KAMO IĆI
Naslovna / VIŠE... / NAUTIKA / POSEZONA: 7 dana jedrilicom od 17 eura po osobi dnevno
Elan 344

Elan 344

POSEZONA: 7 dana jedrilicom od 17 eura po osobi dnevno

U mjesecu rujnu najzadovoljniji su i iznajmljivači plovila i njihovi klijenti. Prvi zato što su im brodovi puni, a drugi zato što ljeto još uvijek traje, more je toplo, sunce jako, gužva je manja, a sve je jeftinije. Osim toga, to je vrijeme berbe grožđa, veći je izbor voća, svi su opušteniji – i ugostitelji i domaći ljudi.

Kada se k tome još zalomi kakav last minute aranžman, onda cijena krstarenja od sedam dana na brodu koji ima tri kabine i u koji se može smjestiti osmero ljudi pada ispod 17 eura po osobi dnevno. A što je termin bliži hladnijem dijelu godine, to najam pojedinih plovila može biti još manji. Ono što dalje snižava cijenu broda je njegova godina proizvodnje i opremljenost.

tabela cijena charteraNo, ipak nije sve tako jednostavno kako se u prvi mah čini. Najviše se nude brodovi sa četiri i pet kabina, što znači da treba naći vrlo brojnu – deseteročlanu ili 12-eročlanu ekipu za krstarenje i to u vrijeme kada su klasični godišnji odmori prošli, a djeca su već u školi.

Oni koji to mogu, profitirali su i u troškovima i u uživanju u produženom ljetu.

Zapravo, to je dobro vrijeme za poslovna druženje, team buildinge, neobavezno svladavanje vještine jedrenja i ostalih mornarskih vještina. Nedostatak brodova s pet kabina može biti i obavezna profesionalna posada, odnosno skiper, što povećava troškove.

Naravno, ovdje se radi samo o troškovima najma. Tome treba dodati i troškove veza u marinama, u lučicama te boravka u privezištima i na sidrištima pod koncesijom, kao i troškove goriva.

Iznajmljivač broda će naplatiti i ono što naplaćuje u sezoni: boravišnu taksu, čišćenje broda nakon predaje, i takozvani tranzit log, koji uključuje utrošak plina, održavanja posteljine, troškove veza u marini, ronioca koji će pregledati podvodni dio trupa …

Inače, sve je isto kao i u sezoni samo što su i ti obavezni postupci sada mirniji i s manje nervoze. Dakle, brod se preuzima (i predaje) u subotu. Napravi se crew lista (popis posade) i potpiše check lista (popis stvari i opreme preuzete s brodom).

A i inače s preuzimanjem broda ne treba žuriti, jer taj je brod teško radio cijelu sezonu pa treba vidjeti da nije negdje zadobio težu, a na prvi pogled nevidljivu „ranu“. Prekontrolirajte brod po sekcijama s liste zaduženja: interijer, paluba, jedra, sigurnosna oprema, motor. Prilikom preuzimanja broda provjerite sve uređaje na brodu. crpke, frižider, motor , vitla (sidreno, rol-flok, vinčeve). Obavezno razmotajte jedra da vidite u kakvom su stanju. Dobro je uzeti masku i peraje te preroniti trup.

Ako si želite priuštiti užitak kuhanja na brodu, to znači punjenje brodske smočnice svim onim osnovnim namirnicama, koje u startu mora imati jedna prosječna obiteljska kuhinja, počevši od obične vode za piće i kuhanje, brašna, ulja, soli, šećera i kave, do tjestenine, riže, luka, krumpira, paradajza, mrkve, peršina, piva, vina, mineralne vode, sokova…

I ponesite dio svoje najmilije kuhinjske opreme za koju mislite da je nećete naći u kuhinji iznajmljenog broda. A tu spada i veći lonac za pripremanje primjerene količine dagnji na buzaru.

 

I prije nego što krenete, ne samo nakon preuzimanja broda nego i prije što bilo gdje odvežete cimu, dobro proučite vremensku porognozu. Podsjećamo, u ugovoru o najmu plovila među ostalim piše i kad ne smijete ploviti. Obično je to pri vjetru i moru od 6-7 bofora. Ako se takvo nevrijeme dogodi u petak na subotu kada morate predati brod, to se smatra višom silom, ali morate o tome obavijestiti čarter tvrtku. Zato, svakako prije pčolaska uzmite sve telefonske brojeve iznajmljivača da ga možete pozvati, zlu ne trebalo.

(Izvor podataka u tabeli: www.yacht-rent.com i čarter tvrtki u marinama Pula, Punat, Biograd, Murter, Zadar, Sukošan, Trogir, Split, Rogoznica, Dubrovnik.)

Piše: Mladen Gerovac

Pin It on Pinterest