Povežimo se na društvenim mrežama

NAUTIČKA PATROLA 2017: Zašto nemamo žena na brodu

Nautička patrola 2017. Noćna plovidba Pula - Cres, žene na brodu

NAUTIKA

NAUTIČKA PATROLA 2017: Zašto nemamo žena na brodu

Snatrenje na noćnoj plovidbi Pula – Cres

Iza nas nestaju svjetla Pule. Ispred nas svjetionik Porer. Šalje svoj noćni kod: tri bijela bljeska svakih 15 sekundi. Izbjegavamo plićinu Fenoliga i poslije otočića Fenara u kurs 55 za Cres. Noć je svježa, more je mirno a iznad nas nebeski beskraj posut milijunima zvijezda. Lebdimo između svemira i mora. Idealna scena za romantiku u dvoje.  Ta pomisao otvara vječnu temu odnosa: žena – brod – more.

Sjetih se Horvatove Bese i njegova susreta s jednim okorjelim moreplovcem samotnjakom na Tahitiju koji je plovio svijetom na svojoj jedrilici bez struje i klozeta. Evo njegovog sustava vrijednosti.

Što je za vas more, pita ga Horvat.

– More je tekućina za kojom svi žude, a nitko je ne voli gutati!

Što je ljepše od mora?

– Brod pod jedrima na valovitoj pučini!

Što je ljepše od broda pod jedrima?

– Žena u luci!

Od žene u luci?

– Žena u postelji!

Od toga, što je još ljepše?

More… Vječno, beskrajno more!

Naravno, niti smo samotnjaci, niti imamo žene u luci. Ali ni mi nemamo žena na brodu. Djelom zato što i sami plovimo bez komfora, privatnosti i pravoga klozeta jer brod nema tankove “crne vode”.  Dijelom i zato što je ovaj nesmiljeni posao zahtijeva da se cijeli dan provede pod nemilosrdnim ljetnim suncem a noć u znoju i pisanju.

Uz to, dok neki sociolozi tvrde da će opće blagostanje u svijetu ukloniti sve sukobe u društvu,  drugi odgovaraju da će ipak vječno ostati sukob generacija i sukob spolova.

Tome treba dodati skustvenu i neprijepornu činjenicu da bi u nekim okolnostima, kao što je duga plovidba, potencijalno mogao izbiti i sukob zbog spolova.

Bilo kako bilo, u ovoj Patroli nemamo žena. Ali dogodine, s većim brodom i većim komforom mogla bi to biti prava ploveća redakcija, nezamisliva bez kolegica.

A sada, što se žena tiče, to su naši susretu s beskrajno simpatičnim i ljubaznim djelatnicama u marinama, na recepcijama i direkcijama.

Tako će biti i u ACI marini Cres u koju upravo uplovljavamo. Premda je pola četiri ujutro mornar nas čeka na gatu.

Piše: Mladen Gerovac

Klikni i komentiraj

You must be logged in to post a comment Login

Komentiraj

Iz kategorije: NAUTIKA

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh