Povežimo se na društvenim mrežama

POMER: Prva suvremena marina novog modernog ACI-ja

Nova ACI marina Pomer

NAUTIKA

POMER: Prva suvremena marina novog modernog ACI-ja

Prva faza je već pred dovršetkom: recepcija, šetnica, novi kontrolirani kolni ulaz, oborinska kanalizacija, osnovni građevinski dio novog restorana, instalira se nova rasvjeta , uvodi Wi-Fi sustav, poboljšava video nadzor … U drugoj fazi bit će srušeni svi stari objekti i sagrađeni novi za suvremene sanitarije, praonicu rublja, prodavaonicu, tehnički servis, prostorije posade marine, spremište za predmete nautičara, nova 30-tonska dizalica …

Piše: Mladen Gerovac

ACi marina Pomer v nove zgradeSjećam se Pomera iz dobrih starih vremena. Mi iz ACI-jeve Nautičke akademije vraćali bi u konvoju jedrilice iz Trsta u Pulu, nakon neke od talijanskih regata. Cjelodnevno jedrenje bilo je posebno naporno (i uzbudljivo), jer svaki bi brod vozio samo skiper. Stali bismo najprije u Puli na carinskom gatu da obavimo formalnosti i potom vezali brodove u ACI marini Pula te se pod tušem riješili soli iz kože, očiju i kose. A zatim bi, premda premoreni, živahno krenuli da u večernjem spokoju ljetnoga Pomera, pod mirišljivim krošnjama borova i pinija smirimo dušu i da u tamošnjem odličnom restoranu vratimo snagu.

Evo nas sada nakon puno vremena ponovo u Pomeru. Od starog ambijenta tu su borovi, gatovi i brodovi. Mir trenutno narušavaju građevinski strojevi. Čitava marina je jedno veliko gradilište. Hodamo lijepom širokom, tek uređenom šetnicom. Uz nju se pruža dugački plato novog parkirališta, koje čeka završni sloj asfalta. Tamo slijeva, na mjestu gdje je bio stari restoran, sada su već gotovi potporni zid i prva ploča puno većeg novog restorana s prostranom terasom. Uz njega će biti smješten i bazen s „mokrim“ barom. Zgrada recepcije također je pred dovršetkom.

Romeo Cetina, ACI Pomer

Direktor ACI marine Pomer Romeo Cetina na novoj šetnici gdje su postavljeni novi ormarići

Unatoč radovima, čini se da život u marini normalno teče, nema praznih vezova. Znamo o čemu se radi – pomalo raste sasvim nova suvremena marina, prema kriterijima novog zajedničkog ACI standarda. Direktor marine Romeo Cetina, svoj je ured privremeno smjestio i uredio u kontejneru. Upoznaje nas s radovima, rokovima i konačnim izgledom marine:

– U projekte i radove krenuli smo nakon ankete i razgovora s gostima i zakupcima. Zaključak gostiju bio je da marini trebaju: novi kontrolirani kolni ulaz, bolje i veće sanitarije, jača 30-tonska dizalica, spremište u koje će nautičari odložiti svoje bicikle, skutere, tende i ostalu opremu … Zakupci prostora za čarter, restoran, tehnički servis i trgovinu živežnim namirnicama isticali su derutno stanje zgrada, dotrajale instalacije te loše stanje komunalija – struje, vode i kanalizacije. Posebno je teško bilo zakupcima restorana koji je radio 11 mjeseci u godini a zbog derutnog stanja zgrade prostor se, unatoč visokim troškovima, u hladnim mjesecima nije mogao zagrijati.

Napravljeni su dodatni projekti te je početkom veljače donesena odluka da se krene u ovaj temeljiti graditeljski posao. Cijeli golemi pothvat podijeljen je u dvije faze. Prva faza je već pred dovršetkom: završeno je 90 posto šetnice i 80 posto oborinske kanalizacije. Ona je smještena ispod šetnice i budućeg parkirališta. Bio je to građevinski i vremenski zahtjevni posao. Trebalo je uz more na tri metra dubine smjestiti četiri golema separatora za oborinsku odvodnju, što je zahtijevalo betoniranje u moru. Recepcija je pred dovršetkom, bit će useljena tijekom srpnja. Kolni je ulaz također gotov, čekaju se rampe koje dolaze 15. srpnja. Instalira se nova rasvjeta , uvodi Wi-Fi sustav, poboljšava video nadzor.

Svi stalni gosti marine obaviješteni su o tome što se u marini radi te im je pružena mogućnost da za vrijeme trajanja radove svoj brod privremeno smjeste u ACI marinama u Umagu, Puli ili u Cresu. Oni koji ostaju imaju pravo na dvije operacije dizalice gratis, te pet dana gratis boravka u bilo kojoj ACI marini. Rezultat je bio sljedeći: od ukupno 240 gostiju na stalnom vezu, 20-tak ih je privremeno smjestilo brodove u drugim marinama, ali na njihova su mjesta odmah došli novi. No, goste koji su otišli čekaju njihova stara mjesta.

– Što se tiče nastavka gradnje restorana, kaže Cetina, prema zakonu građevinski radovi smiju trajati do 1. srpnja. No, mi smo poslali zamolbu općini Medulin da nam dozvoli nastavak, jer s bukom i prašinom je gotovo pa bismo mogli nastaviti rad tako da gradilište samo vizualno zatvorimo. Očekujemo povoljno rješenje, jer s lokalnom zajednicom od samog početka imamo odličnu suradnju. U sporazumu s Medulinom oplemenit ćemo obližnje arheološko nalazište te urediti dječje igralište i postaviti fitness sprave.

ACI Pomer

Izgled nove recepcije

Druga faza obnove ACI marfine Pomer uključuje velik građevinski zahvat. Srušit će se sve postojeće zgrade i podići nove. U njima će biti smještene najsuvremenije sanitarije, posebno prilagođene za osobe s invaliditetom. U sklopu tog bloka bit će i perionica rublja a u nastavku poslovni prostori za čarter i servis, prostorije za posadu i osoblje marine te spremište za opremu nautičara: bicikle, skutere i dr.

Na mjesto sadašnje 10-tonske dizalice (sada zbog starosti i sigurnosti diže samo osam tona), dolazi nova 30-tonska dizalica. Obližnje istezalište za male barke pretvorit će se u operativni prostor, a tu je predviđeno i pralište brodova te sustav za zbrinjavanje otpadnih voda s brodova, pražnjenje tankova crne i sive vode.

ACI Pomer restoran

Restoran će imati veliku terasu s automatskom tendom

Druga faza uključuje i plinsku energanu za cijelu marinu te uređenje parkinga uz lokalnu cestu. Završni radovi su uređenje parka s dječjim igralištem u marini te bogato hortikulturno uređenje cijelog prostora.

Bit će tu raznovrsnog mediteranskog raslinja, koje će bojama i mirisom oplemenjivati marinu kroz cijelu godinu, kao što je: lavanda, ružmarin, hibiskus, lovor i tamaris, raskošna svilenkasta akacija, bujna česmina, grmovi čudesno lijepih cvjetova lagerstremije i mirisnih cvjetovi ljetnog pitospora …

Piše i snimio: Mladen Gerovac

Izvor: Jutarnji list

Iz kategorije: NAUTIKA

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh