Povežimo se na društvenim mrežama

NOVE TEHNOLOGIJE: Vukovarska Bajadera na elektro-magnetni pogon

Vukovar waterbus

NAUTIKA

NOVE TEHNOLOGIJE: Vukovarska Bajadera na elektro-magnetni pogon

Na riječkom nautičkom sajmu 2015. posebno priznanje dobila je i tvrtka TEMA iz Pule. Priznanje su zaslužili tehnološkim iskorakom u konstrukciji potopivog elektromotora za pogon ROV-a i podvodnih vozila. O čemu se zapravo radi objasnio nam je vlasnik i direktor tvtrtke dr.cc. Branimir Ružojčić. TEMA je osnovana 1989. s namjerom da poveže akademska i znanstvena istraživanja sa inženjerskim iskustvom kako bi se tržištu ponudila napredna rješenja u industriji automatizacije. Do danas je Branimir Ružojčić, kroz suradnju sa znanstvenim ustanovama u Hrvatskoj i Italiji, razvio serijsku proizvodnju elektroničkih komponenti i električnih motora s permanenetnim magnetima.

Potopni elektomotor, TEMA

Potopni elektomotor

To u praksi znači da se kod podvodnih plovila više ne radi o brtvljenju osovine motora, već se specijalni motor montira izvan plovila, a brtve se samo tri spojne žice koje ulaze u plovilo. Osim za ROV (rov remote operated vehicle), te motore sve više traže graditelji super-jahti čiji vlasnici u svojoj garaži žele imati i – podmornicu.

Najnoviji posao TEME u Hrvatskoj je 17-metarski električni brod Vukovar waterbus Bajadera, koji je jučer i službeno zaplovio Dunavom.

Sve je veća potražnja i za elektromotorima koji će pokretati mehgajahte. TEMA danas u serijskoj proizvodnji ima motore/generatore najnaprednije tehnologije s permanentnim magnetima koji pokrivaju područje od 10KW do 1500KW. Tim stručnjaka i dalje radi na otkrivanju i razvoju novih rješenja.

Na fotografijama: Vukovarski waterbus Bajadera i potopivi motor-propulzor na kojem se okreće vanjski dio stroja – eksterni rotor, načinjen na tehnologiji permanentnih magneta te osigurava zaron do dubine 300 metara. (Arhiva TEME)

Piše: Mladen Gerovac

Izvor: Jutarnji list

 

 

Iz kategorije: NAUTIKA

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh