Povežimo se na društvenim mrežama

RADIO POSTAJA NA BRODU Važna veza i kod pomoći na moru

Uniden

NAUTIKA

RADIO POSTAJA NA BRODU Važna veza i kod pomoći na moru

Bez obzira na sve moderne oblike komunikacije mobitelom i internetom na, svakom nautičkom plovilu nužna je i brodska radio postaja koja služi  za komunikaciju brod – kopno, brod – brod i  za komunikaciju na samom plovilu. Važna je pri komunikaciji s marinama, s lučkim kapetanijama kao i za pomoć na moru.

Vrste radija koji se koriste na brodovima su VHF uređaji  – vrlo visoke frekvencije čiji je domet 20 do 30 NM, zatim MF / HF postaje – srednje i visoke frekvencije – dometa do 150 NM, te Inmarsat C  koji pokriva područje od  -70 ° do + 70 ° zemljopisne širine i Navtex s rasponom do 250 NM.

Za VHF radio postaju morate imati dvije vrste dozvola, prva je za samu postaju koju izdaje Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – HAKOM a druga je položen ispit iz praktičnog rukovanje radio telefonskom postajom prema osnovnim načelima Svjetskog pomorskog sustava za pogibelj i sigurnost – GMDSS sustava. Ova druga dozvola stječe se svjedodžbom o položenom ispitu za voditelja brodice B a oni koji imaju stare dozvole to su morali položiti naknadno.

Ovoga ljeta HAKOM u suradnji s Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture provodi kontrolu dozvola za uporabu radio postaja na plovilima.  Kažu da je dosad pronađeno dosta nepravilnosti pa upozoravaju vlasnike plovila s radijskim postajama  da moraju imati valjane dozvole jer im inače slijede kazne.  Također upozoravaju da dozvola za radijsku postaju nije prenosiva na drugu osobu pa nakon prodaje broda stari vlasnik mora svoju dozvolu vratiti da se može poništiti a novi vlasnik mora zatražiti novu dozvolu .

Zahtjev za izdavanje dozvole za uporabu radiofrekvencijskog spektra na plovilu podnosi se HAKOM-u u pisanom obliku ili putem web aplikacije e-Plovila za što morate biti registrirani korisnik Popunjava se obrazac, preuzmu podaci iz tablica o vrsti plovila, navodi vrsta uređaja, prilaže preslika plovidbene dozvole ili upisnog lista plovila te dokument s OIB-om.

Najbrži i najjednostavniji način za ishođenje dozvole, kažu u HAKOM-u je podnošenjem zahtjeva putem internetske usluge e-Plovila, s pristupom putem HAKOM-ove internetske stranice.

Piše: Mladen Gerovac

 

 

Klikni i komentiraj

You must be logged in to post a comment Login

Komentiraj

Iz kategorije: NAUTIKA

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh