Povežimo se na društvenim mrežama

Rekordni dolazak francuskih nautičara

Danijela Mihalić

NAUTIKA

Rekordni dolazak francuskih nautičara

Naša nekadašnja kolegica po profesiji, bivša novinarka Jutarnjeg lista Daniela Mihalić Đurica već dvije godine suvereno vlada hrvatskim turizmom u Francuskoj s pozicije direktorice francuskog Ureda Hrvatske turističke zajednice. Naš razgovor u Parizu započeo je mnoštvom  podataka, koji uvjerljivo govore da su Francuzi u posljednje vrijeme naši sve češći gosti a među njima su i brojni nautičari. Ove ćemo godine najvjerojatnije dostići oko pola milijuna francuskih dolazaka u Hrvatsku. Evo što o tom izuzetnom kaže Daniela Mihalić Đurica.

„Nautika je definitivno jedan od strateških ciljeva naše promocije ovdje u Francuskoj. Jer Francuzi su nautička nacija, devet milijuna ih se nautikom bavi povremeno a četiri milijuna  redovito. Imaju flotu od gotovo milijun registriranih plovila,  među kojima je 200.000 jedrilica, i više od tisuću škola jedrenja. Istraživanja pokazuju da 46 posto Francuza želi posjetiti Hrvatsku. To je golemi potencijal koji smo već počeli koristiti.  Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u prvih devet mjeseci zabilježen je porast od 5,6 posto u dolascima te 9,8 posto  u noćenjima, a u nautičkom čarteru  od  siječnja do listopada  zabilježeno je 37,34 posto više dolazaka i 16,78 više noćenja francuskih turista. Generalno, što se tiče francuskih gostiju ovo je rekordna godina. ”

Kako se to postiglo?

„Na prošlogodišnjem Biograd Boat Showu predstavili smo hrvatskim marinama, čarterašima i brodarima francusko nautičko tržište, na prošlogodišnjem pariškom nautičkom sajmu organizirali smo specijaliziranu nautičku radionicu na kojoj su sudjelovale 22 hrvatske tvrtke i 60-ak francuskih partnera uz brojne turoperatore, iznajmljivače brodova i neke najvažnije svjetske nautičke agencije, Hrvatska je prošle godine predstavljena i na  međunarodnom festivalu Tjedan zaljeva Morbihan, koji privuče i do 400.000 posjetitelja, ove godine uvedeno je devet novih zračnih linija za Hrvatsku: iz Toulousea, Marseillesa, Nantesa, Bordeauxa, Marseillesa i Pariza …  Već godinu dana imamo dva leta dnevno na relaciji Pariz – Zagreb zahvaljujući sporazumu Air France i Croatia Airlinesa. Za iduću godinu potvrđene su dvije nove zračne linije: Marseilles – Split i Strasbourg – Dubrovnik a u pregovorima su još neke.“

Ove godine Hrvatske na pariškom sajmu nije bilo?

„Ove smo godine odlučili na neki način pokriti cijelu Francusku. U srpnju smo bili na Festivalu mora u Brestu koji se održava svake četvrte godine. Predstavilo se 30-ak zemalja, festival je posjetilo vise od 700.000 posjetitelja, a u zajedničkom nastupu HTZ-a i Udruge Cronaves za promociju maritimne baštine istaknuti su i brojni potencijali cjelokupne turističke ponude Hrvatske.  U rujnu smo predstavili hrvatsku nautičku ponudu na nautičkom sajmu Grand Pavois u La Rochelleu, poslije Pariza drugom po jačini u Francuskoj s brojem od oko 85.000 posjetitelja. Iduće godine bit ćemo i u Parizu i u Morbihanu koji se održava svake dvije godine.

Osim toga imali i smo i niz studijskih putovanja i za francuske agencije u Hrvatsku, u Dalmaciju i na Kvarnerske otoke. Organizirali smo i brojne novinarske posjete koji su bili u istraživanju nautičkih ljepota i destinacija Hrvatske. U listopadu je, u organizaciji udruge Expe2m, hrvatskim Jadranom jedrila osmeročlana francuska nautička ekspedicija pod nazivom „Uživaj – jedna dalmatinska odiseja“ (Uzivaj – une odyseée dalmateé). Tijekom dva tjedna plovidbe posjetili su Vis, Hvar, Brač, Kornate, Dugi Otok i druga mjesta istražujući mogućnosti za specifični turizam koji produbljuje odnos čovjeka i prirode: jedrenje na dasci, kite-surfing, paraglajding, kajak, penjanje po stijenama …  Sada pripremaju 52- minutni film o svojoj avanturi i tiskanje mini-vodiča s rutama eko-nautičkog turizma  –  ispričala nam je Daniela i povezala nas s jednim od članova ekspedicije.

Piše i  snimio: Mladen Gerovac

 

Klikni i komentiraj

You must be logged in to post a comment Login

Komentiraj

Iz kategorije: NAUTIKA

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh