Povežimo se na društvenim mrežama

Novi gatovi i sidreni sustavi u ACI marini Cres

Novi gat ACI marina

NAUTIKA

Novi gatovi i sidreni sustavi u ACI marini Cres

Lagani jugo uspio se nekako probiti između tristotinjak metara visokih obronaka i s ranim lipanjskim suncem stvoriti onaj osjećaj posvemašnje ugode i opuštenosti. Dan je bio stvoren za uživanje. Na suncu, u moru, među brodovima, u prelijepoj marini, u ovoj pitomoj creskoj uvali, u ACI marini Cres.

Piše: Mladen Gerovac

Ovo okruženje i ugođaj bila je najbolja moguća scenska postava za događaj koji nas je ovdje okupio. ACI je javnosti želio predstaviti jedan od prvih značajnih iskoraka ka obnovi i osvježenju svojeg ugleda i imena u svijetu nautike.

Što je sve novo u ACI marini Cres

ACI marina Cres dobila je nove gatove, obnovljene instalacije i nove sidrene sustave. Cijela investicija vrijedi 16 milijuna i šesto tisuća kuna. A uz obilježavanje 170-obljetnice organiziranog turizma na otoku Cresu, sve to zajedno vrijedi da se na ovakvom skupu to obilježi i predstavi.

ACI Cres

Zdenko Antešić, Marina Medarić, Doris Peručić i Kristijan Jurako 

U opisanom okružju i ugođaju, usred peristila impresivnog zdanja ACI marine Cres, direktorica ACI-ja dr. sc Doris Peručić pozdravila je goste, među kojima su bili: zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić, zamjenica župana primorsko goranske županije Marina Medarić, Gradonačelnik grada Cresa Kristijan Jurjako, dogradonačelnica Jadranka Blat, predsjednik Gradskog vijeća Cresa Marčelo Damjanjević, direktorica Turističke zajednice Cresa Sanja Živanović, Lučki kapetan Jordan Vešković, te predstavnici medija i tvrtki – izvođača radova.

Zatim je voditelj ove ACI-jeve investicije Zoran Mladenić prisutnima objasnio što je sve ovdje učinjeno za nepunih godinu dana.

Zamijenjeno je 90 starih pontona ukupne dužine 900 metara sa 62 nova pontona ukupne dužine 930 metara. Obnovljen je i lukobran, zamijenjena je pojačana cjelokupna električna i vodo-mreža. Svi pontoni i lukobran popločani su kvalitetnim egzotičnim drvetom banqurai. Na gatovima su ugrađene 872 nove bitve od inoxa, instalirano je 138 novih električnih ormarića sa 276 nehrđajućih pipa s pitkom vodom. Novi pontoni postavljeni su u „češlju“ od 8 gatova dužine 120 i 135 m, uz još jedan gat dužine 45 metara. Na obnovljenim gatovima uređeno je 467 vezova za sve vrste plovila dužine do 50 metara.

U podmorju su zamijenjeni svi sidreni sustavi za plovila i pontone. Cijeli ovaj posao obavljen je u planiranom roku, kako rekosmo, za nepunu godinu dana. I to tako pomno isplanirano da niti jedan nautičar nije zbog toga morao napustiti marinu.

Cijelu rekonstrukciju obavile su domaće tvrtke. Pontone je izradila i postavila šibenska tvrtka Marinetek NCP. Radi se o All Concrete pontonskim elementima, dužine 15 metara i širine tri metra. All Concrete je sasvim novi model pontonskih elemenata i ovo je njegova prva instalacija u Hrvatskoj. Ormarići na pontonima, koji imaju mogućnost mjerenja potrošnje struje i vode, djelo su zadarske tvrtke Marex Elektrostroj. Zamjenu sidrenih sustava obavio je Hidroinženjering iz Rijeke, a dotrajale pontone i sidrene sustave zbrinule su također domaće tvrtke: Metis d.d. iz Rijeke i Juričev d.o.o. iz Vodica.

Sada je bio red na goste da izraze svoje impresije:

Kristijan Jurjako je kazao da sada ovdje, u ovoj marini, gdje je prije 20 godina počeo svoj radni vijek, nije samo kao gradonačelnik, već i kao svjedok koji je svjedočio kako se ovo stvaralo i kako se stalno ovdje ulagalo. Svaku dobru firmu čine dobri zaposlenici, a tako je i ovdje, tu je ta ista posada, duh koji je vladao nekad vlada i danas i to gosti osjećaju i ostaju.

Zamjenik ministra Zdenko Antešić kazao je kako je ACI je jedan od najvećih nautičkih sustava u svijetu i najveći u Mediteranu. Posluje uspješno i ponaša se skrbno i ovo je dokaz da nije važno tko je vlasnik, već što i kako rade ljudi u ACI-ju. Prenio je, također, da Ministarstvo i Vlada blagonaklono gledaju na ovakve pothvate, prate ih ulaganjima, kao što je i gradnja ceste preko otoka Cresa, jer jedino „u sinergiji s lokalnom samoupravom možemo stvarati dobrobit i bolji život“.

Cijeli ovaj heppening, ne možemo baš reći neobavezni protokol jer isključuju jedno drugo, nenametljivo je vodila ACI-jeva direktorica marketinga i korporacijskih komunikacija Gracia Krainer. Vrijedne i vjerne zaposlenice ACI-ja Silvana Stiglić i Ida Štokić podijelile su skromne i uobičajene korporacijske darove gostima. Pojedince osjetljive na sunce najviše je razveselila kapa kojima su se odmah spremno opremili. Sada se moglo krenuti u obilazak obnovljene marine.

Glavni gat na valobranu

Obnovljena ACI marina CresNajveću pažnju privukao je glavni gat na valobranu, gdje se mogu vezati najveće jahte, jer izgledom i opremom je ravan bilo kojem „gatu milijardera“ negdje u svijetu. Također je posebno zanimanje izazvalo drvo kojim su prekriveni gatovi. Nautički znalci, morski hedonisti, ljubitelji mora i brodova dobro znaju da nema ništa ugodnije i ljepše nego kada ujutro siđete s broda i bosi se uputite ka toaletnom dijelu marine, dok vam stopala miluje plemenito drvo gata.

Cijelo je ovo druženje i svjedočenje novom dobu ACI-ja proteklo u ugodnom raspoloženju i spontanom druženju. Uz obaveznu čašu slavljeničkog šampanjca. A sjajna creska klapa Burin u cijeli je događaj unijela blagozvučni ugođaj, koji je prizivao sjećanja na slavna ACI-jeva početna vremena ACI-ja.

A nova zlatna vremena nisu daleko. Ovaj posao na obnovi marine Cres samo je uvod u ostvarivanje ostalih planova: gradi se ACI marina u Slanom, obnavlja ACI marine Pomer, preuređuje restoran u ACI marini Milna … Započelo je i uvođenje wi-fi sustava u svim ACI marinama, u tijeku je i izrada idejnih projekata za rekonstrukciju ACI marine Rovinj i preuređenju ACI marine Opatija … Sve je to dio glavnog procesa: stvaranja modernog ACI-ja kroz oživotvorenje cjelovitog plana koji se zove – projekt unifikacije vizualnog identiteta ACI marina.

Dok ovo pišemo, u ACI marini Cres zavijorila je već šesnaestu godinu zaredom Plava zastava, simbol čistoga mora. Zbilo se to 5. lipnja – na Svjetski dan zaštite okoliša. Istodobno, Plava je zastava ponovo podignuta na jarbole još devet marina iz ACI sustava. Kontinuitet rada i skrbljenja, dakle postoji, nedostajali su samo ovi izlazni pravci razvoja, koji su upravo započeli.

Piše i snimio: Mladen Gerovac

Izvor: Jutarnji list

Iz kategorije: NAUTIKA

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh