Povežimo se na društvenim mrežama

PLAN PLOVIDBE: Uvale i sidrišta Mljeta i Lastova

Pomena

NAUTIKA

PLAN PLOVIDBE: Uvale i sidrišta Mljeta i Lastova

Uvale Saplunara i Limuni na samom su jugu Mljeta. Odlično za sidrenje i za kupanje, tu su dva-tri restorana i nema puno brodova. Ako želite ostati preko noći dobro pogledajte prognozu, jer ako se noću digne jugo, sidrište postaje zamka, ujutro nećete moći izaći.

Na Mljetu: dobro zaštićena uvala Okuklje

Najzaštićenije mjesto je Okuklje – uvala u kojoj kad ste u sredini praktički zaštićeni od svih vjetrova i valova. To je dakle izvanredno sidrište s dosta priveznih mjesta ispred restorana.

Iza Okuklje prva je uvala Prožura s dva kraka – desni je dublji, lijevi je plići. Tu su dva-tri restorana koji imaju svoje bove, sigurne za privez. Uvala je potpuno otvorena na buru.

Sobra je trajektno pristanište, tu je benzinska crpka, dubine su po 70 do 80 metara usred uvale, to je mjesto na kojem ćete stati ako trebate gorivo ili vodu ili ako vam netko stiže trajektom. Dalje prema sjeveru dvije su prekrasne uvale Polače i Pomena. Pomena je dio nacionalnog parka Mljet – Malo i Veliko jezero su na 10-tak minuta hoda. Uvala Polače izvrsno je sidrište, ali za obilazak jezera i samostana treba iznajmiti prevozno sredstvo. Pomena je i sidrište, ali puno bolje privezište – ispred hotela su klasični komercijalni vezovi gdje se naplaćuju voda i struja a slijeve je 5-6 restorana sa svojim murinzima .

[ads1]

Na Lastovu: obavezno posjetiti Skrivenu luku

Lastovo je prekrasan pučinski otok, ali nautički malo „s neruke“. Tamo se ide ako ste odlučili malo duže biti za kormilom. Uz prirodne ljepote fascinira i ostavština JNA, spremišta za brodove u stijenama i brdima u koja možete ući s jedrilicom koja ima 12-13 metara jarbola.

Skrivena luka je na Lastovu definitivno mjesto kamo treba otići. To je dobro relativno zaklonjeno sidrište. Zaslužuju to još Skrivena luka, Zaklopatica i Ubli, gdje je jedina benzinska crpka.

I otočići Lastovnjaci prekrasni su za sidrenje.

Piše: Mladen Gerovac

Izvor: Jutarnji list

Iz kategorije: NAUTIKA

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh