Povežimo se na društvenim mrežama

NAUTIČKI SHOPPING VODIČ: 100 darova za ljubitelje mora i brodova

Mladen Gerovac

KOLUMNE

NAUTIČKI SHOPPING VODIČ: 100 darova za ljubitelje mora i brodova

Nautički zidni satBlagdanom Svetoga Nikole, zaštitnika moreplovaca, ribara, brodova, svih putnika i djece počinje opće vrijeme darivanja – božićnog, novogodišnjeg. Za te blagdane kao i u nekim drugim prigodama (rođendan, imendan, godišnjica i sl.), kada nam je do nekoga posebno stalo pa ne kupimo bocu pića ili neki slični poklon “opće prakse”», trudimo se da nađemo dar prikladan sklonostima drage nam osobe. Kad se radi o nautičarima, moreplovcima, ljubiteljima mora, plovidbe, brodova, vjetra i jedara – danas je to lakše nego nekad. U nas su se namnožili “gift shopovi” u kojima obično postoji i nautički kutak, a već ima i onih specijaliziranih. Što se tiče nautičke linije odjeće, obuće, satova i sličnog, naši su trgovci nažalost cijepljeni protiv estetike i atraktivnosti spojene s funkcionalnošću, pa ćemo najčešće naći neke stare nezanimljive, ali zato skupe modele. Zato, ako želimo da taj dar bude doista nešto posebno, ciljano, sofisticirano i nadasve lijepo – što se ne može vidjeti u našim izlozima – ili putujemo u inozemstvo ili putujemo Internetom. (O tome kako kupovati na Internetu pročitajte u kolumni Hrvoja Prpića)

Od 10 do 10 tisuća dolara – od privjeska do broda u boci

Obični dar za moreplovca može biti i boca ruma, pljoska za gutljaj okrepljujuće žestice poslije teškog mora, brodsko zvono, svjetionik, model jedrenjaka, brod u boci, prigodna noćna lampa ili neki korisni dar, kao što je dalekozor ili yacht timer. Svega toga ima već i kod nas, važno je samo odlučiti koliko dar može koštati.

U najjeftiniju kategoriju, pod uvjetom da to nije tek privjesak za ključeve, spadaju svjetionici čija se cijena uglavnom kreće od 100 do 150 kuna. Modeli starih jedrenjaka i brodovi u boci imaju najveći raspon – mogu stajati i do 5000 i više kuna.

U najgornju i posebnu kategoriju spadaju umjetničke slike s motovima s mora i oko mora. Njih ćemo naći, zna se, u prodajnim umjetničkim galerijama. A do prigodnih postera, kalendara i, uopće, najšireg izbora mogućih darova za nautičara najlakše ćemo doći preko Interneta. Nema čega nema, poput Alibabine špilje. Čarobnu rečenicu „Sezame otvori se“ ovdje zamjenjuju dvije riječi koje treba upisati u pretraživač: „nautical gift“. No, toga ima toliko da će vam trebati vodič. Samo preko Amazona nudi se više od 3.000 predmeta iz oblasti nautike. Zato, evo nekih smjernica u adresi, opisu i slici.

Kalendari za sretnu 2015.

Nautički dar, kalendar 2015Počnimo s lijepim slikama i kalendarima. Izbor od desetak zidnih kalendara s prekrasnim starim jedrenjacima po cijeni od 11 do 19 dolara naći ćemo na Amazonu ovdje:  Tall Ships 2015 Calendar

Na istom mjestu možemo izabrati i neki od Sailing Wall kalendara – s raznih regata – od classic jedrilica, do suvremenih ultimate- jurilica. Tu je i 31. izdanje kalendara The Seven Seas Calendar 2015.

Tu spada i prilog poznatog i poduzetnog snimatelja nautičkih prizora, koji već godinama ima svoj štand na sajmovima u Genovi i Dusseldorfu. Majstor nautičke fotografije iz Trsta Franco Pace svoje impresivne posteri jedrilica i regata, ovisno o veličini, nudi po cijeni od 17 pa sve do 150 eura. Što se kalendara tiče, i za iduću godinu nudi svoje tri vrste kalendara. Najjeftiniji Regatte (45×39 cm) košta 16 eura, tradicionalni La grande vela (48×68 cm) stoji 26 eura, a najveći poster kalendar (57×70 cm) košta 46 eura. Kalendari se mogu vidjeti i nabaviti na njemačkom Amazonu ovdje:  Faszination Yachtsport 2015 ili na njegovom osobnom webu.

Nakit

Nautički nakit, ženski, muški,U zapadnom nautičkom svijetu najčešći poklon muško-žensko i obratno jest posebno oblikovani nakit. Naši zlatari i draguljari, nažalost, za to nemaju baš puno sluha. Uzalud ćete tražiti i najobičniji lančić s vezom sidrenog lanca, a najviše što ćete naći jesu najprostije izrađeni privjesci u obliku ribe, sidra ili kormila. Stoga treba otvoriti odgovarajuće Internet stranice ili otići u susjednu Italiju. Naravno, ako ste spremni potrošiti od 1000 kuna za običan ali vrhunski dizajniran privjesak, do najmanje 13.000 kuna za narukvicu ili lančić kraljevski vez, ručni rad od 18 karatnog zlata, plus troškovi puta. Dalje, među dragulje, nećemo ići. Ali, evo opet u pomoć kupnje preko Interneta. Tu se može naći dosta zgodnih, uopće ne skupih, komada nakita – od naušnica i privjesaka, do lančića i narukvica za svačiji ukus i dob. Ima i ukusne bižuterije za mlade. Evo primjera:

Lančić – sidreni vez, 14-karatno zlato, milimetar i pol, kliješta jastoga, cijena 205,60 američkih dolara (oko 1.250 kuna), free shiping, upakirano u poklon-kutiju, dvogodišnja garancija, u slučaju reklamacije povrat novca u roku od mjesec i pol dana – nudi www.amazon.com ovdje:  14k 1.5mm Anchor Link Chain Necklace – 20 Inch – Lobster Claw – JewelryWeb

Privjesak – sidro od 14 karatnog zlata – cijena: oko 560 kuna na Amazon.com 14k Yellow Gold Anchor Sailor Nautical Charm Pendant

Naušnice – sidra od 14-karatnog zlata, cijena – oko 230 kuna. Također Amazon.com:14K Gold Anchor Earrings

Zlatne naušnice u obliku školjke (za probušene uši) 10×8 mm stoje oko 160 kuna na britanskom Amazonu:Bling Jewelry 925 Sterling Silver Gold Vermeil Nautical Seashell Stud Earrings

Naušnice – par lijepih morskih konjica, mala slatka pjenušava kombinacija kristala i zlata za mlade dame – koštaju oko 100 kuna, već upakirane i spremne za darovanje –na Amazon.com ovdje: Small Adorable Sparkling Clear Crystal Seahorse 1″ Dangle Earrings Gold Tone Jewelry for Teens and Women. Podsjetimo, prema starim vjerovanjima, morski konjici donose sreću.

Pozlaćena narukvica ukrašena s morskim simbolima, za mlađu djevojačku ruku kineski je proizvod i zato košta oko 100 kuna na Amazon.com: Nautical Themed Gold-Tone Toggle Charm Bracelet, 7.5″.  Tu je još jedna pozlaćena narukvica sa zgodnim malim sidrom Nautical. Još je jeftinija a možete je naći na ovom linku: Nautical Themed Gold-Tone Stretch Cable Bangle Bracelet

Komplet ogrlica s privjescima i sukladne naušnice (slika na početku ovog teksta) koštaju na E-bayu oko 180 kuna (29,99 američkih dolara), ali treba pažljivo proučiti način dostave.

Muško-ženska ogrlica od kože sa sidrom kao privjeskom – vintage-style, koštat će vas samo jedan američki dolar i to u prikladnoj kožnoj vrećici, ali će vas “shiping” zato koštati – 5 dolara. Ogrlica je podesiva, a ako vam je to prejeftino možete birati između još četiri slična proizvoda od kojih je najskuplji – 5 dolara. Bar tako piše u ponudi:KONOV Jewelry Vintage Style Anchor Cross Pendant Adjustable Brown Leather Cord Mens Necklace Chain.

Satovi

Nautički satovi, mornarski satoviDobra ura nije samo funkcionalna sprava, već i ukras, često ljepši od nakita. Ima satova toliko lijepo dizajniranih da od njega ne možete odvojiti pogled. Pravo čudo spoja najsuvremenije tehnologije i vrhunskog dizajna u tako malom ali moćnom predmetu koji se nosi na ruci.

Posebno se to odnosi na «morske» satove, i to one koji uz sve moguće morske, sportske, navigacijske, meteorološke i druge funkcije imaju i dobre stare kazaljke, tj. nisu samo “gola digitala”.

Kada je riječ o nautici, radi se, naravno, o yacht-timerima. To su ure koje uz sve funkcije imaju i odbrojavanja do starta ili do nekog manevra. Uz poznate marke kao što su Seiko, Suunto, Citizen, tu liniju satova u novije vrijeme razvijaju i manje poznate tvrtke. Među najpoznatijima i najpopularnijima od poznatih brandova je Casio, koji je i najpristupačniji po cijeni. Casio je među prvima razvio jeftine yacht-timere, a potom također među prvima spojio sat i GPS, pa je postao poznat po svojoj Pro-Trek liniji. Cijena im se kretala oko 500 eura. No vrlo lijepi yacht-timeri mogu se kupiti već za 100 do 150 eura. Prikazat ćemo nekoliko modela pristupačnih modela koji se nude na Internetu, ostale vrlo skupe zlatne, titanove i ekskluzivne uratke nećemo navoditi.

Unisex yacht-timer Swiss made, kućište od nehrđajućeg čelika – 48 mm, K1 mineral kristal, odbrojavanje za start regate, vodootporan do 100 m, cijena – 950 dolara na Amazon.com:Orefici Unisex ORM1Y4802 Regata Yachting Timer Swiss Made Watch.

Yacht-timer Pyle s mjeračem brzine vjetra, termometrom, barometrom, visinomjerom, odbrojivačem, štopericom … Cijena 103,96 dolara – približno 625 kuna, free shiping, baterije nisu uključene u cijenu,također Amazon.com:Pyle Sports PSWWM90BK Wind Speed Meter w/ Wind Chill Temp., Altimeter, Barometer, Compass, 10 Laps Chronograph Memory, Yacht Timer (Black Color).

Seikov kronograf yacht-timer, tri godine stari popularni model stekao je priličnu popularnost, iako nije jeftin. Zanimljiv je raspon u cijenama pri čemu treba voditi računa i o mogućnostima i cijeni dostave. Na Amazon.com Seiko Men’s SPC007P1 Alarm Velatura Chronograph Yachting Timer Watch piše da košta već od 684 dolara uz 20 dolara shipinga. Na www.zabiva.com cijena je 781,20 dolara, sat dolazi iz Njemačke, shiping je 10,99 dolara. Najskuplji je na www.thefind.com gdje stoji 798,80 dolara.

Casio ProTrek yacht-timer: solar power radio signal, kompas, barometar, visinomjer, termometar, štoperica …. 225 britanskih funti (blizu 2.200 kuna) na Amazon.co.uk: Casio Unisex Watch Sport Pro Trek PRW-1500-1VER.

Suunto X9 – Model X9 ima altimetar, barometar, termometar, elektronski  kompas, te GPS. Ima funkciju «nađi dom», koja će pokazati pravac prema točki čije ste koordinati unijeli i brzinu dolaska na cilj obzirom na brzinu kretanja. Ima softwerom koji omogućuje da se podaci prenesu na PC. Postoji više varijanti, pa i onaj s mjeračem pulsa. Cijena mu je od 300 do 500 dolara. Potražiti na www.ebay.com i na Amazon.com ovdje: Suunto X9 Wrist-Top Computer with GPS, Compass, Barometer, Thermometer, and Altimeter.

Freestyle mariner – evo još na kraju jednog jeftinog digitalnog yacht-timera, koji ima i sve ostalo – kalendar, štopericu, alarm, svjetlo za noć – nađite ga na Amazon.com ovdje: Freestyle Unisex FS84897 Mariner Digital Sailing Watch
cijena mu je od 39,64 dolara.

Nautički Rolex Yacht MasterIzvan kategorije –  Rolex Yacht-Master Oyster Perpetual Date Platinum/SS košta oko 10.000 dolara.

 

Alati i pribor

Nautički alat, švicarac za nautičara,Sa satovima smo već ušli u praktične poklone koji imaju upotrebni vrijednost. Tu spadaju i alati, koje često po onom poznatom “švicarcu” pogrešno zovu noževima. Stoga ne treba brinuti što nož nikada nije prikladan poklon, jer osim nožića radi se i o džepnom kompletu alata, koji sadrži i pilu i škarice i razna kliješta i odvijače i još sijaset drugih mini-pomagala, koja ne samo nautičaru mogu biti od koristi. Najpoznatija je marka Leatherman, tu su zatim Gerber i poznati “švicarac”, ali “mariniziran”. Cijena se kreće od 100 kuna naviše, ovisno o količini alata.

Leatherman pogledajte ovdje: Leatherman 830039 New Wave Multitool with Leather/Nylon Combination Sheath (cijena 76,99 $) na Amazon.com.

Gerber na istoj adresi pod Gerber 08239 MP800 Legend Multitool. Cijena: 70,72 dolara.

Odjeća

Nautičarska jakna, hlače, blejzer, kapetanska kapaU prikladne darove upotrebne vrijednosti spada i nautička odjeća. Za zimske dane to je, primjerice majica dugih rukava s ovratnikom od Polarteca – specijalnog materijala koji tijelo štiti od hladnoće a propušta znoj. Cijena takve odjeće je od 300 do 500 kuna. Može se naći u našim dućanima nautičke odjeće i opreme. Tu spadaju i razne druge majice, veste, prsluci, jakne, hlače: Helly Hansen, Slam, Musto, Henry Lloyd, Gill … Evo što se od «većih komada» nudi na internetskoj trgovačkoj mreži:

Olujna vjetrovka Helly Hansen od najlona i polistera, s “ventilacijom”, nepromočivim džepovima za potrepštine, posebno za mobitel i olovke, sa sustavom patentnih zatvarača, čičak spojeva i preklopa za potpunu zaštitu od prodora vode. Cijena – 170 dolara: Helly Hansen Potsdam Jacket, En471 Yellow/Charcoal, XL
na Amazon.com. Za kompletnu zaštitu od vjetra i kiše potrebne su isto takve nepromočive hlače, koje možete naći na istoj adresi Helly Hansen Potsdam Pant, En471 Yellow/Charcoal, XL, cijena je 91 dolar.

Ženska vjetrovka od poliestera – dobra zaštita od vjetra i kiše, brzo se suši, s udobnim džepovima za skloniti i utopliti ruke. Izbor više boja i svih veličina. Cijena: od 97,50 do 150 dolara, Amazon.com: Helly Hansen Women’s Long Aden Jacket, Stone Grey, Small

Blejzer – sako je postao neizostavni dio garderobe suvremenog muškarca. Ali blejzer nije svaki sako, jer njegova je povijest mornarska i nautička, pa se danas nosi kao obvezni dio dress code nautičkih skupova u gotovo svim yacht klubovima u svijetu koji drže do sebe, a posebnom onim «kraljevskim». To je i razumljivo, jer naziv potječe s britanske fregate iz 19. stoljeća od njenog imena “HMS BLAZER” (u slobodnijem prijevodu Brod Njezinog Veličanstva bi se zvao “Šminker”, jer blazer znači: kitnjast, dotjeran). Za posjet engleske kraljice Viktorije brodu, kapetan je zapovjedio posadi da svi obuke plave kratke kapute sa zlatnim gumbima kao odoru, budući da brodska momčad u to vrijeme nije imala propisane uniforme. Kraljica Victoria je bila oduševljena izgledom posade i – rodio se blejzer. No, kod nas se to rijetko vidi, a budući da to doista djeluje lijepo, elegantno i dostojanstveno, evo prilike – klasični blejzer, tamnoplava boja, mjedeni gumbi: Nautica Dress Up Big Boys’ Navy Blazer, ELO Blue,16 na Amazon.com cijena 59,19 dolara.

Kapetanska kapa – lijep dar za 7,95$ na linku: Deluxe Sailors Captain Hat Nautical Navy Pilot Fancy Dress.

Oprema za bebu

Nautička roba za bebu Ovo ćete teško naći kod nas – opremu za malog tek rođenog nautičara. Komplet Nautical Themed New Baby Boy Gift Basket sadrži sve što bebi od odjeće treba – od jastuka i pokrivača do kape i podbradnjaka. Zajedno sa zgodnom košarom ovaj na Amazonu.com komplet stoji 174 dolara.

 

Izbor razne nautičke odjeće na Internetu doista je nepregledan, i zato svakako pogledajte još i što nudi veoma kvalitetan brand RedGreen

 

Obuća

Svetogrđe je na brod ući u običnim cipelama. Za to postoji prigodna obuća. Najpogodnije su brodarice, cipele li tenisice s protukliznim potplatima te gornjim dijelovima od posebno učinjene kože koja se brzo suši. Proizvođača je danas mnogo, spomenut ćemo samo neke: Sperry, Sebago, Timberland, Dubarry , Harken (tenisice). Poznati proizvođač danas i nije neka garancija, jer previše je danas kontejnere falš robe iz Kine i ostalih zemalja s jeftinom radnom snagom. Znalcu je lako prepoznati što je koža i posebno obrađeni kaučuk, a što plastika i sintetika i jeftina guma. Orijentir je i cijena, jer prava obuća uvijek je skuplja, dakako ako se ne radi o lažnoj deklaraciji ili posebnom bezobraznom trgovcu.

Ima još jedan problem kada se radi o kupnji preko Interneta. Primjerice, Timberland cipele, o bilo kojem modelu se radilo, bez obzira na to što je broj cipele u redu, ne pašu svakome. Njegovi su modeli plitku, i nisu za one s visokim «risom».

Čizme. Ljeti nam neće trebati, ali dobro je znati: čizme mogu biti visoke (bolje štite) i niske (praktičnije), važno je da dobro drže mokru palubu, te da u njih stanu po potrebi i termo čarape. Za čizme vrijedi isto pravilo kao i kod cipela i tenisica. Ne dolaze u obzir obične seoske gumenjače za blato i štalu. Na broda ili jedrilice one će odmah ostaviti izdajnički crni trag jeftine gume.

Sperry cipele za brodSperry brodarice. Poznata je priča o cipelama Sperry i njihovom tvorcu, američkom jedriličaru Paulu Sperryju koji je umalo izgubio glavu na skliskoj palubi. Ideja mu je sinula jednog dana kada je gledao svog psa, koker španijela Princa, kako bez brige i bez klizanja trči po ledu. Jednostavno je prekopirao teksturu kože šapa svog ljubimca na gumu svojih potplata i tako su nastale prve jedriličarskih cipela s protukliznim đonom.

Autentične modele tog branda naći ćete na Amazon.com ovdje: Sperry Top-Sider Men’s A/O 2 Eye Boat Shoe,Tan,8.5 M US. Cijena ovisi o modelu i kreće se od 50 do 95 dolara. Naravno, nije svaki model današnjeg Sperryja namijenjen jedrenju i klizavim palubama, ima tu i pomodne “šminke”, pa je važno kome i za što su cipele namijenjene.

Ovo s modelima, modom i dizajnom vrijedi i za brodarice Sebago koje ćete naći na istoj adresi: Sebago Men’s Spinnaker Shoe,Blue/Brown,8.5 M US po cijeni od 40 do 145 dolara.

Dubarry brodarice i čizme potražiti možete na Amazon.co.uk ovdje: New Mens Navy Leather Boat Shoes UK 10 no, najbolji izbor i informacije o svakom proizvodu naći ćete na stranici proizvođača (Dublin, Irska).

Musto čizme za regatno jedrenje – su vodootporne i istodobno prozračne kože i tkanine, brzo se suše te imaju anatomski oblikovano ležište stopala. Koštaju 169 funti na britanskom Amazonu ovdje:**2015 Musto HPX Race Boot in Black FS0621 Shoe Sizes UK – 9.

Ženske čizme za brodŽenske jedriličarske čizme od Helly Hansena su gumene, ali su namijenjene za brod i jedrenje. Dobro štite noge od vode, iako ne i od hladnoće, ali u broj veće stanu i termo čarape. Cijene se kreću od 41,63 do 60,98 dolara, a toliko koštaju i naše “Borovo” gumene čizme za selo. Ženske jedriličarske gumene čizme možete naći na Amazon.com ovdje: Helly Hansen Women’s Midsund Rubber Boot,Blue,7 M US

 

Vodootporni fotoaparati

Postoji mogućnost da se običan digitalni aparat “zamota” u odgovarajući vodonepropusni etui ( kojima također govorima u ovom tekst) ili da se za stotinjak kuna kupi jednokratna podvodna obična “kripl kamera”. No za kvalitetniju i ozbiljniju fotografiju ipak valja nabaviti i bolji aparat. Zato, ako već birate takav dar, odlučite se za nešto novo i suvremeno. Iznenadit ćete se što se sve može “strpati” u jednu takvu spravu.

Nikon. Jedan od takvog izbora može biti Nikonova podvodna digitalna foto-kamera Coolpix, Otporan na udarce, udarce, padove i hladnoću, može snimati do 10 metara dubine snimke od 16 efektivnih megapiksela, ima CMOS senzor, uz brzi rad snima i pri Vodootporni Cannon, Nikon, Olympusslabom osvjetljenju, ima ugrađeni GPS i kompas za određivanje zanimljivih točaka (posebna mjesta, znamenitost i sl.) uz podatke o lokaciji (širina i duljina). Ugrađen je full HD (1080p) film sa stereo zvukom i filmskim zapisom – snimanjem dodirom na gumb, opremljen je i mini HDMI mini priključkom. Na Amazon.com košta 274 dolara plus 5,79 dolara troškova shipinga: Nikon COOLPIX AW100 16 MP CMOS Waterproof Digital Camera with GPS and Full HD 1080p Video (Blue)

Uz opisani Nikon, od ostalih vodootpornih fotoaparata i kamera tu je i Canon PowerShot D20 12.1 MP CMOS Waterproof Digital Camera with 5x Image Stabilized Zoom 28mm Wide-Angle Lens a 3.0-Inch LCD and GPS Tracking (Blue), koji stoji 249 dolara.

Olympus Stylus TG-850 IHS 16 MP Digital Camera (Black) stoji 200 dolara te po svojim mogućnostima i opremom također ulazi u konkurenciju dobrog poklona.

Istina je da trgovačka mreža u Hrvatskoj danas ima vrlo široku ponudu svih marki i vrsta fotoaparata i kamera, pa ovo što smo predložili može poslužiti samo kao orijentir. No, treba biti spreman i na to da je kao i kod ostalih nautičkih potrepština kod nas ovaj dio i u ponudi foto-opremi zapostavljen.

 

Navigacijski kompleti

Navigacija, nautičkaSvakom moreplovcu početniku, koji želi postati dobar navigator, dobro će doći komplet osnovnih pomagala: šestar, trokuti, paralelno ravnalo, waypoint ruler … Preko Interneta nude se takvi komplet za navigaciju u raznim varijantama, pa i oni s – priručnikom.

Coast Guard kompletWeems & Plath Marine Navigation Coast Guard Navigation Tool Kit – Navigacijski komplet kojim se služi američka Obalna straža na Amazonu stoji 97 dolara.

Školski komplet. Upola manje (50 dolara) stoji osnovni set pribora za navigaciju s priručnikom – Weems & Plath Marine Navigation Tool Set (Basic)

Sekstant je sprava za određivanje položaja na zemlji, odnosno zemljopisne dužine i zemljopisne širine uz pomoć nebeskih tijela. Dolazi iz doba prije nego što su postojali sateliti i GPS a i danas se koristi u istu svrhu. O njoj moraju znati sve polaznici pomorskih škola, no posebno je vole nostalgičari. Ako imate nekog takvog, evo: Davisov sekstant s priručnikom na Amazonu stoji 176,7 dolara – Davis Mark 15 Master Sextant. Ili još bolje:

Brončani sekstant –  Radi se o funkcionalnoj replici povijesnog primjerka iz 18. stoljeća, kakav su koristili tadašnji pomorci i geodeti. Isporučuje se u poklon kutiji, stoji 55 dolara – Bronze Sextant.

Ručni sonar: Poseban dar za one koji su u neposrednom kontaktu s morem svakako će biti HawkEye. Radi se o digitalnom ručnom (džepnom)  sonaru, dubinomjeru, koji ujedno pokazuje i temperaturu mora. Dovoljno ga je uzetu u ruku, uroniti u more, pritisnuti gumb i očitati dubinu i temperaturu. Cijena – cijena 112,53 dolara na Amazon.com ovdje: – HawkEye H22FX Handheld Sonar System.

Kompas za brodKompas – Kompas s nosačem koji se može montirati na bilo koje mjesto na palubi ili na ploču s instrumentima. Noću svijetli zeleno, napajanje je 12 V, garancija pet godina, cijena  59,44 dolara – B-51 Ritchie Navigation Explorer Compass, 2 3/4-inch Dial with Braket Mount Black na Amazon.com.

 

 

Dalekozori

Dalekozor, nautičarski Dalekozor – je za važna oprema i za navigaciju i za sigurnost. A ovaj je otporan na vodu i udarce, ima 50 mm objektiv, uvećanje 7X,  s fokusom od 20 metara do beskonačno, upotrebljiv je i pri slabom svjetlu. Na Amazon.com košta 300 dolara, pogledajte ovdje: Steiner 7×50 Marine Binocular

Noćni monokular –  vodootporni dalekozor s gumiranim tijelom može se koristiti i u najtežim vremenskim uvjetima. Namijenjen je noćnom promatranju, i najmanju svijetlost pojačava nekoliko tisuća puta. Infracrveni iluminator širi spektar promatranja. Cijena 204,41 dolar na linku:  Yukon Sea Wolf 3X42 Night Vision Monocular

Meteo-kompleti

Meteo stanica, stan, brodVelik je izbor malih uglavnom zidnih meteoroloških postaja, koje prognoziraju vrijeme i mjere sve – tlak zraka, vlagu, temperaturu, pa i UV zračenje. A uz to su još i ukras, jer podsjećaju na starobrodske ugođaje.

Meteorološka postaja COBB & Co. – vrlo dekorativna meteorološka postaja sadrži termometar, barometar i higrometar u posebno oblikovanom borovu drvetu u boji oraha, veličine 28×79 cm, s instrumentima u masivnom mesinganom okviru – ukras je za svaki zid. Stanica je funkcionalno besprijekorna, s doživotnim jamstvom. Nudi se na Amazon.com ovdje: COBB & Co. Large Banjo Barometer, Walnut. Cijena je 299 dolara. Dvije takve se mogu dobiti za 249 dolara.

Zidne “urice”  – lijepe brodske starinske “urice” u mahagoniju prikazuju tlak zraka, vlagu u zraku, temperaturu i vrijeme. Cijena je 90 dolara ovdje Ambient Weather WS-GL025-CM Porthole Weather Center with Temperature & Humidity, Barometer, and Quartz Clock. Na Amazonu.com mogu se naći i drugi slični instrumenti po cijenama već od 28 dolara.

Digitalne meteo-postaje već spadaju u profesionalni dio opreme, pa treba prepustiti svakom kome trebaju da ih i sami izaberu.

Plutajuće navlake

Mnoge nautičare neugodno iskustvo je naučilo: more jako voli mobitele, fotoaparate, mp3, GPS, baterije, naočale, ključeve, novčarke, pa ako ih baš i ne proguta onda ih barem dobro smoči. Zato su nepromočive (i plutajuće) navlake potreba svakog nautičara pa evo prilike za jedan lijepi koristan dar.

Plutajuće navlake za mobitel, naočale, lampuPoznate takve navlake su Aquapacove, neke se mogu već naći i kod nas, a cijena im je od 45 do 75 eura. A evo i internetskog prijedloga za jedan komplet takvog zaštitno-plutajućeg pribora na Amazon.com:DRY PAK DP-46 Cell Phone, GPS, MP3 Waterproof Case, Blue – zaštitna navlaka za sve navedeno stoji 11,24 dolara.

Dorcy 41-2510 Floating Waterproof LED Flashlight with Carabineer Clip, 55-Lumens, Yellow Finish je baterija koja ne bi smjela tako lako potonuti a košta 6,31 dolar (boja po izboru)

Chums Neo Megafloat Eyewear Eyewear Retainer, Yellow
– će čuvati vaše naočale da ne nestanu u moru, cijena 9,50 dolara itd. U nastavku na istoj adresi naći ćete istu stvar za ključeve, novčarku, fotoaparat …

Svjetionik

Svjetionici suveniriSvjetionik je uvijek lijep dar ljudima od mora, jer budi uspomene na daleka morska putovanja, na spasonosno svjetlo u olujnim noćima, a nekima i na romantičnu osamu.

Na Amazonu se nudi nekoliko svjetionika i kompleta uz popust. Cijene su od 10 dolara za jedan do 40 dolara za skupinu.Pogledajte ovdje: Collectors Gift Set of 4 Assorted Lighthouse Figurines 4 Inch Resin Home Boat Decor

 

 

Model broda

Hrvatska ima mnogo izvrsnih modelara odnosno maketara starih i poznatih brodova i brodica. Neki od njih su stekli i svjetske nagrade. Uradci tih umjetnika mogu se vidjeti na izložbama i naći tek u nekim prodavaonicama nautičke opreme i potrepština. No, nažalost najčešće su samozatajni i nedovoljno organizirani tako da njihov talent i rezultati ostaju nedostupni široj javnosti. Zato nam u prodavaonicama ostaju uglavnom serijski komercijalni primjerci raznih brodica i “brodova u boci” te, što je najgora varijanta, “džunke” iz kineskih brodskih kontejnera.

Ali za svjetski poznate povijesne brodove možemo se opet obratiti Internetu.

Modeli brodova Bounty i Cutty StarkJedan od njih je i engleski jedrenjak iz 19. stoljeća Cutty Sark(na slici lijevo), slavni kliper, jedan od najbržih na ruti čaja, sa 4.000 četvornih metara jedara te kapetanom i posadom koja je o jedrenju morala puno više znati nego li njihovi pomorski suvremenici na običnim jedrenjacima. Stari je kliper nedavno obnovljen a njegove replike, modeli i makete preplavile su svijet u raznim veličinama. Preko Amazona se nudi jedan od njih, ne baš sofisticirani model veličine 14 inča – 35,5 centimetara po cijeni od 40 dolara Academy Cutty Sark Model Kit.

Daleko moćnije izgleda 86 centimetara dugi, 63 cm visoki i 20 cm široki model po pobuni poznatog engleskog jedrenjaka Bounty, proslavljenog u, knjigama, pjesmama i filmovima. Zato mu je i moćna cijena – 400 dolara (također – Amazon): HMS Bounty 34″ – Tall Ship – Model Boat – Decorative Tall Ship Model

Lampa, sidro, kormilo i old salt 

Lampe i figura starog mornaraLampa – Širok je izbor noćnih stolnih lampi na svjetioniku na Amazon.com-  cijeni od 60 do 140 dolara, primjerice Lighthouse Nautical Lamp. Među njima je i lijepa ukrasna stolna lampa s barkom na jedra Bedtime Originals Sail Away Lamp with Shade and Bulb
, cijena 34,50$.

24-inčno ukrasno sidro gusarskog broda po cijeni od 30 dolara – 24″ Wooden Boat Anchor with Crossbar

Kormilo – mali ili veliki ukras za dječju sobu ili dnevni boravak. Ovisno o veličini a veličine se kreću u promjeru od 15 do 75 centimetara, sa cijenom od 6 do 75 dolara: 12″ Wood Ship Wheel – Pirate Shipwheel – Nautical Decor

Kormilo sa satom – Zanimljiv dar je i ovaj sat-kormilo. Kormilo je od hrasta s mjedenim okovima i nautičkim brojevima. Internet cijena 239 $.Bey-Berk Brass Porthole Clock on Oak Ships Wheel with Nautical Numbers – Tarnish Proof

Old salt – Naziv je za starog pomorca, za prekaljenog kapetana. Zgodna skulptura takvog lika – lijep je dar, a na Internetu se na cijela galerija takvih likova. Evo jedno za 20 dolara na linku Sea Captain Ship Collectible Figure Statue Figurines D34518

Nautički darovi za djecu

Igračka složivi piratski brod, kompas za djecu, teleskop za djecu i škrinja s blagomSloživi gusarski brod –  Lindberg 1/160 scale Sir Henry Morgan je kutija sa svim elementima za slaganje replike broda ovog slavnog gusara, koji je navodno dio svog blaga zakopao i u našoj Istri, kod Limskog kanala. Na Amazon.com cijena je 20,45 dolara. Na istom mjestu ima više varijanti ove igračke, koje uz igru mogu pobuditi zanimanje i za modelarstvo.

 

Teleskop na stalku – stoji 50 dolara Floor Standing Brass Telescope on Stand 17″ – Kids Telescope – Nautical Gift – Childrens

 

Teleskop u kutiji – Lijepi teleskop u isto tako lijepoj kutiji ukrašenoj sidrom stoji 20 dolara: Scout’s Brass / Leather Spyglass 7″ – Telescope For Children – Hand Telescope – Brand New – Kids Telescope – Brass Spyglass – Telescope Handheld

Mala gusarska škrinja sa “zlatnicima i draguljima” – za 14 dolara: Mini Treasure Chest Full of Coins

Nautički dar za čitavu obitelj

Nautička posteljina, dječja, bračni krevetPosteljina za bračnu postelju– Može biti dar nekoj nautičkoj obitelji a to možete darovati i – sebi. Ovaj komplet sadrži sve za bračni krevet, cijena je 95 dolara – na www.amazon.comLighthouse, Sailboat, Nautical Queen Comforter Set (8 Piece Bed In A Bag)
.

Posteljina za dječju sobu – Come Sail Away Nautical Childrens Bedding 4pc Twin Set by Sweet Jojo Designs
by Sweet Jojo Designs. Pod ovim topicom na www.amazon.com naći ćete široki izbor krevetnine za dječju sobu. Cijena je 120 dolara.

Igrice, simulatori, trenažeri

Mladima, a i mnogim odraslima dobro primljeni dar bit će neka dobra kompjutorska igrica. Ili, za one sklone samoobrazovanju, simulator ili trenažer za navigaciju, jedrenje, kormilarenje, regatavanje.

Simulacija America's Cup za PCZa kormilom broda – Osam različitih tipova brodova: od patrolnog broda obalne straže i taxija, do Titanika. Utrke gliserom, za kormilom pilotine, traganje i spašavanje, tegalj teretnog broda kroz uske kanale na prilazu luci – 40 raznih misija. Različiti akvatoriji – od luka Rotterdama i Hamburga do tropskih krajolika. Igricu su razvili programeri profesionalnih simulatora za obuku Nizozemske kraljevske mornarice. PC podrška Windows XP. Cijena 3,68 funti. Potražiti na britanskom Amazonu na linku: – SHIP SIMULATOR 2006 / PC GAME

Na istom se mjestu nude i druge igrice za kormilom različitih brodova među kojima je i Ship Simulator Extremes [Download]

– Collection (PC CD) za Windows 7 / 98 / 2000 / Vista, a cijena je   10 funti

Jedrenje za kormilom nekoliko tipova brodova u različitim vremenskom uvjetima. Dobro je i kao trening za regatu. Flota: Laser 470, Bavaria 36, VOR70 (klasa maksi-jedrilica za utrku oko svijeta Volvo ocean race) i dr. Cijena je 7 funti na linku:  Sail Simulator 2010 (PC DVD) – podrška Windows XP / Vista.

Skiper America`s Cupa – Najpoznatije i najstarije jedriličarsko natjecanje okuplja najpoznatije i najbolje skipere i posade na svijetu. America`s Cup Virtual Skipper – PC pruža mogućnost svakome da se nađe za kormilom i da se okuša na regatnom polju. Ovaj 3-D simulator na CD-u nudi se za 17 dolara na Amazon.com:  America’s Cup – Virtual Skipper – PC.

Simulatori i trenažeri Tvrtka Landfall Navigation www.landfallnavigation.com iz Connecticuta (SAD) nudi na Internetu cijeli niz instrukcijskih simulatora i trenažera – pojedinačno i u kompletima: Radar trainer, Weather trainer Live, School of navigation, Race Sailing Challenge 2014. itd.

Rum Captain Morgan

Mornarski rum, mornarsko pićePoslije teškog mora uvijek dobro dođe okrepljujuća kapljica žestice. Ako je to još k tome i stari mornarski rum – tim bolje. A rum je dobar da se čist ili kao grog ili u punču popije i kod kuće, uz neku prigodu, možda i u znak sjećanja na neku od uzbudljivih plovidbi.

Rum je u obliku groga dugo godina bio kontrolirano «službeno piće» engleske mornarice. Rum pomiješan s dosta vruće vode dijelio se dva puta dnevno u određenoj količini da se mornari ne bi opijali. A budući da su Karibi i domovina ruma i sklonište starih gusara i njihovi jedrenjaka, jasno je da je opet u igri nezaobilazni kapetan Henry Morgan. I eto nas kod još jednog dara – boca ruma Captain Morgan. Možemo ga potražiti u našem dobro opskrbljenim prodavaonicama ili opet by Internet – najbolje mjesto je www.captainmorgan.com

Boci Captaina Morgana pridružujemo se s dva vlastita dara, s dva naša domaća recepta – za grog i za rum-punč:

Brodski grog – Četiri vjetra

2 čajne šalice tamnog ruma

4 čajne šalice vode

4 velike žlice smeđeg šećera

sok od jednog limuna

4 cm kore od cimeta

U lonac od najmanje jedne litre ulijte vodu, dodajte šećer i cimet. Stavite na brodski štednjak i grijte da bude vruća, ali ne da zavrije. Ulijte rum, dodajte sok od limuna i dobro promiješajte. Pije se vruće tako da šalica grije ruke. Odlično sredstvo za zagrijavanje nakon napornog zimskog dana (ili noći) pod jedrima.

A sada evo nešto za hlađenje. Ovaj recept s Barbadosa – kolijevke današnjeg ruma, dosta je zahtjevan, pa ga valja pripremati kod kuće, u blizini dobro opskrbljenih dućana.

Domaći karipski rum-punč

U pet litrenu zdjelu ulijte:

½ litre tamnog ruma

¼ litre bijelog ruma

sok od osam limeta (naravno, ako ih nemate, uzet ćete limun)

½ litre soka od ananasa

½ litre soka od naranče

0,3 čašica grenadine sirupa (odnosno sirup od nara)

5-6 kapi Angostura bittera (može gorkog pelinkovca)

Ubacite hrpu leda i dobro pomiješajte. Piti, ali ne pretjerati. Hladi, a i “diže iz mrtvih”.

“Right or wrong …”

Za kraj. Uz sve predloženo, dar moreplovcu može biti i neka dobra knjiga o jedrenju, brodovima, plovidbi, kao što je primjerice, Besa Jože Horvata ili Kon-tiki ili nešto od Mladena Šuteja …

A ako je baš stiska s novcem to jednostavno može biti samo privjesak za ključeve. Naravno, ne bilo kakav, već onaj s kuglom od pluta ili onaj još jednostavniji i jeftiniji s plutajućim privjeskom na kojem lijepo piše: „Right or wrong, I am still the Captain!“ – „Bio u pravu ili ne, ja sam još uvijek kapetan!“. Privjesak je tu da upozori tko je “gazda na brodu”, ali i da spriječi da ključevi ne potonu ako padnu u more, pod uvjetom da su to ključevi broda, a ne oni za – klijet ili konobu.

Želimo vam puno zadovoljstvo darivanja i puno sreće i zdravlja uz dolazeće blagdane.

Pročitajte i druge tekstove u rubrici NAUTIKA

Piše: Mladen Gerovac

Napomena: Navedene cijene mijenjaju se iz dana u dan, a ovdje u navedene informativno.

Pročitajte još:

NAUTIČKA MODA: ACI Blue Marine Boutique

DUBROVNIK: Krstarenje od zidina i Lokruma do Stona

JADRAN: Gdje smijete sidriti, i tko vam i koliko smije naplatiti vez

Iz kategorije: KOLUMNE

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh