Povežimo se na društvenim mrežama

ARCA 2014 Pogledajte izume i inovacije 250 inovatora iz 17 zemalja

dr. sc. Tome Antičić

KAMO IĆI

ARCA 2014 Pogledajte izume i inovacije 250 inovatora iz 17 zemalja

Međunarodna izložba inovacaija ARCA 2014. održava se od 15. do 18. listopada u Boćarskom domu u Zagrebu, a ove godine sudjeluje više od 250 inovatora  iz cijele Hrvatske i 16 zemalja svijeta: od partnerske Islamske Republike Iran, Iraka, Kine, Egipta, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, preko Rumunjske, Ukrajine, Mađarske, Poljske, Malezije, Kirgistana do susjednih Slovenije i Bosne i Hercegovine. Institut Ruđer Bošković predstavlja se u svom izložbenom prosotur pod sloganom “Inovativna rješenja temeljena na pola stoljeća znanstvene izvrsnosti i multidisciplinarnosti”. Znanstvenici Instituta predstavit će inovacije u području kemijske industrije i razvoja novih materijala, biotehnologije i prehrambene industrije, biomedicine i farmaceutske industrije, optoelektronike, energetike i zaštite okoliša.  Predstavit će se  inovacije iz nanočestičnih materijala, a posebno će zanimljiva biti demonstracija dr. sc. Zorana Ereša o mogućnostima koje pruža jedan zanimljiv materijal novije generacije – grafen. Posjetitelji izložbe ARCA 2014 moći će saznati kako se iz nanočestica mogu dobiti novi premazi za, primjerice, drvni građevni materijal, što je samo jedna od metoda koja će svoju primjenu naći i u sklopu projekta ‘Panonski drvni centar kompetencija’ vrijednog preko 44 milijuna kuna, a na kojem je Virovitici, uz IRB partner i Šumarski fakultet.

IRB predstavlja najtanji dijamantni detektor na svijetu

Pored toga, drugog dana izložbe u četvrtak 16.10.  u 10 h ravnatelj IRB-a dr. sc. Tome Antičić će u sklopu Hrvatsko-Iranskog gospodarskog foruma predstaviti ekspertize i usluge koje IRB može ponuditi industriji i inovatorima te konkretne projekte i mogućnosti za partnerstvo s Iranom. Ravnatelj će govoriti o  inovativnim metodama kemijskih sinteza u zelenoj kemiji, a koje su efikasnije te ekološki prihvatljivije jer koriste manju količinu za okoliš opasnih otapala. Također, predstavit će najveći Akceleratorski sustav u regiji, a posebno će zanimljiv biti najtanji dijamantni detektorna svijetu koji je razvijen upravo na IRB-u, kao i mnoge druge inovacije u području farmaceutske industrije te biomedicine, i to u razvoju inovativnih metoda dijagnostike i pronalaska novih lijekova,   biotehnologije i prehrambene industrije, gdje će posebno zanimljiv biti recirkulacijski sustav za uzgoj riba kao i inovativna metoda razgradnje pesticida temeljena na specifičnoj bakterijskoj kulturi, te brojne inovacije u području optoelektronike, energetike i zaštite okoliša s posebnim naglaskom na metode rješavanja problema otpadnih voda i razvoja sustava remedijacije.

Interesantan je i  tzv. supergelator, poseban gel koji je razvijen i patentiran na IRB-u. Riječ je o izuzetno efikasnom gelatoru koji pokazuje fascinantnu sposobnost geliranja tekućina poput benzina i diesela. Zapanjujući je podatak da je dovoljno svega 0,017 posto toga gelatora, a 99,983 posto benzina ili dizela da nastane gel. Koji su svi potencijali ovakvog materijala, samo možemo zamisliti – od geliranja tekuće nafte do primjene u farmaceutskoj ili pak prehrambenoj industriji.

Više informacija o 12. Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2014 na: http://www.arca.com.hr/

 

 

Iz kategorije: KAMO IĆI

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh