Povežimo se na društvenim mrežama

REPORTAŽA S GATOVA U ACI marinama Skradin, Vodice i Jezera

ACI Jezera

NAUTIKA

REPORTAŽA S GATOVA U ACI marinama Skradin, Vodice i Jezera

ACI marina Skradin dočekuje nas neobično tiha. Nema one ljetne vreve ni na rivi. Nema onog šarenog mnoštva s puno djece koje bučno puni  izletničke brodice za Skradinski buk, Visovac  i Roški slap. Nekakav se mir uvukao i na gatove, među brodove. Očito je, posljednja je nedjelja kolovoza,  djeci uskoro počinje škola pa je došao kraj ljetnom odmoru i za njihove roditelje. Užitak u ostacima ljeta odsad je dozvoljen samo parovima bez djece, djedovima i bakama s eventualnim predškolskim unucima i kućnim ljubimcima.

Skradinski vučjak na austrijskom “Kastoru 2”

Leo i Gertrud Grom na Kastoru 2

Leo i Gertrud Grom na Kastoru 2

Uskoro nailazimo na prvi primjer takve družbe. Na gatu pred brodicom Kastor 2 pod ručnim tušem se hladi jedan lijep vučjak. U kratkom razgovoru s vlasnicima brodice, umirovljenicima iz Beča Leom i Gertrud Grom, saznajemo da su ovdje na vezu u Skradinu već 19 punih godina, od ukupno 32 koliko ljetuju u Hrvatskoj. Otkad su u mirovini više samo ne ljetuju već dolaze četiri – pet puta po dva – tri tjedna. Prije su puno više krstarili a sada idu na slapove na kupanje, a kad dođu prijatelji isplove do Kornata, u Trogir i na Hvar.

-Lijepo nam je ovdje i zbog druženja s domaćim ljudima koji su veoma ljubazni.

Inače, veza nam je i ovaj naš vučjak Aragorn kojemu je sada 10 godina. Uzeli smo ga kao mladunče iz jednog skradinskog legla, kada nam je uginuo naš prijašnji pas – objašnjavaju Gertrud i Leo.

Krećemo dalje u obilazak marine, a vodič nam je vođa posade Ante Bačić. Ante dnevno pređe i po desetak kilometara po gatovima, i tako već punu 31 godinu. Zato smo njegovoj priči posvetili posebnu pažnju.

Jose Luis Garcia Bellido i njegova supruga Maria Eugenia Magro

Jose Luis Garcia Bellido i njegova supruga Maria Eugenia Magro

Jose Luis Garcia Bellido i njegova supruga Maria Eugenia Magro sa unucima

Španjolski industrijalac na “Hobbitu IV”

Upoznajemo vlasnika brod u ovim našim vodama rijetke bandijere i za ovo predškolsko doba rijetke posade. Zastava je španjolska, a na brodu su djed i baka s dva unuka.  Jose Luis Garcia Bellido i njegova supruga Maria Eugenia Magro iz Madrida plove na velikom motornom brodu „Hobbit IV“ s unucima Juanom (10) i Jaimeom (7),  a u plovidbi im pomaže mornar-skiper Sebastian Aguayo.

-Moji prijatelji iz Španjolske jako vole Skradin pa smo došli za njima i preselili brod iz Grčke.  Vole ovo mjesto i uzeli su vez, a za njima smo došli mi – kaže senor Bellido. Skradin je jako lijepo mjesto i ostao sam iznenađen samo koliko su ljudi ovdje ljubazni. Na brodu provodim vrijeme s obitelji – sada su sa mnom supruga i unuci, do nedavno je bio i sin.  Dolaze nam mnogi prijatelji – omiljena odredišta su nam Kornati i Palmižana.

Sepp i Silvya Schachtl

Sepp i Silvya Schachtl

Senor Bellido ostavlja brod u marini, planira u ožujku 2017. otići do Dubrovnika i dići ga van zbog obnove podvodnog premaza. A sada se vraća svom poslu i tvrtki SCP/Sintersa koja proizvodi specijalne električne kablove za vojsku, podmornice i svemirske letjelice.

Bečani na “Pegasusu”

Skradinsku nautičku priču nastavljaju Schachtl Sepp i njegova supruga Sylvia. U mirovini su i sa svojim brodom brod “Pegasus” – Fairline 36 ovdje su na vezu posljednje tri godine te na njemu provode po osam mjeseci godišnje  – od ožujka do listopada.  Sylvia kaže:  „Ovo nam je drugi dom. Kad se vraćamo na brod i ugledamo ova brda, lijepu prirodu, mjesto, marinu – srce nam zatitra. Ovo je oaza mira i ljepote. Ovo je mjesto iz snova …“

Sylvia  i Sepp odlaze brodom uvijek prema Jugu, do Dubrovnika, Hvara, Crne Gore.  Kad su u marini pješače, bave se nordijskim hodanjem pa prijeđu po brdima i po 10 km. Uživaju u dobroj hrani – posebno vole ribe, a za jela pod pekom spremni su potegnuti i na Kaprije.

Bečanin na “Tomislavu”

ACI marina Vodice dočekuje nas također pritisnuta kolovoškim suncem i svojevrsnom nautičkom fjakom.  Jedan do sugovornika nam je Ferdinand Gindl na brodu Tomislav, umirovljeni elektrotehničar iz Beča. Razgovaramo s gata, a suprugu Inge nismo željeli buditi i izvlačiti na ovaj ljeti zvizdan.

Gindlovi su u marini na vezu  11 godina i na njemu provode 150 do 180 dana godišnje. Najprije su imali jedan manji brod a onda su kupili ovu 10-metarsku Adriju i ostavili joj naziv Tomislav, što im se činilo praktično i zgodno.

Ferdinand Gindl

Ferdinand Gindl

– Prije nam je pravac plovidbe bio Pelješac – Dubrovnik na jug, pa Mali Lošinj i Rab na sjever.  A sada plovimo do udaljenijih mjesta samo kad nam dođu prijatelji ili obitelj. Kad smo sami tu smo blizu – odemo na Žirje, Ravu,  Žut i Pašman. Isplovimo na kupanje, ali ostanemo i 4-5 dana – kaže Ferdinand.

– Ponekad autom ili autobusom idemo do Šibenika, pa na slapove Krke  na kupanje ili šetnju.  U ovoj marini je jako dobra infrastruktura. Uglavnom kuhamo na brodu, nekad idemo u restorane u Vodice na večeru. Najljepši nam je Skradin, a lijepo  je i na Istu, Kaknu i Murteru. Lijepe su i Vodice, ali ne u srpnju i kolovozu zbog velike buke – zaključuje Fredinand Gindl.

Uživanje u mirovini pod  jedrima broda Mon Amour

Zagrebački bračni par Dagmar i Davor Tomljenović zatekli smo u ACI marini Vodice na njihovoj jedrilici Dehler od 39 stopa čije je ime Mon Amour. Ovdje su na stalnom vezu. Oboje su inače poznati iz plinsko-naftnog biznisa. Dagmar Tomljenović dobila je i strukovnu nagradu  jer je kroz svoj radni vijek dala značajan doprinos dugogodišnjem razvoju, izgradnji i vođenju plinskog gospodarstva Republike Hrvatske kao direktorica društva Plinacro d.o.o. A Davor Tomljenović je inženjer naftnog rudarstva i cijeli svoj radni vijek proveo je u INA-i. Sada su u zasluženoj mirovini i ovdje je uživaju  u punom smislu svih tih riječi. Vidi se to i po brodu i po njima. Opušteni su i dobro raspoloženi, za njih ne vrijedi ona stara izreka da „more donosi bore“.

Dagmar i Davor Tomljenović

Dagmar i Davor Tomljenović

Otkud ta ljubav prema brodu, moru i jedru, pitamo inače rođenog Zagrepčanina sa Zvijezde i „Kvatrića“ Davora Tomljenovića ?

-Mislim da mi je more u krvi zbog gena– djed po mami je iz Baške s Krka, imao je brodove i vozio po Jadranu vino i ulje. Jedriti smo naučili s prijateljima, onda smo za vrijeme rata iznajmili jedrilice u čarteru i krstareći po Istri i Kvarneru to usavršili. Kada smo otišli u mirovinu kupili smo ovaj brod od nekog Nijemca, skupa s vezom i imenom.

Što je najvažnije, Dagmar i Davor ne jedre „na naftu“, već uvijek plove na jedra. Motorom se koriste samo za pristajanje ili ako zatreba u nevremenu. Davor je za kormilom, a Dagmar na jedrima. No, taj posao na Dehleru je gotovo damski, jer brod ima takozvani CWS – električni centralni vinč sistem, tako da nema puno skakanja, natezanja konopa i teškog okretanja ručice vinča, već samo konop namotaš na središnji vinč i pritisneš „botun“. Naravno, oko jedrenja tu još ima dosta posla, ali sve je to u sklopu tog jedinstvenog doživljaja i zadovoljstva – sve je to jedan savršeni fitness i welness.

Fjaka u Vodicama

Fjaka u Vodicama

-Na brodu provodimo stotinjak dana godišnje. Počnemo u svibnju, a u Zagreb skočimo desetak puta, poplaćati račune i vidjet je li sve u kući u redu. Za tri sata smo u Zagrebu autom, za četiri autobusom. U marini Vodice uživamo, sve nam je na par koraka –autobusni kolodvor, Konzum, plac, apoteka, doktor … Pozicija je odlična želite li ploviti i prema jugu i prema sjeveru. A i akvatorij je prekrasan, možete izaći na samo jedan dan. Odemo se kupati ili na Prvić ili u Zlarin ili na Sestrice. Skuhamo nešto, supruga je ta koja kuha. Ja sam jedino za roštilj. Uglavnom pečem ribu, iako najviše ribe „ulovim“  u restoranu.  Odemo i do kornatskih restorana i do tamošnjih ACI marina –objašnjava „brodski red“  i „red plovidbe“ Davor.

Jesu li zadovoljni s marinom?

-Kad kažem da smo došli iz Vodica, svi nas pitaju da li možemo spavati s obzirom na ovaj tu disko. Mi nemamo nikakvih problema budući da je jedrilica nisko i mi mirno spavamo.

A podmladak?

-Imamo tri sina, ali njih uopće ne zanima niti plovidba niti brod. Imamo i dva starija unuka, a sad su tek došle i curice – jednoj je šest a drugoj godina i pol. Mi bi stariju vodili sa sobom, ali mama – Dalmatinka iz Pirovca ne da – boji se mora. Ova starija pokazuje da bi rado pošla s nama a nadam se ta će ju slijediti i mlađa – smije se Davor.

Nijemac Seubert jedri u Hrvatskoj, ali roni na Filipinima i Crvenom moru

Evo nas i u ACI marini Jezera. Punu logistiku u kontaktu s gostima pružaju nam šefica recepcije Marija Jelovčić i mornar Tiho Čupin.

S lijeva: Peter Seubart, Evelyn i Volker Gerbr i mornar Tihomir Čupin

S lijeva: Peter Seubart, Evelyn i Volker Gerbr i mornar Tihomir Čupin

Odmah na početku susrećemo znanca iz nove ACI marine Slano. Peter Seubart je sa svojom suprugom Iris bio 3. kolovoza na domjenku u povodu njenog otvorenja. Peter je u umirovljeni medicinski tehničar a Iris se ovih dana morala vratiti u Njemačku kući u Kassel, zajedno sa svom školskom djecom jer ona im je učiteljica. Peter je ostao da pospremi brod  pa i on kreće kući .

Prvi put kad je došao marina ga se toliko dojmila da je odlučio ovdje vezati brod.

-Inače puno plovimo – idemo do Dubrovnika, Slanog, Stona. Supruga jako voli otići u Ston u konobu Niko i u Kapetanovu kuću na školjke. Godišnje na brodu provedemo ljeti četiri-pet tjedana. Inače sam ronilac sa bocama, volim podvodnu fotografiju i smeta me što u Hrvatskoj za to moram plaćati 340 eura. To mi je previše. Inače u Hrvatskoj najviše volim ljude i more, ovamo dolazim već 45 godina, ali odlazim roniti na Crveno more i na Filipine – kaže Peter.

Mariborčani – starosjedioci u Jezerima

Benjamin i Renata Pohl

Benjamin i Renata Pohl

Pohlovi iz Maribora su starosjedioci u Jezerima. Prvi put su došli prije punih 40 godina, najprije s gumenjakom a u posljednje vrijeme s brodom GalaTea s prepoznatljivim dupinima na krmenoj tendi. Zatekli smo ih kako se pripremaju za povratak kući pa dok supruga Renata ima veliko spremanje broda Benjamin je brodski i obiteljski public relation.

Pohlovi su prije svega sportska obitelj.

-Supruga i ja smo se bavili alpinizmom, ali smo prestali zbog obitelji jer je to ipak jedan opasan sport, uvijek si na nekoj granici.  Onda smo imali par godina fazu bicikli i samo bicikli. Pa smo s njima prešli sve otoke, i Brač, i Vidovu goru.  Sin Patrik vozi trkaći bicikl od karbona, teži samo 3,7 kila, eno ga stoji u brodskom salonu. Čim se probudi sjeda na bicikl, nije mu ništa otići iz Milne u Bol na Braću preko svih onih brda.  Imali smo jedne godine turu vanjskih otoka – a sin nas je pratio jetom cijeli put – napravio je 300 milja na jetu. Prije je trenirao gimnastiku pa američki nogomet. Kćer i zet poludjeli su za ronjenjem, putuju u Egipat i drugdje, to je sada već postalo ozbiljno. Zimi skijamo, kuća nam je blizu skijališta na Pohorju, a ljeti smo tu – u dahu nam je prikazao  sportsku anamnezu svoje obitelji Benjamin Pohl.

A sada malo o Pohlovima kao nautičarima. Benjamin je u biznisu sa željezom.

– Hvala Bogu svi radimo za sebe – nije to nešto jako veliko pa si mogu planirati isporuku i posao – ovisimo puno o Austrijanciam i Nijemcima, kad treba radimo subotom i nedjeljom pa smo znali biti na brodu i po 3 mjeseca godišnje. Prošli smo cijeli Jadran, obišli smo sve otoke, jedino nismo bili do Crne Gore, to smo planirali ove godine, ali nismo uspjeli. Na brodu smo uglavnom supruga i ja samo sami, unuci su tu blizu, kćer i zet imaju tu kampu svoju mobilnu kućicu i s unucima uživaju. Jedemo i na brodu i u restoranu, naučili smo toliko da uhvatimo dvije-tri pirke, skuha se lešo i tu je juhica.  Volimo izaći i pojest ali sigurno neću jesti u Kornatima oradu ili brancina za 500 kuna po porciji, a znam koja je to riba. Sad smo bili tu 15 dana, sutra idemo doma  pa se vraćamo 20. rujna u Jezera na Big Game Fishing – završava priču Benjamin i idemo nakratko do broda i prekidamo suprugu Renatu u poslu da napravim fotografiju.

S Tihom o njegovom gotovo 30-godišnjem stažu mornara na ACI-jevim gatovima nismo uspjeli razgovarati. Odjurio je vezati brodove čarter gostiju koji su upravo pristizali u nestrpljivom iščekivanju jezerske mirne večeri i sutrašnje plovidbe dalje prema nautičkom srcu Jadrana jer Jezera su vrata Kornata.

Gabriele u Manfred Fritz

Gabriele u Manfred Fritz

Volimo Jezera zbog dobre hrane, tišine i mira

Na brodu Joy II je Manfred Fritz, sa suprugom Gabriele i malim psom shitzu Luna. Ova brod im je, kao što mu naziv kaže, i njihova radost i sreća. Žive u Austriji u Štajerskoj, u mjestu Langenwang. Manfred se tamo bavi preradom automobila u kabriolete. Pošto je prije dvije prije godine kupio ovaj Sea Ray Sundancera  upotrijebio je svo svoje umijeće sašio novu crnu tendu i pokrove za prozore te bijeli kožni tapecirung na cijelom brodu.

– U Jezerima uživamo jer ima puno naših poznatih i prijatelja iz Austrije, ali sprijateljili smo se i s domaćima. Posebno je lijepo mjesto jer je malo turista i nema hotela – tako da je sačuvan ugođaj malog obiteljskog mjesta što nam jako godi. Volimo dobru hranu, a i cijene su prihvatljive. Danju plovimo, a navečer sjednemo na skuter pa odemo van s prijateljima – kažu Manfred i Gaberiele.

Evelyn i Volker Gerber

Evelyn i Volker Gerber

Dolce vita na brodu „Tigerduck“

Bračni par Gerber – Volker i Evelyn inače žive u Kulmbachu, u Njemačkoj. A kada dođu u ACI marinu Jezera dom im je njihov brod Gobbi 375 „Tigerduck“.

Volker je menadžer u firmi koja proizvodi elektromašine za rolo vrata, a posao može organizirati tako da bude slobodan sedam tjedana godišnje. Svih sedam tjedana, naravno, provode ovdje, a raspodijele ih tako da dođu dva tjedna za Uskrs, tri tjedna u kolovozu i dva tjedna u studenom:

Dolazimo autom – to je 1100 kilometara za što nam treba oko 10 sati vožnje. Ovdje smo zbog mira i tišine, kakvih nema u Šibenik, Splitu ili primjerice Vodicama. Posebno volimo ići o na Brač i na Pelješac, pogotovo kad nam dođu prijatelji. Inače smo sami na brodu, nemamo djece. Kada smo ovdje odemo autom na večeru u restoran u Murter. Zapravo, ovaj naš život ovdje na brodu, u marini i moru može se nazvati – dolce vita – sretno se nadopunjuju

Piše i snimio: Mladen Gerovac

.

Klikni i komentiraj

You must be logged in to post a comment Login

Komentiraj

Iz kategorije: NAUTIKA

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh