Povežimo se na društvenim mrežama

RIBOLOV NA SIDRU: Ušata – večernja i noćna zabava u uvali

Ulov, ušate

NAUTIKA

RIBOLOV NA SIDRU: Ušata – večernja i noćna zabava u uvali

Ušata je odlična riba za zabavu na vezu. Pune su ih uvale, grizu ko sumanute, pribor i ješka vrlo su jednostavni, odlična je frigana. Nužna je vještina vezanja udica i priprema povraza (odmeta).

UšateUšata ili očada vrlo je osjetljiva i plašljiva riba, danju ćete je uloviti samo po uzburkanom moru (panulom) ali mi lovima najjednostavnijim alatom pa se s broda na sidru najbolje lovi noću. Udica je broj 6, osnovni najlon 0,22 mm a predvez 0,15 do 0,18 mm. Obično se navežu dvije udice i najbolje je bez ikakvog olova. Dovoljna je težina ješke a ješka je mješavina bijeloga kruha, topivog (zdenka) sira i (morske) vode.

Mijesi se dok ne postane tvrda masa koja se može modelirati. Odvoji se i oblikuje količina te se ovlaš stisne tako da dovoljno čvrsto, ali ne prečvrsto – prekrije udicu. Prije nego što počnete loviti bacite koricu kruha i one će začas okupiti početi svoje orgije. Korica kruha ujedno će vam pokazati u kojem smjeru ide struja a ujedno procijenite i smijer eventualnog vjetra. S motovila odmototajte desetak metara najlona i naješkane udice bacite niz struju i vjetar. Držite najlon preko prsta, budite strpljivi i uskoro ćete osjetiti trzanje. Ne reagirajte odmah, pustite da pošteno povuće i tek tada povucite – vi. Gore je. Polako je izvlačite a za podizanje u brod najbolje je imati podmetač. Ušata je sjajan borac a kad zagrizu dvije odjednom, a to se događa često – to je prava fešta.

Ješka za ušateLov može potrajati dugo u noć. Ujutro očlistite ulov i eto lijepog ručka ili marende. Savjet plus. Dok čistite ribu iznutricu bacajte u more. Obično se tada oko broda okupi nevjerojatno divlje i brojno jato najljepših primjeraka ušata. To vas ponese i ne možete odoljeti da ne pokušate uloviti. Nema šanse, čim bacite udice – sve će se razbježati. To su ipak noćne dame. Ipak ima jedna finta. Sakrijte se na samo dno kokpita, naješkajte obje udice čvršćim komadićem iznutrice (crijevo), skupite šaku ikznutrica i sve zajednbo s udicama bacite preko ograde takjo da vam ne vide ruku. Sasvim sigurno ulovcot ćete možda najkrupniju od svih. Ali samo jednu. Koliko god poslije pokušavali. Uzalud. Brzo su naučile lekciju.

Piše i snimio: Mladen Gerovac

Izvor: Jutarnji list

 

Iz kategorije: NAUTIKA

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh