Povežimo se na društvenim mrežama

ZAPUNTEL: Borbeni ugori iz uvale Mljake

Ugor

NAUTIKA

ZAPUNTEL: Borbeni ugori iz uvale Mljake

Zapuntel je prolaz između otoka Ista i Molata. Kao i drugdje na takvim mjestima gdje su jake morske struje obilje je ribe. Jedno od takvih mjesta je i uvala Mljake u tom prolazu, inače odlično zaklonište od bure. Na putu prema Zadru, jednom smo tamo tri dana proveli na sidru i od dosade lovili ribu. Budući da je more bilo nemirno ušata je išla i danju.

Zapuntel

Zapuntel

A noću smo reda radi bacili dva štapa s ješkom, „možda se nešto ulovi“. Odjednom je nastao lom. Štapovi s laganim najlonom i rolama kao da su poludijeli, za tren bilo rastrgano sve što smo ubacili u more. Napokon smo shvatili – ugori! Tijekom dana izvadili smo najtežu „artiljeriju“ koju smo imali: najlon 0,60 mm (nismo imali jači), udice najveće, inače za parangal, u kutiji za pribor zateklo se i nekoliko sajlica koje smo nekad koristili za lov štuke na Kupi … I dvije role za panulu i lov brancina u osorskom kanalu. Montirali smo vrtuljak i klizna vretenasta olova da možemo zabaciti. I na velike udice stavili komade odmrznute stare lignje koju smo koristili kao dnevnu ješku za arbune, a na udice sa šnalom stavili špare koje smo nahvatali tijekom dana.

Prvi je pao jedan veliki borac od samo pola kile. Nismo ga mjerili, odoka smo ocijenili da nije dorastao do 70 propisanih cm. Ali bio nam je dobra škola. Pustiš da se štap zatrese, malo pričekaš da proguta i s kočnicom na roli do kraja vučeš prije nego što zdimi u rupu. Naravno, bilo je tu još potrganog pribora, ali pala su i dva lijepa ugora – jedan od kilu i pol mi jedan o dvije i pol kile. Kakvi borci!

I još smo nešto naučili – ne ga izvlačiti golom rukom, jer je nevjerojatno sluzav. Rukavice nismo imali pa smo koristili podmetač i kuhinjsku krpu. I pazili smo na prste zbog oštrih zuba te nismo vadili udicu već mijenjali predvez.

Piše: Mladen Gerovac

Izvor: Jutarnji list

Iz kategorije: NAUTIKA

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh