Povežimo se na društvenim mrežama

Talijanska novinarka o neotvaranju ACI marine Slano

Patrizia Magi i Giuseppe Passini

NAUTIKA

Talijanska novinarka o neotvaranju ACI marine Slano

Kada je vijest o otkazivanju svečanog otvorenja marine stigla do Patrizije Magi, reporterke najpoznatije talijanske nautičke revije Nautica i free lance fotoreportera  Giuseppea Passinija, već su bili na putu s novinarskog zadatka na Braču za ACI marinu Slano.

– Za ovu novu marinu predvidjeli smo tri stranice u našem časopisu, ali sada ne znam koliko ćemo u tome uspjeti. Već smo u prethodnom broju najavili otvorenje ove marine, no marina Slano dobit će svoje mjesto i u idućim brojevima naše revije.

Patrizia Magi poznata je novinarka u nautičkom svijetu. Kako sama kaže u nautici je dugo – možda 30 godina,  i kao novinar i kao jedriličar. Obišla je vjerojatno više od  tisuću marina: na Mediterana, na Karibima, Švedskoj, Norveškoj, Australiji …

Je li ikada naišla na ovako nešto,  je li iznenađena?

– Iskreno, baš i ne, s obzirom da sam iz Italije. Trenutno na Siciliji imamo dvije marine koje nisu otvorene iz raznih birokratskih razloga. To su stvari na koje se mi nećemo referirati, i ja ću o marini Slano pisati bez posebnih komentara, posebno ne negativnih. Uvijek dobro pišemo o Hrvatskoj. Dakle, nisam iznenađena, ali sam veoma žalosna što marina nije otvorena.   Napravljeno je toliko puno posla u toj marini, uloženo toliko truda, marina je savršena uklopljena u prirodu. Puno je bolje uklopljena u krajolik nego primjerice hotel Admiral, kojeg smatram arhitektonski nesklapnim.

S obzirom na njeno dugogodišnje iskustvo, sada kada je obišla marinu Slano, što misli – je li marina spremna za otvorenje?

– Kad smo pogledali marinu, naravno da smo zaključili da je marina spremna primiti brodove. Jer brodovi ne dolaze s kopna nego s mora. Došli smo jučer i nismo znali što se događa, nismo niti obraćali pažnju na to na cesti. Marina će potaknuti razvoj cijeloga kraja i ljudi na vlasti trebaju misliti na dobrobit stanovništva. Ali politika je posvuda ista.

Što misli o položaju ACI marine Slano?

– Za jedriličare i motorne brodove ovo je sigurna luka. Dubrovnik koji je najbliži jako je napučen. Slano je fantastična luka pogotovo za one koji žele obilaziti Elafite, koje smatram rajem.

Inače, Slano je našlo svoje mjesto i u godišnjem talijanskom vodiču  Pagine Azzure koji je inače namijenjen samo talijanskim marinama. Budući da u Slanom nije bilo brodova, na naslovnicu nije mogla ići slika Slanog već  naslovnicu krasi impresivna fotografija ACI marine Piškera, s najavom ACI marine Slano u sadržaju vodiča.

Piše i snimio: Mladen Gerovac

 

Klikni i komentiraj

You must be logged in to post a comment Login

Komentiraj

Iz kategorije: NAUTIKA

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh