Povežimo se na društvenim mrežama

ROVINJ ACI marina s pet sidara očekuje jahte iduće sezone

novi gatovi i vezovi ACI Rovinj

NAUTIKA

ROVINJ ACI marina s pet sidara očekuje jahte iduće sezone

Na mjestu gdje je više od tri desetljeća stajala ACI marina Rovinj i ponad nje se uzdizao impozantni hotel Park – zjapi golema jama. Sve je sravnjeno sa zemljom, sve je sravnjeno s morem.  Nema više  jahti, nema ni gatova. Ostao je samo lukobran. A na kopnu divovske  građevinske dizalice nadvisuju i sam toranj svete Eufemije na drugoj strani vale. Odjekuje brektanje teških strojeva, lupa moćnih pneumatskih čekića, lom kamena i struganje čelika o tvrdo i krševito istarsko tlo.

Počela je gradnja ACI marine s 5 zvjezdica i novog hotela Park u Rovinju

Umjesto jahti, restorana, kafića, hotelskih soba i balkona tu su sada građevinski kontejneri. U njih su uselili  novi gosti – građevinski radnici. Počela je velika i dugo pripremana temeljita rekonstrukcija i dogradnja marine Rovinj. Počelo je rađanje prve ACI marine s pet sidara. Istodobno se gradi i novi hotel Park. Novi Maistrin hotel s pet plus zvjezdica.

Kontejneri u kojoj su smještene radne prostorije graditelja marine imaju i prvi kat.  Penjemo se improviziranim drvenim stubištem gdje je se nalazi stožer ovog golemog pothvata, prvog takve vrste od postanka ACI-ja.  Ovdje ćemo se sastati s našim sugovornicima: direktorom ACI-ja Kristijanom Pavićem, te predstavnicima graditelja.  Zavirujemo u ove privremene ali besprijekorno uređene urede, s puno svjetla, već opremljene kompjutorima . .. Tu je i sve ostalo što treba imati suvremeni radni prostor – struja, voda, kanalizacija, toaletni dio …

Uredi su uglavnom prazni jer ljudi su ili na radilištu ili u ovoj početnoj fazi radova još im nije vrijeme da budu tu.  U jednom od ureda dočekuje nas doista ugodno iznenađenje – poznato lice iz jedne druge ACI marine, s jednog drugog nedavnog velikog gradilišta. Iza kompjutorskog zaslona smiješi nam se Ines Pean, dipl. ing. građevine, konzultantica zagrebačke tvrtke Investinženjering d.o.o.  Ines Pean bila je  naš pouzdan oslonac i voditelj, naš stručan i temeljit izvor informacija za cijelo vrijeme gradnje ACI marine „Veljko Barbieri“ u Slanom, na drugoj strani hrvatskog mora, na dalekom dubrovačkom jugu, koja je dovršena i otvorena prošle sezone.

Uređuje se vanjsko natkriveno parkiralište, kafić…

ACI marina Rovinj

Izgled restorana u novoj marini Rovinj (Simulacja, ACI PR)

Otud i prvo spontano pitanje – kako je u Slanom.  „Slano“ je sad u fazi otklanjanja nedostataka, to je ugovoreni period od dvije godine, veli Ines. On istječe u ljeto 2018. i onda je „Slano“ i ugovorno gotovo. Znači li to odlazak s gradilišta na gradilište? Bio je jedan prekid, veli Ines, u Zagrebu je angažirana na nekim drugim projektima a sad je ovdje na ovom velikom gradilištu također imenovana za nadzornog inženjera građevinsko-obrtničkih radova.

Je li ovo zahtjevniji posao od gradnje nove marine u Slanom?

– ACI marina u Slanom je kao projekt bio  tehnički zanimljiv zbog nekih izvođenja i tehnologija, ali ovo je definitivno značajniji opseg radova. Ova marina treba imati kategoriju 5 sidara, ukupna je površina nešto manja od 3000 četvornih metara, što je u odnosu na Slano tri puta više. Puno je veći broj prodavaonica i ugostiteljskih objekata: imamo vanjsko parkiralište koje je natkriveno, dio koji je predviđen za restoran, kafić, recepciju, sanitarije nautičara, prateće prostorije za nautičare, servise  … I dosta je krajobraznog uređenja. Što se tiče broja vezova, marina je sada kapacitirana na 196 vezova, to je kategorizacija do 200 vezova, što u principu korespondira s proteklim radovima u Slanu. Opseg radova u morskom dijelu je ovdje značajniji jer uključuje znatan broja bušenih pilota, što je  najznačajniji rad u morskom dijelu, veli Ines Pean.

Hvalimo i uređenje ovog radnog prostora. To se u službenom građevinskom izričaju naziva uspostavom infrastruktura, to je jedan je od preduvjeta za normalno funkcioniranje gradilišta i to je uvijek obveza izvođača. A u ovom slučaju izvođač je zajednica ponuditelja Pomgrad inženjering i Strabag, u kojoj je Pomgrad vodeći partner. Ovdje su, dakle izvođači radova već sve temeljito  obavili, u tijeku još samo uvođenje interneta.

nova šetnica prema Monte Mulini

Nova šetnica prerma Monte Mulini (Simulacija, ACI PR)

Pridružuju nam se direktor ACI-ja Kristijan Pavić i inženjer gradilišta Ante Milačić iz Pomgrada. Prelazimo u prostoriju za sastanke, gdje se na radnoj površini što ju čine spojeni stolovi mogu raširiti projekti i planovi

Vezovi se prilagođavaju na veću prosječnu dužini plovila od 18 metara

Direktor ACI-ja Kristijan Pavić ne krije zadovoljstvo što su radovi napokon krenuli:

– Uvijek je najveći izazov riješiti „papire“, to je gotovo trećina ukupnog posla, tako da je pravo zadovoljstvo vidjeti kako se realizira nešto što se pripremalo godinama. A zašto upravo Rovinj? Naše su marine većinom građene u vrijeme kad su standardi u nautičkom turizmu bili drugačiji. Danas je tržište puno zahtjevnije, brodovi su znatno veći, čarter je brojniji. Ova je rekonstrukcija i odgovor na zahtjeve tržišta, i to upravo ovdje u Rovinju koji je uz Dubrovnik perjanica hrvatskog turizma. Prostorni planovi su nam omogućili da krenemo u rekonstrukciju ovdašnje marine i da je podignemo na razinu 5 sidara. Budući da se također iz temelja gradi novi hotel Park, s njegovim predstavnicima (vlasnicima) maksimalno smo uskladili i projekte i njihovo izvođenje – ističe Pavić, te dodaje:

– S obzirom na značaj Rovinja kao destinacije i poziciju ACI marine na tržištu procijenili smo  da treba krenuti u smjeru smanjenja broja vezova manjih duljina te  optimalnog kapacitiranja vezova prema današnjim standardima i zahtjevima tržišta. To u konačnici znači manji broj vezova međutim, struktura vezova je drukčija. Njihova prosječna duljina je značajno veća a i samim time orijentiramo i ponudu prema zahtjevnijem segmentu tržišta više platežne moći.

Projektnu dokumentaciju nove ACI marine Rovinj izradila je splitska projektantska tvrtka Obala d.o.o., a kopnenu arhitekturu potpisuju poznati arhitekti 3LHD-a. U kopnenom dijelu bio je to doista zahtjevan zadatak jer je trebalo u skladu s detaljnim planom uređenja grada Rovinja i koncesijom ograničenom prostoru maksimalno funkcionalno rasporediti sve sadržaje što ih treba imati marina s pet sidara. Što se morskog dijela tiče, marina će biti podijeljena na dva bazena. Jedan bazen će biti za plovila na stalnom vezu, a drugi za plovila u tranzitu. U prvoj fazi marina će imati 196 vezova na koje će moći primiti brodove prosječne dužine 16 metara, umjesto sadašnjih 11 metara. U drugoj fazi, tijekom eksploatacije, planirano je smanjenje broja plovila na 160, ali se povećava prosječna duljina plovila na 18 metara. Marina će na godišnji vez moći primiti i jahte do 35 metara dužine a u tranzitu i veća plovila za koja će biti osigurano desetak vezova.

Vraćamo se aktualnim zbivanjima na gradilištu. Radovi su formalno započeli 21. travnja s pravomoćnošću građevinske dozvole, a sada se već ozbiljno radi i na moru i na kopnu.

Razgradnja glavnog lukobrana, produbljivanje gaza

– Trenutno radimo na razgradnji glavnog lukobrana. Uklanjamo krupne stijene veličine 6,5 pa i više tona da bismo mogli proširiti lukobran, staviti naglavnice te elemente i uspostaviti energetski kanal za instalacije i potom ćemo te stijene vratiti na mjesto. Druga radna pozicija je produbljivanje gaza uz obalni zid na dubinu od 4,35 metara. To je jednostavan proces štemanja a o čvrstoći stijena ovisi napredak radova – kaže voditelj gradilišta, inženjera Ante Milačić.

Zatim slijedi izrada pilota za koljenasti produžetak glavnog lukobrana i za sekundarni lukobran na približnoj poziciji gdje je dosad bio plutajući gat. Oba zahvata trebaju pridonijeti boljoj zaštiti marine od valova i vjetrova iz četvrtog kvadranta.  Četrnaest pilota valja napraviti do početka turističke sezone kada se prekidaju svi građevinski radovi koji stvaraju buku, prašinu i onečišćuju more, odnosno ometaju goste na ljetovanju.  Zatim slijedi nastavak gradnje pilota i u finišu popločavanje, instalacije, murinzi, bitve, ormarići …

Istodobno, kopneni dio marine izvodi tvrtka Strabag. Iskopi ispred kontejnera pripreme su za tzv. prvu dilataciju kopnenog dijela gdje će biti natkriveno parkiralište a zatim slijede svi ostali objekti i na kraju zanatski radovi.

Napuštamo gradilište oprezno manevrirajući između kamenih gromada, kamiona i strojeva. Ispred kontejnerske katnice građevinara, na tlu se vide crvenom bojom iscrtane konture budućih građevina marine. Investicija kompletne rekonstrukcije ACI marine Rovinj u kopnenom i morskom dijelu vrijedna je  nešto više od 160 milijuna kuna.  Povratak jahti očekuje se  tijekom  nautičke sezone 2018.  Već se radujemo fešti na otvorenju nove kultne ACI marine Rovinj. Prve ACI marine s pet sidara.

Marinu i hotel razdvajat će i spajati široka atraktivna šetnica s bicklističkom stazom – žila kucavica Rovinja

Uz pružanje najviših suvremenih standarda veza i sadržaja visokog kopnenog nautičkog komfora, nova ACI marina Rovinj bit će i prva “one stop shop” destinacija, tj. mjesto na kojem će se gostu ponuditi sve  tako da ulaskom u marinu praktički ne bi imao potrebu iz nje izlaziti. Ovdje će biti smještene atraktivne i dobro snabdjevene trgovine prehrambenim proizvodima, autohtonim proizvodima, brandiranom robom, nautičkim priborom, drogerija parfumerija, salon za masažu, kozmetički salon, caffe-lounge, cigar corner …

Istodobno, novi hotel Park zamišljen je kao kaskada od šest etaža koja će se spuštati prema moru odnosno prema marini. Kako kažu arhitekti novog Parka, zamisao im je bila da naprave hipersuvremeni hotel, naslonjen na ACI marinu, s kojom će činiti jedinstveni proizvod na Jadranu.

ACI marinu i hotel Park dijelit će ali i spajati široka bijelim kamenom popločena šetnica od staroga Rovinja prema sto godina staroj romantičnoj skalinadi Monte Mulini u čijem su podnožju danas najmoderniji hoteli, najljepše plaže i atraktivna mjesta za zabavu.  Inače, Monte Mulini je dobio ime po prvom mlinu vjetrenjači koji su daleke 1711. na vrhu brda podigla poduzetna braća Veneri iz Venecije. Uz taj zelenilom obogaćeni pješački koridor s biciklističkom stazom nizat će se restorani, kafići s terasom i butici. S te šetnice, žile kucavice Rovinja pružat će se prekrasan pogled na marinu i njene jahte, na Svetu Eufemiju i cijelu vizuru grada, na otok Sveta Katarina i na cijeli akvatorij.

Piše i snimio: Mladen Gerovac

Klikni i komentiraj

You must be logged in to post a comment Login

Komentiraj

Iz kategorije: NAUTIKA

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh