Povežimo se na društvenim mrežama

Slavni skiper Mauro Pelaschier: Jedrit ću dok živim!

Mauro Pelaschier

NAUTIKA

Slavni skiper Mauro Pelaschier: Jedrit ću dok živim!

S talijanskom jedriličarskom legendom Maurom Pelaschierom razgovaramo na njegovom brodu  Farru 80 Ancilla Domini između dvije regate. Upravo je završio ACI Match Race, a slijedi najmasovnija regata na svijetu Barcolana na kojoj će Mauro jedriti s Ancillom također pod ACI-jevim znakom.

Kratko se prisjećamo davnih dana: bio je kralj Italije i Mediterana u Finnu, zatim kormilar America s Cupa na slavnoj talijanskoj Azzuri sa skiperom Cinom Riccijem i na još mnogo velikih regata i na mnogima je bio pobjednik. Posebno smo se pak prisjetili maksi krstaša Gatorade, kojim je Mauro također bio za kormilom prije nego što ga je ACI kupio za svoju školu jedrenja ANA-u  i pretvorio ga u glasoviti prvi hrvatski maksi krstaš ACI No. 1.  S tim maksijem i Cinom Riccijem za kormilom  i moja je malenkost prije pune 23 godine jedrila ovim vodama na tadašnjoj 25. Barcolani.

Mauro, sve je to povijest, čime se sada baviš?

Naravno, još uvijek jedrim. Najčešće jedrim na klasičnim brodovima, u sklopu seriji regata Panerai trophy. Jedrim u Q klasi, dva puta smo osvojili trofej. Upravo prošlog tjedna osvojili smo Les Voiles de Saint Tropez.

A ACI Match Race?

Ovo je prvi Match Race na Barcolani. No, nije bilo puno vjetra pa i nije bilo jako kompetitivno, ali smo imali puno natjecateljskih kontakata s drugim brodom i uživali smo zajedno s gostima.

Posada?

Imali smo šest članova posade. To je minimum za upravljanje ovim brodom. Ali smo zato imali puno gostiju. Jer i cilj je bio uživati na brodu i u regati.

Je li ovo baš pravi regatni brod?

Ovo je zapravo regatni krstaš. Teži je od ostalih regatnih brodova 3-4 tone. Izbacili smo vodeni balast da bismo uredili interijer. Imamo četiri kabine, kuhinju, salon, kupaonice. Ovo je dosita vrlo komforan brod, ali je i dalje veoma brz.

Budućnost?

Claudio Demartis, jedan od vlasnika ovog broda, ima u Monfalconeu, u marini Hanibal sestrinski brod kojeg uređuje za krstarenje, bit će komforniji od regatnog broda, ali lakši od ovoga.  S tim brodom iduće godine idemo preko Atlantika,  na veliku regatu u Karibima. no, nastavljam i na Panerai trophy –  maxi i super yachts. Imamo 3-4 velike regate u Mediteranu i zaista uživam u tome.

Mauru je sada 67 godina, a budući da sam godinu dana stariji nije nepristojno  pitati:

Mauro, dokle?

Od srca se nasmijao te  je kazao:

  • Nadam se da ću jedriti dok ne umrem. Možda ću zadnji dan života prestati jedriti, ali nisam ni u to baš siguran …

Potpuno ga razumijem, jer ljubav prema jedrenju ne može umrijeti.

Piše i snimio: Mladen Gerovac

 

Klikni i komentiraj

You must be logged in to post a comment Login

Komentiraj

Iz kategorije: NAUTIKA

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh