Povežimo se na društvenim mrežama

SIDRENJE NA BOVU: Brod se veže na donju alku, a ne za vrh bove

sidrenje na bovu

NAUTIKA

SIDRENJE NA BOVU: Brod se veže na donju alku, a ne za vrh bove

Bova ili plutača , tzv. corpo morto, jedan je od najsigurnijih načina sidrenja na dobro organiziranom sidrištu. Obično je to betonski blok težine 1,2 tone vezan lancem s plutačom, od čega će uzgon uzeti oko pola tone tako da bi preostalih 700 kg bloka trebalo sigurno držati brodove težine do 10 tona.

Što se tiče dužine broda i sigurnosti veza na bovi, o tome će vas obavijestiti koncesionar. Ali, budući da on nije odgovoran za vaš brod, sami provjerite može li se vaš brod nesmetano okretati oko bove uzevši u obzir njegovu dužinu kao i dužinu najbližih susjednih brodova te dužinu vašeg i njihovih priveza za bovu. Ovo je posebno važno ako se radi o brodovima dužim od 15-16 metara.

Danas su sve češća sidrišta u četverovez što je sigurnije gdje je to god moguće (uvala Maračol na Unijama) tako da nema kretanja oko osi, odnosno privez na bovu s krmenim vezom na kopno (Rava – Zadar, Bobovišča – Brač).

Kod veza na bovu jako je važno da se brod veže na alku ispod bove  jer ono uho na vrhu bove služi samo za to da bi se ona mogla uhvatiti mezomarinerom. Drugo, kada prilazimo brodom bovi da bi je dohvatili, bolje je to učiniti s niske krme nego gađati mezomarinerom gornju alku bove „u sridu“ s visoke prove  i to s broda u pokretu. Taj se posao obično prepušta „malom od palube“ a ponekad i „dami od palube“, pa to iz daljine izgleda smiješno jer je najčešće neuspješno. Privez s krme se kasnije prebaci na pravi vez na alku s donje strane bove i to u dužini od najmanje tri do najviše pet metara. Bova zapravo ne služi za vez, nego je samo sredstvo da bi vez bio dostupan.

Piše: Mladen Gerovac

 

Continue Reading
Advertisement
Klikni i komentiraj

You must be logged in to post a comment Login

Komentiraj

Iz kategorije: NAUTIKA

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh