Povežimo se na društvenim mrežama

SKIPER IGOR BAKOTA: I Velebitski kanal ima lijepih uvala

Igor Bakota, skiper

NAUTIKA

SKIPER IGOR BAKOTA: I Velebitski kanal ima lijepih uvala

Riječanin Igor Bakota ima doista respektabilan skiperski staž, dug više od 20 godina. Bio je za kormilom brojnih, uglavnom velikih jahti, brodio je cijelim Mediteranom, bezbroj puta oplovio Jadran, nema mjesta gdje nije prošao, vezao brod ili bacio sidro. Gotovo 15 godina bio je skiper svjetski poznate talijanske modne dizajnerice i velike ljubiteljice mora, brodova i plovidbe Roberte di Camerino. Razgovaramo s Igorom u marini Punat na Krku, gdje radi kao skiper na jednoj luksuznoj motornoj jahti. Što savjetuje ljetnim kapetanima? Koje djelove obale smatra najljepšima?

– Cijeli Jadran, kamo god krenete svuda je lijepo. Sve ovisi o vremenskoj prognozi. Najbitnije je da poštujete neka pravila. Onda neće biti neugodnih iznenađenja. Pogotovo ako imate namjeru u nekoj uvali prenoćiti.

Koja su to pravila?

– Prije svega, ljetno nevrijeme najavljuje vjetar s juga a onda će noću udariti nevera iz susjednog smjera i drugog dana zapuhat će jaka bura. Najpametnije je na vrijeme se skloniti u neku marinu i u miru sa sigurnog veza lijepo promatrati kako nevera tutnji. Pogotovo ako imate ženu i djecu. Ako ipak ostanete u nekoj uvali na sidru, treba otpustiti više lanca, udaljiti se od drugih i po potrebi baciti i drugo sidro – kada bura krene više nema okretanja oko sidra.

Ali najvažnije je prognozu shvatiti vrlo ozbiljno.

– Tako je. Vidio sam puno puta, ljudi se smiju, odmahuju rukom – ah, ma kakvo nevrijeme, vidi kako sunce lijepo sja. A onda jugo, nevera, zapadnjak pa bura i nakon nekoliko sati, a onda jaka tramontana, kažin – na brodu stres, žena nesretna, djeca plaču … Zar nije bilo pametnije na vrijeme otići u neku marinu i tamo ostati dok se vrijeme ne smiri.

Igor Bakota, skiperNeke uvale su dobre po jugu, neke po buri …?

– Ne moraju biti baš uvale. Osobno preferiram uvalice uz visoku obalu suprotnu od vjetra. Šoto vento. Bacim sidro i vežem se na kraj. Ispod visoke obale je bonaca. tu je obično i mala plažica, samo vaša, privatna. Nema nikoga. Svi idu u uvale gdje vide da već ima brodova. Sidrio sam i kod Sušca i kod Sveca i kod Male Palagruže …

Ipak, gdje je najljepše?

– Jadran ima milijun mjesta i sva su lijepa. Evo, išli smo na Lastovo, na Mljet. A onda se vratimo i sidrimo ovdje kod Senjskih vrata, otok Prvić kod Golog otoka. Tri milje od ove marine. S južne strane visoke stjene a dolje lijepe plaže. Bili su oduševljeni. I u Velebitskom kanalu ima lijepih uvala, ne puše uvijek bura!

Piše i snimio: Mladen Gerovac

Izvor: Jutarnji list

Iz kategorije: NAUTIKA

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh