Povežimo se na društvenim mrežama

VANCOUVER: Grad koji stvara održivi sustav prehrane

Gradski farmeri u Vancouveru

VIDEO

VANCOUVER: Grad koji stvara održivi sustav prehrane

Održivi sustav prehrane osnova je zdravog grada, zaključili su u kanadskom Vancouveru još 2013. kada su donijeli službenu gradsku strategiju prehrane. To je bila kruna desetogodišnje gradske politike, planiranja i rada u zajednici kako bi se stvorio zdraviji, pravedniji i održiviji sustav prehrane.

Grad obiluje urbanim pčelinjacima, urbanim vrtovima, malim gradskim OPG-ovima odnosno gradskim farmama i malim tržnicama na kojima se prodaju u gradu uzgojeni, lokalni ili bolje rečno kvartovski proizvodi. Stanovnici se potiču da u dvorištima i oko svojih zgrada umjesto trave posiju mrkvu, ciklu, blitvu, salatu…  A grad je uzgoju povrća namijenio i dio svojih gradskih zelenih površina. Dobrobiti su višestruke – osim održivog uzgoja hrane, ovo je i antistres terapija, način kvartovskog druženja, zdrava tjelovježba za starije i odgojna jer djeca nauče da hrana ne nastaje u supermarketima.

Nadamo se da će i Zagreb nakon početnog oživljavanja urbanih vrtova na periferiji početi sustavno razmišljati o ovakvom gradskom održivom sustavu prehrane.

Više možete doznati ovdje:  http://vancouver.ca/foodpolicy

Iz kategorije: VIDEO

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh