Povežimo se na društvenim mrežama

ROGOZNICA Tuna fever – veliki lov na veliku ribu

Božo Vukičević

NAUTIKA

ROGOZNICA Tuna fever – veliki lov na veliku ribu

Jeste li ikad osjetili kako je to kad imate ribu na udici? Taj praiskonski nagon, koji je nekad značio – ulovi ili ćeš ostati gladan?  Niste? Pa i niste baš sve izgubili. Jer danas možete kupiti ribu u ribarnici (ili peškariji) i novcem utažiti glad. I zato se, valjda, novac u nekom našem žargonu zove – lova.   Ali, ipak  zakinuti ste za onaj adrenalinski naboj – imam ribu na udici, moram je uloviti, ili ona ili ja … Ako pobijedi riba kod nekoga to izazove praiskonski bijes, ali ne i glad.  Što je riba veća to je i ta praiskonska igra veća. Tako je nastao i današnji Big game. Taj odnos čovjeka i ribe postoji otkad postoji svijet a za njegovu novovjeku popularnost najzaslužniji je Ernest Hemingway puno više no što je to kod nas prevedeno.

Jakov Begović, Big Game

Jakov-Begović /Foto: Osobna arhiva

Riječ je, naravno, o sportskom lovu na veliku ribu (s posebnim i strogim pravilima) što je i kod nas postala prava pomama ako imaš brod, opremu i posadu, ukratko – lovu.  Big game fishnig počeo je u Jezerima na Murteru prije 18 godina, kada ga je prvi put u Hrvatskoj po međunarodnim pravilima (IGFA) začeo slavonski Nijemac iz Borova Georg (Đuro) Blanich, i otad ga redovno organizira mjesno ribolovno društvo Punta rata.  Danas su se, kao i drugdje u svijetu, umnožila takva natjecanja kao predigra za prvenstvo svijeta.

Upravo je danas počeo Big game fishing Tuna Fever u Rogoznici kod Šibenika. Uz hrvatske posade sudjeluje i četrdesetak posada iz desetak zemalja: Slovenije, Italije, Mađarske, Rusije, Arapskih Emirata …  Cilj je također odlazak na svjetsko prvenstvo koje se održava u svibnju 2017. u Kostariki. Da bi sve proteklo u estradnom tonu, tuna groznicu će pojačati nastupi Đanija Stipaničeva, Giuliana, Magic seventy i Opće opasnosti.

[ads1]

A da praiskonski osjećaj kako je to imati  ribu na udici ne bi generacijski iščeznuo,  organiziran je i Little game u kojem će djeca možda uloviti više nego grandi pescatori. Ribolovna groznica u Rogoznici traje do subote 13. kolovoza 2016.

Piše: Mladen Gerovac

 

 

Klikni i komentiraj

You must be logged in to post a comment Login

Komentiraj

Iz kategorije: NAUTIKA

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh