Povežimo se na društvenim mrežama

Slano – Vrata Elafitskog arhipelaga

ACI marina Slano

NAUTIKA

Slano – Vrata Elafitskog arhipelaga

Slano je naselje od oko 600 stanovnika, smješteno uz Jadransku magistralu, 30-ak kilometara na putu sa sjevera prema Dubrovniku. Leži u istoimenoj prostranoj i prelijepoj uvali koja je oduvijek bila dobro zaklonište za sve brodove.

U početku ovdje nije bilo ničega. Ni kuća, ni ljudi, već samo slano blato. Sve je počelo vrlo davno eksploatacijom soli. Otuda i novovjeko ime mjesta – Slano. Iz starih vremena ostale su gradine, utvrde i ilirske gomile na okolnim brdima. O antičkom dobu svjedoče ostaci rimskog kastruma na brdu Gradina, a iz starokršćanskog sačuvani su bogumilski stećci i sarkofazi. U 14. i 15. stoljeću Slano je u sastavu Dubrovačke republike. I danas u mjestu stoji Knežev dvor u kojem je stolovao dubrovački knez. Tu je i 600 godina star samostan te crkva sv. Jeronima. U blizini je i dvorac-ljetnikovac Ohmučevića, poznate plemićke obitelji pomorskih kapetana, književnika, kneževa i diplomata. Slano ima sedam crkvica. Jedna od njih je i crkva Gospe od navještenja Nuncijate. Dao ju je sagraditi poznati dubrovački pomorac, brodograditelj i dobrotvor Miho Pracat, u znak zahvalnosti što je njegovo brodovlje ovdje našlo spas od oluje.

Na blagdan Gospe od anđela, zaštitnice Slanog, 2. kolovoza ovdje se od davnina održava tradicionalni sajam Sidž. Naziv mu dolazi od Asiza (tal. Asisi), rodnog grada Svetoga Franje. Na taj se dan vjernici u Slanom mogu pokajati i izmoliti potpuni oprost od svih grijeha. Na sajam i danas dolaze tisuće posjetitelja, ali najviše zbog slasne domaće janjetine te ostalih domaćih delicija, suvenira, alatki, raznovrsnih rukotvorina i iskonskog sajamskog ugođaja. Nose se živopisne narodne nošnje i pleše temperamentni Linđo. Nekada je to bio test izdržljivosti – djevojka koja nije mogla dva puta otplesati cijeli Linđo nije bila za udaju.

Elafiti, uvala SlanoElafiti nasuprot uvale Slano / Foto: TZ Slano

Stari dio današnje rive sagradila je Austrija 1910., a danas je ona uređena u turističku i dijelom ribarsku rivu i na nju je nadovezana nova kamena riva … I cijelo mjesto je promijenilo izgled i ugođaj: park, palme, rasvjeta s gradskih kandelabera , klupe, promenada uz more … Svuda okolo prelijepe plaže s tuševima, svlačionicama, zaštitnim bovama i mrežama, vodenim parkom za djecu … Pošta, ambulanta, ljekarna, turistički ured, restorani kafići … Iz starih vremena ostao je samo miris mora, kamena, soli i mediteranskog raslinja.

Jer, danas je Slano turistički raj. Blata više odavno nema, ostalo je samo ime uvale Popovo blato. A ni toga više nema jer je upravo u toj uvali sagrađena i prošle godine otvorena lijepa i moderna ACI marina Slano.

ACI Slano

ACI marina smještena je uz samo mjesto Slano i sastavni je dio njegovog ozračja, mira, prirode i mediteranskog ugođaja. Najnovija je, 22. u ACI-jevu lancu marina i nosi ime utemeljitelja ACI-ja, Veljka Barbierija. U marinu se dolazi kroz mjesto Slano. Marina ima čuvani ulaz s automatskom rampom i prostrano parkiralište.

ACI marina „Veljko Barbieri“ ima 200 vezova u moru za brodove do 20 metara duljine, recepciju s mjenjačnicom, bankomat, sanitarni čvor s odjeljkom za osobe s posebnim potrebama, praonicu rublja, kafić te restoran s terasom i prelijepim bazenom i pool-bar šankom, zatim servis, prodavaonicu nautičke opreme te agenciju za iznajmljivanje brodova s čarter flotom.

Cijela je marina pokrivena najsuvremenijim WLAN sustavom za brzi pristup internetu.

Najbliže crpke za gorivo nalaze se u Dubrovniku (13 nm) te u ACI marini Dubrovnik (14 nm).

ACI Slano nije samo atraktivna domicilna i tranzitna marina, nego i vrlo pogodno ishodište za krstarenja i izlete do svih prelijepih mjesta južnog Jadrana – posebno do dubrovačkog arhipelaga Elafita i dalje do Mljeta, Pelješca i otoka Korčuli pa sve do pučinskog Lastova. Elafitski otoci Šipan, Jakljan i Olipa samo su dvije-tri milje udaljeni od Slanog. Obavezno treba posjetiti obližnji Ston na poluotoku Pelješcu, gradić s najdužim kamenim zidom u Europi i drugi na svijetu nakon Kineskog zida. Stonske zidine sagradila je Dubrovačka Republika od 1334. do 1506. godine, kako bi zaštitila solanu u Stonu koja joj je donosila veliku dobit – 16.000 dukata godišnje. I neizostavno treba probati školjke kamenice uzgojene u zaljevima Pelješca jer se smatraju najboljima na svijetu!

 Za one koji se žele zadržati u Slanom razrađen je raznolik kulturno zabavni program koji u sklopu ljetnog festivala počinje krajem svibnja s likovnom kolonijom, popunjen je izložbama u galerijama i komornom glazbom u župnoj crkvi tijekom cijelog ljeta, a završava krajem rujna s folklorno-klapskim večerima. Brojne su i druge manifestacije poput mjesnih fešta, jedriličarske regate Svetoga Roka od Dubrovnika do Slanog, regate barki na vesla, natjecanja u big game fishingu …

Tu je i lungomare bez ijedne stepenice dug pet kilometara – jednako pogodan za šetnju i za jogging, kao i 50-tak kilometara staza za pješačke i biciklističke izlete. Naravno, u blizini je i nezaobilazni biser – Dubrovnik.

Piše i snimio: Mladen Gerovac

Klikni i komentiraj

You must be logged in to post a comment Login

Komentiraj

Iz kategorije: NAUTIKA

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh