Povežimo se na društvenim mrežama

PEARLSEA 56 Najveći brod u povijesti zagrebačkog sajma nautike

pearlsea 56

NAUTIKA

PEARLSEA 56 Najveći brod u povijesti zagrebačkog sajma nautike

U svojoj 26. godini postojanja, koliko je upravo ove veljače navršio zagrebački sajam nautike, nije bilo većeg broda u njegovim halama. Zato je ovaj velikan potpuno opravdano zauzeo  udarno mjesto u prvoj hali sajamskog prostora. Tu sada, ovih sajamskih dana, svojim 17 metara dugim sivo metalik blistavim trupom  magično zabljesne svakog posjetitelja čim prekorači prag sajma. Prizor je toliko neodoljiv da svako malo neki mobitel pretvori u kameru.

pearlsea 56

Pearlsea 56, Hidraulička platforma i garaža za 3 m dugi gumenjak (Snimio: Mladen Gerovac)

Iza tog dosad najvećeg sajamskog broda krije se i jedna od najvećih priča hrvatske male brodogradnje. Njen je glavni akter Stipe Nevistić, diplomirani brodogradilišni inženjer kojega pamtimo iz onih ne tako davnih i slavnih pretkriznih vremena, kada je bio šef proizvodnje u zagorskom Oroslavju, gdje su se belgijskim kapitalom i vrijednim rukama Zagoraca stvarale  moderne i tada relativno dobro prodavane motorne jahte Prinz.  Danas je Stipe Nevistić vlasnik i direktor brodogradilišta koje je proizvelo ovu prelijepu jahtu od 56 stopa. Škver se zove Pearlsea yachts, a jahta je Perlsea 56 Coupe i najveći je u Perlsea floti koju čine još četiri broda: 31 Coupe ili Hardtop, 33 Open, 36 Open i 40 Fly. Jahte se grade u mjestu Križ, između Ivanić Grada i Popovače, u halama u kojima je, također u pretkrizno vrijeme, svoje ekskluzivne karbonske high-tech performance cruisere pod jedrima gradio poznati arhitekt-jedriličar Marko Murtić, sin još poznatijeg slikara Ede Murtića.

– U pogonima u Križu imamo sve uvjete za suvremenu brodogradnju, kvalificirane ljude iz Križa i okolice, imamo i domaće dobavljače pa je tako nastao i ovaj naš najveći brod – kaže Nevistić i opisuje jahtu.

– Pearlsea 56 ima vrlo prostrani i visoko komforni salon, dvije spavaonice sa toaletom i tuš kabinom te skipersku kabinu s posebnim ulazom. Na krmi je hidraulična platforma koja se spušta u more, garaža za pomoćni čamac od tri metra. Cijela jahta teži samo 15 tona jer rađena je vakumskom tehnologijom …

Inače, brod ove dužine građen klasičnim načinom težio bi  četiri tone više. Ovdje je Stipi Nevistiću pomoglo i iskustvo koje je poslije studija stekao radeći sedam godina u brodogradilištu Viktor Lenac, gdje je specijalizirao za uvođenje novih tehnologija.

Pearlsea 56

Pearlsea 56, salon (Snimio: Mladen Gerovac)

Stipe Nevistić

Stipe Nevistić (Snimio: Mladen Gerovac)

Brod ima najsuvremeniju navigacijsku opremu, dva motora IPS Volvo po 600 konja s najnovijom konstrukcijom obrnutih propelera, upravlja se jostickom, postiže 30 čvorova …

Jedno su vrijeme potencijalni izlagači velikih brodova prigovarali sajmu da nema ni tehnike ni znanja za sigurno smještanje skupocjenih plovila u (neprilagođene) sajamske hale. Ali skupocjeni 17-metarski Pearlsea pokazuje da se ZV-u može ukazati i takvo povjerenje.

Evo kako taj pothvat opisuje Nevistić.

– Bio je to za nas doista veliki izazov. Osim što je trebalo organizirati  specijalni transport s policijskom i tehničkom pratnjom morali smo u Križu rastaviti naš 35 tonski hidraulični manipulator  prebaciti ga u Zagreb i tu ga na cesti ispred hale Zagrebačkog velesajma ponovo sastaviti. Brod smo uvukli kroz ova uska vrata hale tako da je sa svake strane jedva ostalo milimetar prostora  i definitivno ovo je najveći brod koji može proći kroz ova vrata – kaže Nevistić.

U svakom slučaju izloženi Pearlsea (biser mora) postao je flag ship (brod predvodnik) u hrvatskoj floti male brodogradnje prikazanoj ovdje na sajmu. a ta je flota ponovo sve jača. Tu su: Mirakul 40 i 30 vrhunske motorne jahte tvornice Grginić Yacht iz Markuševačke Trnave, poznati Pičuljanov obiteljski krstaš 830, novi Leidi 800 Marsela Brkića iz Galižane kod Pule, prekrasan guc Grego 17 ljubitelja mora i brodova Boris Osrečkog, devetmetarski gumenjak Bura iz Hudog Biteka kod zagrebačke Brezovice, nabrijana  brodica Kuster 80R s Pašmana …

Već 20 godina na zagrebačkom sajmu uspješno izlaže i Remia plast iz Svete Nedelje s novim pogonom podignutim uz pomoć europskog

novca u Jasenovcu.Tu su sa svojim brodom Nautika 690 čijih šest inačica, pod imenom Polaris 690 već plovi sjevernim morima. Prema riječima Gorana Rešića to je rezultat suradnje s jednim norveškim partnerom Acker Yachtsom, koji je naručio još šest takvih Polarisa.

Svakom ljubitelju mora i plovidbe posebno srce zaigra kada se susretne s tradicijskim hrvatskim brodovima, koje je na ovome sajmu predstavila novosagrađena brodica Lipa moja.

–  Ova sedam metarska brodica tradicionalne je betinske gradnje, ali je zaštićena epoksijem što joj olakšava održavanje. Pogon je latinsko jedro, isprobali smo je i jedri odlično – kaže predsjednik Udruge Latinsko idro Željko Jerat.

Piše i snimio: Mladen Gerovac

[ads2]

Klikni i komentiraj

You must be logged in to post a comment Login

Komentiraj

Iz kategorije: NAUTIKA

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh