Povežimo se na društvenim mrežama

USPJEH U NORVEŠKOJ: Kako je Nautika postala Polaris

Goran Rešić

NAUTIKA

USPJEH U NORVEŠKOJ: Kako je Nautika postala Polaris

 

Remia plast iz Svete Nedelje  već 20 godina uspješno izlaže na zagrebačkom sajmu i također ima svoju nordijsku priču, koja započinje u Dusseldorfu u doba Klastera hrvatske male brodogradnje kada su izlagali na tamošnjem sajmu. U međuvremenu su, uz pomoć EU novca, podigli novu hali i laminarnicu u Jasenovcu.   Prema riječima Gorana Rešića to je rezultat početne suradnje s norveškim partnerom Acker Yachtsom i izvozom manjeg modela, Nautike 600 koja je već na sajmu u Oslu našla kupce.

– Razvili smo norvešku varijantu ove naše Nautike 690 koju radno zovemo Polaris 690 i pod tim imenom se prodaje u Norveškoj te smo zajedno s Acker Yachtsom zaštitili to ime na norveškom tržištu – kaže Goran Rešić. Dosad  smo im isporučili  šest brodova i imamo narudžbe za još šest.

Tako Nautike 690 sada ima dva tipa: ovdašnji mediteranski i nordijski Polaris 690 s kabinom na kojoj su stakla nakošena prema unutra. Ujedno su Polaris, na poticaj norveškog partnera, uspjeli certificirati kao ribarski radni brod pa je upravo u Remia plast stigao i takav službeni certifikat.

– Taj je certifikat vrlo rigorozan jer to znači da  ti brodovi smiju ploviti izvan fjordova. Znači ne radi se o CE običnoj certifikaciji, nego o specifičnom rigoroznom norveškom standardu – objašnjava Rešić.

Tako se sada Polaris 690, sa sitnim izmjenama koje se tiču sigurnosti upravo reklamira u Norveškoj kao najmanji brod koji postoji s tim certifikatom. To je neobično važno jer mnogi žitelji malih mjesta i gradića duž norveške obale  imaju brod i ribolov im je dodatna djelatnost. A da bi mogao registrirati brod  za ribarstvo, brod mora imati taj certifikat.

– Već metar duži brod u ovoj klasi košta četiri put više nego što košta naš brod s tim certifikatom. I tu očekujemo strašno puno od razvoja tog dijela tržišta. Kapaciteta s novom laminarnicom u Jasenovcu imamo dovoljno,  zaposlili smo 14 ljudi tako da možemo zadovoljiti tržište – zaključuje Goran Rešić.

Piše i snimio: Mladen Gerovac

 

Continue Reading
Advertisement
Klikni i komentiraj

You must be logged in to post a comment Login

Komentiraj

Iz kategorije: NAUTIKA

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh