KAMO IĆI
Naslovna / VIŠE... / NAUTIKA / OD ISTRE DO DUBROVNIKA: Top 10 nautičkih odredišta
Palmižana TZ Hvar i Sunčani Hvar

Palmižana TZ Hvar i Sunčani Hvar

OD ISTRE DO DUBROVNIKA: Top 10 nautičkih odredišta

Must have: siguran vez, mir i tišina, odlična hrana, kristalno čisto more, fantastičan krajolik, vidikovci, povijesne starine, prirodni fenomeni, netaknuto podmorje i – sve to što manje dostupno s kopna

Nautičari su u odnosu na ostale turiste u velikoj prednosti. Svoj dom imaju sa sobom i mogu birati hoće li se priključiti ljetnoj turističkoj armadi koja na Jadran stiže automobilima, autobusima, vlakovima, zrakoplovima i – megacruiserima. A da ipak ostanu u kontaktu s civilizacijom i da mogu izabrati u kojoj će od njenih blagodati uživati. Evo 10 mjesta koja mogu zadovoljiti 10 must have uvjeta. Kornati su izvan konkurencije.

MALI BRIJUN

Mali Brijun

Mali Brijun (Foto: NP Brijuni) 

Uvala Sv. Mikule na Malom Brijunu – mirna i pitoma, okružena bujnim zelenilom i povijesnim spomenicima. Ovdje su stari Rimljani imali vile, gajili masline i lozu. Na obližnjem brdu Austrija je krajem 19. st. na mjestu drevne ilirske gradine podigla impresivnu vojnu utvrdu Brioni Minor. Tri su kata tvrđave uklesana u živu stijenu, a dva su dozidana golemim kamenim blokovima. Tu je i kapelica Sv. Barbare, zaštitnice topnika. Svuda okolo je sustav rovova, zaklona i mitraljeskih gnijezda. Na otoku su i dva mala slana jezera. Ovdje se iskapao prvoklasni kamen od kojega su građene palače u Trstu, Veneciji i Ravenni. Mali Brijun ima plažu i više malih skrovitih uvala za kupanje i uživanje u miru i tišini. Postoji 6-7 bova. Vez se naplaćuje prema istom cjeniku kao i onaj u Luci Veliki Brijun: za brodove do 15 m cijena u 7. i 8. mjesecu je 1.450 kuna, do 25 m 2.200 kn … Recepcija je u hotelu “Neptun”.

VALUN

Valun

Valun

Netaknuta priroda, kristalno čisto more, gastronomski specijaliteta, posebice ribe, školjke i drugi plodovi mora, spravljene po tradicionalnim receptima. Terase konoba su na samom moru, kuće se primorski skladne i slikovite, Valun po svemu podsjeća na azurni biser Saint Tropez. Treba vidjeti Valunsku ploču s isklesanim prvim glagoljaškim natpisom, prevedenim na srednjovjekovni latinski jezik. Ploča je nađena u crkvici Sv. Marka na mjesnom groblju a sada je uzidana u župnu crkvu Sv. Marije.

Plaža je lijepa, mirna, intimna, šljunčana, u sjeni guste borove šume. Idealno mjesto za romantične parove.

Za mirna vremena u Valunu se može prenoćiti, no sluti li na buru ili na jugo bolje je otići u sigurnost tri milje udaljene ACI marine Cres.

VELI RAT

Veli rat

Veli rat (Foto TZ Dugi otok, Jakupović)

Privlačnost ovog odredišta uključuje tri izuzetna mjesta: najviši svjetionik na Jadranu, lagunu uvale Pantera s vezovima i Sakarun – najljepša pučinsku plažu sjevernog Jadrana. Uvala Pantera, mirno sidrište u zelenom zagrljaju sjeverozapadnog luka Dugog otoka. Vežite brod za jednu od bova, okupajte se u čistom moru, zatim brodskim gumenjakom otplovite do molića u NW dijelu uvale i uputite se stazom kroz polutamu stogodišnje aleje borova, koju su zasadili i odnjegovali stari austrijski svjetioničari. Nakon desetak minuta pred vama će bljesnuti pučina i grandiozna građevina Velog rata, najstarijeg i najvišeg svjetionik na Jadranu. U dvorištu je zavjetna kapelica Sv. Nikole, zaštitnika pomoraca, u kojoj su se generacije svjetiončara molile, vjenčavale, krstile djecu. I danas se ponekad ovdje održavaju romantična vjenčanja. Na toj je strani i plaža Sakarun. Duga je oko 800 metara, na dnu je sitni bijeli pijesak što moru daje predivnu tirkiznu boju. Ljeti svakog sata vozi turistički vlakić do hotelskog naselja u obližnjoj Božavi.

TELAŠĆICA

Telaščica

Telašćica i Kornati. (Foto TZ Dugi otok, Jakupović)

Na suprotnoj, južnoj strani Dugog otoka je Telašćica, jedna od najsigurnijih, najljepših i najvećih prirodnih luka na Jadranu. Vezovi su u uvali Mir, gdje je i restoran, ali ovdje je ljeti mnoštvo turističkih brodova pa mir treba potražiti na jednom od sidrišta. Telašćica je Park prirode pa valja platiti ulaznicu koju je najbolje kupiti prije ulaza u park, jer je jeftinija, uprava je u mjestu Sali. Svakako treba posjetiti slano jezero Mir. Mulj je ljekovit pa ga posebno cijene oni s kostoboljom. U jezeru živi i kajman, ali ne onaj opaki gmaz iz obitelji aligatora, već ovdašnja bezopasna endemična jegulja koja se također tako zove. Kratkom šetnjom popnite se na krunu 200 metara visokih klifova koji se strmoglavljuju u morske dubine do 90 metara. S jedne strane je smirujući pogled na pučinu a s druge na divlje klisure gdje se gnijezdi sivi sokol. Slobodno i zaronite, možda ugledate sve rijeđi crveni koralj i mesojednu spužvu. U Telašćici je dozvoljen i ribolov pa čak i lov, ali pogledajte na internetu stranicu: pp-telascica.hr – i dobro proučite cjenik.

ŽIRJE

Žirje

Tratinska, Žirje

Najudaljeniji i divlji pučinski otok. Bove u uvalama Velika Stupica, Mala Stupica, Pečena i Tratinska. U više samotnih uvala mogućnost sidrenja maksimalno jednog broda. Otok je prepun dražesnih uvala i djevičanskih plaža. Izvrsni teren za ronjenje i sportski ribolov. A na kopnu, bicij+klističke i pješačke staze. Vidikovci. U kolovozu obavezno treba probati žirajske šljive – najslađe na svijetu! Rimska utvrda na brdu iznad Velike Stupice. Rimljani su već tada imali podno grijanje, tekuću vodu, saunu i ostali vrhunski komfor. Konobe i restorani u uvalama Tratinska Muna, Mikavica, Koromašnja i Stupica s bogatom ponudom domaćih specijaliteta, osobito svježe žirjanske ribe. Dobro vino i izvrsna janjetina.

PALMIŽANA

Palmižana TZ Hvar i Sunčani Hvar

Palmižana (Foto: TZ Hvar i Sunčani Hvar)

Pakleni otoci najljepši su dio hvarske rivijere. Niski su i šumoviti, more je azurno. Prepuni su skrovitih žala, kamenih terasa i pustih uvala. Najveći otok je Sv. Klement i na njemu je Palmižana, najomiljenije izletište i svratište nautičara. To je skrovita uvala okružena gustom borovom šumom, mirisnim vrijeskom, ružmarinom i raznovrsnim egzotičnim biljem. Marina je obično prepuna pa svoj brod možete usidriti i s druge strane, u dubokoj pješčanoj uvali Vinogradišće, ali ne po južnim vjetrovima. Popularno odredište na Paklenjacima je i Vlaka. U davnini ovdje je bio rimski ladanjski posjed, a kasnije naselje s crkvom posvećenoj svetom Klementu. Za to je vezana i pučka svetkovina na škojima, na blagdan svetoga Klementa, zaštitnika škoja, zadnje nedjelje u srpnju. Kod rta Stambedar zaronite u carstvo gorgonija.

Brod smjestite u uvalu ispred ostataka ladanjskog posjeda nekog rimkog patricija. Uživajte kao što je i on uživao u to doba. A u uvali je sve isti kao prije dvije tisuće godina.

UVALE KORČULE

Žirovska banja, Korčula

Žirovska banja, Korčula 

Ako želite maksimum od onih desetak nautičkih prednosti odmora u miru, a opet da vam je nadomak legendarna tisućljetna Korčula, onda je to svakako obližnja uvala Žrnovska banja ili susjedna Vrbovica a može i nešto dalje Račišće. Sve su naseljene, ali ne i prenapućene. Mir za kupanje naći ćete na sidru, na obali ima malih restorana i konoba, a ako baš žestoko zapuše sa sjevera, na dvije- tri milje je siguran vez u ACI marini Korčula. Blizu je i uvala Tri žala. Sve ove uvale su nasuprot Vignja na Pelješcu, poznatog surferskog raja. Isti pogodni vjetrovi i ovdje pušu. Na suprotnoj, južnoj strani otoka je uvala Zavalatica. Plaža Žitna je u susjednoj uvali, udaljenoj oko 300 metara od središta Zavalatice. Vezati se može uz lukobran s unutarnje strane ili sidriti na sredini uvale na 8 m dubine. Ovdje će vas opskrbiti dnevno svježim voćem i povrćem, svježom ribom i plodovima mora, domaćim maslinovim uljem i odličnim vinom. Do mjesta Čara u unutrašnjosti otoka, poznatom po Pošipu, ima dva kilometra.

SKRIVENA LUKA

Plaža Skrivena luka

Plaža Skrivena luka

Lastovo je pučinski otok, izoliran, divlji, šumovit, poseban. More je bogato ribom, jastozima, koraljima. Skrivena luka (30-tak bova), jedna je od najvećih i najljepših uvala na otoku, stvorena za kupanje, šetnje i jogging. Na visokoj litici je atraktivni svjetionik Struga..

Prelijepi vidici, jednostavan pristup kroz borovu šumu sa sjeverne strane svjetionika. Obližnja mala šljunčana plaža pogodna je za obitelji s djecom. Na brežuljku je crkvica iz 11. st, Sv. Ciprijan (Čebrjan), posvećena zaštitniku od razbojnika.

 

UVALE MLJETA

Saplunara (Foto:croatia-tourist-agency.com)

Saplunara (Foto:croatia-tourist-agency.com)

Zapadna trećina otoka je nacionalni park pa je sidrenje dozvoljeno samo u Pomeni i Polačama. U sklopu parka su i glasovita jezera – Malo i Veliko. Svojim tajnama i danas privlače znanstvenike iz cijeloga svijeta. Na otočiću Sveta Marija usred Velikog jezera je drevni benediktinski samostan s crkvom, zaštitni znak Mljeta. Oko jezera su biciklistička i pješačka staza duga gotovo 12 km. Bicikli se mogu iznajmiti u Pomeni. Na južnoj strani otoka, ispred Babinog Polja je Odisejeva špilja. Tu je na grebenu Ogiran Odisej razbio brod pa ga je zavela i zatočila nimfa Kalipso. Na Mljetu nemojte zaobići ni uvali Saplunara. Tu je poznata pješčana plaža Blace i nekoliko dobrih restorana. Između rtova Blaca i Gruj je lijepa pješćana laguna. Predaja kaže da se upravo tu u blizini 61. godine našao i Sveti Pavao na svom biblijskom putovanju u Rim.

ŠIPANSKA LUKA

Šipanska luka

Šipanska luka

Šipan je najveći otok dubrovačkog arhipelaga – Elafita. Prepun je povijesnih spomenika, na njemu su 33 kapelice. Na zapadu je Šipanska luka, sigurno sidrište. Ovdje treba doći na objed u jedan od restorana, odnosno konoba. Najpoznatiji su restoran-konoba Kod Marka i Taurus. Treba probati kozice a la Marko, janjeći čop, file na seljački i piti šipanski plavac. Ako ste podvodni ribolovac ovdje možete doći i do svoje ribe. Tu je nekoliko je grebena oko kojih se skupljaju poveći cipli, a jata velikih ušata i modraka u kasnim ljetnim mjesecima privlače gofa i lubina. Podmorje je prepuno ronilačkih atrakcija: potopljenih brodova, špilja, grebena …

Piše: Mladen Gerovac

Izvor: Jutarnji list

Pin It on Pinterest