već dama u godinama.

Maslina u svom dosadašnjem životnom vijeku zapravo i nije puno plovila.  U posljednje vrijeme služila je kao prateći brod ACI-jeve flote monotipa Jeanneau One Design 35 kada su sudjelovali u novinarskom dijelu regate Fiumanka.  Na Maslini je bila smještena regatna suport ekipa iz ACI marine Cres.

Zatekli smo je na suhom. Na ležaljki u servisnom dijelu creske marine. Nekada sjajno bijela boja trupa bila joj je siva, plava boja podvodnog dijela i kobilice ljuštila se otkrivajući bijelo meso, puste palube i gologa jarbola  djelovala je bespomoćno, napušteno, ojađeno. Konopi, podigači jedara, škote također su bili sivi, isprani, mrtvi. Ali linija i građa trupa bila je ista – djelovala je elegantno, čvrsto, moćno.

A onda u potpalublju slika nekadašnje raskoši i komfora kakav i danas može proći kod novitetima i modom nerazmaženih ljubitelja mora i krstarenja. Prostrani salon sa stolom, tapeciranim klupama i dvosjedom za kojim se za silu može smjestiti i osmero ljudi. A nas će biti petorica – odlično mjesto za dnevnu redakciju Nautičke patrole. Tu je i velika kuhinja u L, sa sudoperom, toplom, hladnom i morskom vodom, plinski štednjak  sa četiri plamenika i pećnicom, i frižider u obliku duboke jame hermetički zatvorene teškim debelim poklopcem. Puno polica, ormarića i ladica za sve što jedna prava kuhinja mora imati. Lijevo od ulaza je navigacijski stol sa svom potrebnom opremom i instalacijama. Sve u svemu odlično mjesto za druženje, kolegije, život i rad.

I rezidencijalni dio nam je po mjeri: četiri spavaonice, dvije u pramcu, dvije u krmi, dva toaleta, jedan u pramcu, jedan u krmi, i k tome još tuš-kabina nasuprot toaleta u pramcu. Naravno, sve je to prilično dotrajalo, dosta toga nedostaje, prije svega brod uopće nema jedra, motor treba generalku, nema navigacijskih uređaja, pa čak ni karata … Ali bolje nismo mogli naći.

S ACI-jem je sklopljen sporazum, bit će nam sponzor Patrole, s tim da pripremi brod, opremi ga i registrira, a mi ćemo ga opremiti sa svim potrepštinama za život, kuhanje i krstarenje za osmero ljudi.

Piše i snimio: Mladen Gerovac

Čitajte nastavak: Naša ploveća redakcija je spremna

Klikni i komentiraj

You must be logged in to post a comment Login

Komentiraj

Iz kategorije: NAUTIKA

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh