Povežimo se na društvenim mrežama

PRAVILA PLOVIDBE: Podsjetnik za ljetne kapetane

Intervencija pomorske policije

NAUTIKA

PRAVILA PLOVIDBE: Podsjetnik za ljetne kapetane

Prije nego što odvežemo cimu bilo bi dobro još jednom proučiti Pravilnik o sigurnosti pomorske plovidbe u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske, a posebno dijelove o plovidbenim pravilima, sidrenju, o svjetlima te o svjetlosnim i zvučnim signalima. I to ne samo zbog visokih kazni nego i zbog sigurnosti. Ovdje podsjećamo samo na neka od najbitnijih pravila.

Brod koji plovi u uskom kanalu ili plovnom putu mora se držati uz vanjski rub kanala ili plovnog puta koji se nalazi s njegove desne strane.

Kada se približavate nepreglednom dijelu plovnog puta (okuka ili zapreka) oglasite se jednim dugim zviždukom (plovila moraju u opremi imati zviždaljku). Ako čujete na takvom mjestu takav zvižduk, oglasite se na isti način.

Kad vam se približava drugi brod, i nisu vam baš jasne njegove namjere pa bi moglo doći do sudara, treba ga upozoriti s najmanje pet kratkih i brzih zvukova zviždaljkom i svjetlosnim signalom od najmanje pet kratkih i brzih bljeskova.

Tko ima prednost

Prilikom ulaska ili izlaska iz luke plovila kraća od 24 metra bez obzira na vrstu pogona moraju se ukloniti većim plovilima.

Plovila koja ulaze u luku moraju se ukloniti plovilima koja izlaze iz luke. Onome tko se toga ne drži upućuje se upozorenje od pet kratkih zvučnih signala.

Brodovi na motor, koji plove jedan drugom ususret, uklanjaju se udesno. Motorni brodovi uklanjaju se ribaricama i jedrilicama. Jedrilica se mora ukloniti ribarici.

Međusobna prednost dvaju brodova na jedra, kada prijeti opasnost od sudara, uređena je ovako: kad svaki od njih ima vjetar s različitih strana, brod koji plovi vjetrom s lijeve strane mora se ukloniti s puta drugom brodu; ako oba broda imaju vjetar s iste strane, brod koji se nalazi u privjetrini mora se ukloniti s puta brodu koji plovi u zavjetrini; ako brod koji plovi vjetrom s lijeve strane vidi brod u privjetrini i ne može za njega sa sigurnošću utvrditi plovi li vjetrom s lijeve ili desne strane, mora mu se ukloniti s puta. Pritom se privjetrinom smatra strana suprotna onoj na kojoj se nalazi glavno jedro a kod broda s križnim jedrima suprotna strana od one na kojoj se nalazi najveće letno jedro.

Udaljenost od obale

Brodovi ne smiju ploviti bliže od 300 metara od obale, ta udaljenost za jahte je 150 metara a za motorne brodice i jedrrilice – 50 metara.

Brodice na vesla, daske za jedrenje i jahanje na valovima, kanui, kajaci, gondole, sandoline i pedaline smiju ploviti i na udaljenosti manjoj od 50 m od obale.

Na mjestima gdje su uređene plaže jahte i brodice moraju ploviti na udaljenosti većoj od 50 m od ograde uređene plaže, na mjestima gdje su prirodne plaže ta udaljenost mora biti najmanje 150 m od obale.

Gliseri i skuteri, jet ski, plivila na zračnom jastuku smiju glisirati samo na udaljenosti većoj od 300 metara od obale i to na području gdje to nije zabranjeno, o čemu odlučuje nadležna lučka kapetanija.

Pravilnik o sigurnosti plovidbe naći ćete na http://www.mppi.hr/NN79/13/

Piše: Mladen Gerovac

Izvor: Jutarnji list

 

Iz kategorije: NAUTIKA

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh