Povežimo se na društvenim mrežama

ZORAN BAČIĆ: Vani se marine grade zajedno s nekretninama

Zoran Bačić

NAUTIKA

ZORAN BAČIĆ: Vani se marine grade zajedno s nekretninama

Zoran Bačić pripada onoj prvoj slavnoj šestorici koji su s Veljkom Barbierijem utemeljili ACI te u tom sklopu i ovu marinu u Rabu. Rođeni je Rabljanin, ovdje provodi odmor, a u Rimu je senior-partner i managing direktor u talijanskom Horwath HTL-u, dakle stručnjak za tzv. industriju slobodnog vremena.

Kako sada gleda na ACI i njegove marine s ove vremenske, iskustvene i zemljopisne distance?

– Marine na Zapadu nastaju iz spekulativnih razloga, kao dio real estate biznisa – to su operacije s nekretninama. Zajedno nastaju marina i nekretnine, koje se uz nju prodaju. Vani ne počinju graditi marinu dok nisu sigurni da mogu izgraditi i stanove i hotel, apartmane itd. U tome je velika razlika u ondosu na marine kod nas. Svojedobno, bila je to i Ligrestijeva zamisao s ACI marinama da imaš gdje staviti brod i mjesto gdje ćeš boraviti. Još je jedna velika razlika u tome što njihove marine počivaju na domaćoj potražnji a naše marine su okrenute prema vanjskom gostu. Njihova je domaća potražnja jaka.

Naše su marine na cijeni kod Talijana?

– Kad ideš krstariti moraš se dobro informirati prije ulaska u neku marinu da bi znao što ćeš tamo naći. A ovdje se zna da je to ACI standard , da marina ima sve što treba. Tamo toga najčešće nema – kaže Zoran Bačić.

Piše i snimio: Mladen Gerovac

 

Klikni i komentiraj

You must be logged in to post a comment Login

Komentiraj

Iz kategorije: NAUTIKA

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh