KAMO IĆI
Naslovna / VIŠE... / NAUTIKA / PARIŠKI SAJAM: Dominacija Beneteaua i Jeanneaua
Nautički sajam Pariz

PARIŠKI SAJAM: Dominacija Beneteaua i Jeanneaua

Pariz, grad ljubavi prošloga je tjedna bio i grad nautike. Nedavni tragični događaji nisu nimalo ostavili traga na ovu izložbu. Izlagača i posjetitelja bilo je kao i ranijih godina. Možda ih je jedino bilo nešto manje iz prekomorskih zemalja. Niti mjesto održavanja sajma Porte de Versailles nije bio pod blokadom snaga sigurnosti. Jedino novo u odnosu na ranije godine bio je pregled svih posjetitelja i izlagača detektorima metala na ulazu u sajam.

Jeanneau Leader 46

Jeanneau Leader 46

Dapače, Pariški nautički salon nije obilovao događanjima samo na prostoru sajma, već i u središtu grada. Vrlo impresivna je bila slika 500 natjecatelja na Seini, sudionika 6. tradicionalnog natjecanju u veslanju na dasci.

Od pariških svjetskih premjera izdvojit ćemo Beneteau Oceanis 41.1, Dufour 460 i J122 Elegance. Svjetskih premijera nije bilo puno, jer ih je uglavnom pokupio sajam u Cannesu, koji je i prvi na nautičkom posezonskom sajmenom kalendaru. Cannes je „ugasio“ i legendarnu Genovu, koja je postala talijanski sajam, ali je ove godine mnoge šokirala i činjenica da se, primjerice, talijanska perjanica Cranchi nije pojavio u Genovi nego Cannesu.

Leader 46

Leader 46

Pariz nije imao puno svjetskih premijera, ali je zato bio prepun noviteta. Dominirale su jedrilice i motorni brodovi Benetaua i Jeanneau. Tako je Jeanneau predstavio vrlo impresivni ovogodišnji dodatak svojoj golemoj floti jedrilica: Sun Odyssey 389, Sun Odyssey 419, Sun Odyssey 479 te Jeanneau 54, koji je kao finalist nominiran za izbor European Boat of the Year 2016. – u siječnju u Dusseldorfu.

Leader 46

Leader 46

U motornoj floti Jeanneaua bili su to Cap Camarat 10.5 WA, Merry Fisher 795, Leader 46 te Leader 36 koji je prije mjesec dana u Berlinu osvojio titulu “Best of boat 2015”.

Merry Fisher 795 je brodica po mjeri naših obiteljskih i ribolovnih kapetana pa smo ga imali prilike upoznati i na našem sajmu u Biogradu. Među najzanimljivijim novi modelima je i Leader 46, koji je također finalist u izboru za European Powerboat of the Year 2016.

Kad je riječ o nagradama spomenimo i novu tehnologija Jeanneaua – Asisted sail Trim, koja je osvojila „2015 Boat Builder Award“

Piše Mladen Gerovac

Fotografije: Salon Nautique International de Paris

Pin It on Pinterest