Povežimo se na društvenim mrežama

NAUTIČKA PATROLA: Na biciklu Starom prugom Parenzanom

Biciklizam, Parenzana, Istra,

NAUTIKA

NAUTIČKA PATROLA: Na biciklu Starom prugom Parenzanom

Za boravka u Umagu raspitali smo se i istražili brojne mogućnosti koje se pružaju nautičarima za bavljenje sportskim aktivnostima i rekreacijom za izlete, pješice ili biciklom. Ono što se sasvim sigurno na ovom području može preporučiti kao jedinstvena atrakcija i nezaboravni doživljaj za malo vještije bicikliste (koji imaju na brodu ili ga mogu iznajmiti).

Naime, sjeverozapadna Istra ima najrazvijeniji cikloturizam u Hrvatskoj – isprepletena je dobro osmišljenim i označenim stazama, a mape ruta dostupne su i u marinama kao i u brojnim hotelima, restoranima i na drugim mjestima gdje su bicikli rekreacijsko i izletničko prijevozno sredstvo.

Posebno je atrakcija među biciklističkim rutama je Parenzana, koja ide trasom nekadašnje uskotračne željezničke pruge, koja je od 1902. do1935. godine povezivala Trst sa Porečom i sa 33 gradića u unutrašnjosti Istre. Vlakovi su 123 km prolazili kroz tadašnju Austro-Ugarsku monarhiju prevozeći putnike i uglavnom poljoprivredne proizvode. Danas je to staza za bicikliste i pješake koja prolazi kroz tri države – Italiju, Sloveniju i Hrvatsku.

Biciklizam, Parenzana, Istra

Staza prolazi kroz stare istraske gradiće: Grožnjan, Motovun, Livadea, Završje, Vižinadu …. (foto: parenzana.net)

Inicijativa za uređenje Parenzane pokrenuta je 2002. godine. Danas je označena putokazima, izrađene su zaštitne ograde na mostovima i vijaduktima, u tunelima je ugrađena rasvjeta … Istarski je dio od Plovanije do Poreča u dužini od 80 km, od toga samo dva kilometra nisu makadam. Uz stazu su sačuvani miljokazi koji pokazuju broj kilometara od Trsta i imaju specifičnu oznaku TPC. Najniža točka staze je na dva metra nadmorske visine, a najviša 310 metara nadmorske visine. Za proći ovu stazu potreban vam je MTB ili trekking bicikl, i osrednja biciklistička kondicija.

Biciklizam, Parenzana, Istra

…. Kroz Momjan (foto: parenzana.net)

Vodiči koje možete naći na web stranici Parenzane (www.parenzana.net) ili www.istria-bike.com predviđaju da je za prolazak cijele putanje dovoljno oko četiri sata. Ali čemu žuriti kada se nalazite u prekrasnom krajoliku, kad biciklom klizite crvenom zemljom kroz vinograde, stalno vas na zastajanje mame vidikovci, oduzimaju dah kameni vijadukti (neki visoki i po 50 metara), prolazi usječeni u stijene, skroviti dugački tuneli, kažuni i suhozidi, spilja Borodine i slikoviti gradići poput Grožnjana, Motovuna, Livada, Završja, Vižinade…

Biciklizam, Parenzana, Istra

… Kroz vinograde i vinske ceste … (foto: parenzana.net)

Na putu su vam stalno i konobe, restorani, stancije i seoska gospodarstva, vinski podrumi i kušaonice vina i maslinovog ulja, u kojima se poslužuju vrhunski užici za nepce – istarska vina i ulja i delicije spravljene na tradicijski način ili u degustacijskim sljedovima vrhunske kuhinje, od ribe i morskih plodova, janjetine, istarskog boškarina, istarskog pršuta, ombola, fritaja, fuža, pljukanaca do dragocjenih crnih i bijelih tartufa u siru, salamama, s tjesteninom, u sladoledu.

Biciklizam, Parenzana, Istra,

Na putu su vam stalno konobe, seoska gospodarstva, vinski podrumi, kušaonice vina i maslinovog ulja, u kojima se poslužuju degustacijski sljedovi tradicionalnih jela istarske kuhinje (foto: parenzana.net)

Ako ste u Umagu krenite iz 7 km udaljenog mjesta Valice, gdje se nalazila savudrijska željeznička stanica, danas još jedina s očuvanim natpisom. Paranzanom potom krećete prema Bujama, a iz Buja prema Vižinadi, gdje staza i završava, i odakle možete početi biciklirati ako krećete iz Poreča. Ruta od Valice do Vižinade dugačka je 61 km.

 

Klikni i komentiraj

You must be logged in to post a comment Login

Komentiraj

Iz kategorije: NAUTIKA

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh