KAMO IĆI
Naslovna / VIŠE... / NAUTIKA / Rekordni dolazak francuskih nautičara
Danijela Mihalić

Danijela Mihalić, direktorica Ureda HTZ-a u Parizu

Rekordni dolazak francuskih nautičara

Naša nekadašnja kolegica po profesiji, bivša novinarka Jutarnjeg lista Daniela Mihalić Đurica već dvije godine suvereno vlada hrvatskim turizmom u Francuskoj s pozicije direktorice francuskog Ureda Hrvatske turističke zajednice. Naš razgovor u Parizu započeo je mnoštvom  podataka, koji uvjerljivo govore da su Francuzi u posljednje vrijeme naši sve češći gosti a među njima su i brojni nautičari. Ove ćemo godine najvjerojatnije dostići oko pola milijuna francuskih dolazaka u Hrvatsku. Evo što o tom izuzetnom kaže Daniela Mihalić Đurica.

„Nautika je definitivno jedan od strateških ciljeva naše promocije ovdje u Francuskoj. Jer Francuzi su nautička nacija, devet milijuna ih se nautikom bavi povremeno a četiri milijuna  redovito. Imaju flotu od gotovo milijun registriranih plovila,  među kojima je 200.000 jedrilica, i više od tisuću škola jedrenja. Istraživanja pokazuju da 46 posto Francuza želi posjetiti Hrvatsku. To je golemi potencijal koji smo već počeli koristiti.  Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u prvih devet mjeseci zabilježen je porast od 5,6 posto u dolascima te 9,8 posto  u noćenjima, a u nautičkom čarteru  od  siječnja do listopada  zabilježeno je 37,34 posto više dolazaka i 16,78 više noćenja francuskih turista. Generalno, što se tiče francuskih gostiju ovo je rekordna godina. ”

Kako se to postiglo?

„Na prošlogodišnjem Biograd Boat Showu predstavili smo hrvatskim marinama, čarterašima i brodarima francusko nautičko tržište, na prošlogodišnjem pariškom nautičkom sajmu organizirali smo specijaliziranu nautičku radionicu na kojoj su sudjelovale 22 hrvatske tvrtke i 60-ak francuskih partnera uz brojne turoperatore, iznajmljivače brodova i neke najvažnije svjetske nautičke agencije, Hrvatska je prošle godine predstavljena i na  međunarodnom festivalu Tjedan zaljeva Morbihan, koji privuče i do 400.000 posjetitelja, ove godine uvedeno je devet novih zračnih linija za Hrvatsku: iz Toulousea, Marseillesa, Nantesa, Bordeauxa, Marseillesa i Pariza …  Već godinu dana imamo dva leta dnevno na relaciji Pariz – Zagreb zahvaljujući sporazumu Air France i Croatia Airlinesa. Za iduću godinu potvrđene su dvije nove zračne linije: Marseilles – Split i Strasbourg – Dubrovnik a u pregovorima su još neke.“

Ove godine Hrvatske na pariškom sajmu nije bilo?

„Ove smo godine odlučili na neki način pokriti cijelu Francusku. U srpnju smo bili na Festivalu mora u Brestu koji se održava svake četvrte godine. Predstavilo se 30-ak zemalja, festival je posjetilo vise od 700.000 posjetitelja, a u zajedničkom nastupu HTZ-a i Udruge Cronaves za promociju maritimne baštine istaknuti su i brojni potencijali cjelokupne turističke ponude Hrvatske.  U rujnu smo predstavili hrvatsku nautičku ponudu na nautičkom sajmu Grand Pavois u La Rochelleu, poslije Pariza drugom po jačini u Francuskoj s brojem od oko 85.000 posjetitelja. Iduće godine bit ćemo i u Parizu i u Morbihanu koji se održava svake dvije godine.

Osim toga imali i smo i niz studijskih putovanja i za francuske agencije u Hrvatsku, u Dalmaciju i na Kvarnerske otoke. Organizirali smo i brojne novinarske posjete koji su bili u istraživanju nautičkih ljepota i destinacija Hrvatske. U listopadu je, u organizaciji udruge Expe2m, hrvatskim Jadranom jedrila osmeročlana francuska nautička ekspedicija pod nazivom „Uživaj – jedna dalmatinska odiseja“ (Uzivaj – une odyseée dalmateé). Tijekom dva tjedna plovidbe posjetili su Vis, Hvar, Brač, Kornate, Dugi Otok i druga mjesta istražujući mogućnosti za specifični turizam koji produbljuje odnos čovjeka i prirode: jedrenje na dasci, kite-surfing, paraglajding, kajak, penjanje po stijenama …  Sada pripremaju 52- minutni film o svojoj avanturi i tiskanje mini-vodiča s rutama eko-nautičkog turizma  –  ispričala nam je Daniela i povezala nas s jednim od članova ekspedicije.

Piše i  snimio: Mladen Gerovac

 

Komentiraj

Pin It on Pinterest