Povežimo se na društvenim mrežama

Pučinski otok Lastovo više nije izvan nautičkih ruta

Lastovo, svjetionik Struga

NAUTIKA

Pučinski otok Lastovo više nije izvan nautičkih ruta

Lastovo je pučinski otok, izoliran, divlji, poseban. Šumovit poput Mljeta, ali nema ograničenja nacionalnog parka. More je bogato ribom, jastozima, koraljima. Ima samo jedan problem – malo je „izvan puta“, premda sada, s bazom u marini Slano, nije više baš toliko.

Ovdje više nego na Visu ima tragova na prirodnim ljepotama  koje je unakazila JNA. Na pojedinim mjestima u stijene i brda može se ući s  jedrilicom s jarbolom visine  12 – 13 metara.  Strancima je to doživljaj – ne mogu shvatiti da takvo nešto postoji.

Skrivena luka, Lastovo

Skrivena luka / Foto: TZ Lastovo 

Skrivena luka je na Lastovu definitivno mjesto kamo treba otići – odlično sidrište, relativno zaklonjeno, i samo je središte Lastova. Mjesto je u unutrašnjosti, dalje od mora zbog vlage i gusara. Pogledajte dimnjake, nema dva jednaka.

Lastovo, Zaklopatica

Lastovo Zaklopatica /Foto: TZ Lastovo 

Uvala Zaklopatica ima dva ulaza. Valja koristiti istočni širi koji  je dubok 8 metara. Sidri se na sredini uvale, na dubini od 4 do 14 m. Po jakoj buri treba uzeti krmeni vez na otočić Zaklopatica, a po vrlo jakoj otići u obližnji Mali Lago, u zaklon rta Prehodišće. Ispred restorana i konoba Triton i Augusta Insula su gatovi, ali dubine su 1,5 do 2 m.

Na visokoj litici je svjetionik Struga. I danas kruži priča kako je su ribari tu digli  hlapa od 18 kila i poslali u Beč caru Franji Josipu. Kajzer je uzvratio sandukom šećera i kave. I još jedan rekord: ovdašnji koraljari su pod kamenim liticama Struge s 50 m dubine izvukli koralj težak 45 kilograma.

Piše: Mladen Gerovac / Fotografije: TZ Lastovo

 

Klikni i komentiraj

You must be logged in to post a comment Login

Komentiraj

Iz kategorije: NAUTIKA

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh