Povežimo se na društvenim mrežama

SKEPTICI U PUBU: O sudnici, teologiji i modernoj ekonomiji

ZNANOST&TEHNO

SKEPTICI U PUBU: O sudnici, teologiji i modernoj ekonomiji

Ako volite znanost, kritičko razmišljanje i zanimljiva predavanja tada ste ciljana publika za večeri Skeptika u pubu, u organizaciji Društva za promociju znanosti i kritičkog mišljenja. Prvo druženje u 2016. bit će ovoga petka, 29. siječnja 2016. od 18 do 21 sat u zagrebačkom klubu Sax! u Palmotićevoj ulici. Ulaz je besplatan, a hoćete li popiti i pivo, i koliko, ovisi o vama.

Predavači i teme

  1. Matematika u sudnici: nesigurno odlučivanje – Vjekoslav Kovač
  2. Ozbiljnije teološke opcije? Mora da se šalite! – Željko Porobija
  3. Izazovi moderne ekonomske znanosti – Maruška Vizek

Matematika u sudnici: nesigurno odlučivanje

Ponekad se tijekom sudskog procesa otvoreno koriste vjerojatnosti i statistički argumenti, kako od strane tužiteljstva, tako i od strane obrane. Najprije ćemo iznijeti neke poznate primjere zlouporabe vjerojatnosti u sudskom sporu. Potom ćemo objasniti kako se ni pažljiviji znanstveni pristup testiranju hipoteze “optuženi je nevin” (ili njoj alternativne “optuženi je kriv”) ne može metodološki opravdati u ovom kontekstu. S druge pak strane, argumenti vjerojatnosti su nedvojbeno korisni jer su implicitno prisutni već kod DNK analize i sličnih forenzičkih metoda. Iz tih razloga sudska praksa nema ujednačeno mišljenje o valjanosti primjene vjerojatnosti, čak ni u zemljama sa zavidnom pravnom tradicijom. Kao moguće rješenje predložit ćemo jednostavne vizualne modele tzv. bayesovske inferencije i bayesovske teorije odlučivanja, čije prednosti su nepristranost i laka razumljivost (npr. za porotu).

Doc. dr. sc. Vjekoslav Kovač diplomirao je i magistrirao na Matematičkom odsjeku PMF-a u Zagrebu, dok je doktorirao na Kalifornijskom sveučilištu u Los Angelesu (UCLA) s temom iz harmonijske analize. Od 2013. godine zaposlen je kao docent na Matematičkom odsjeku PMF-a, gdje je član Zavoda za teoriju vjerojatnosti i matematičku statistiku. Autor je desetak znanstvenih radova te nekoliko stručnih radova s raznolikom tematikom vezanom uz matematiku. U slobodno vrijeme rado sudjeluje u pripremama učenika i studenata za matematička natjecanja, uvođenju mladih u znanstveni rad ili pak široj popularizaciji matematike.

Ozbiljnije teološke opcije? Mora da se šalite!

Suvremenom se ateizmu vrlo često iznosi prigovor da su svoju kritiku usmjerili gotovo isključivo protiv fundamentalističkog kršćanstva i da nisu spremni sučeliti se s ozbiljnijim teološkim sustavima. U ovom izlaganju bavit ćemo se nekim od najreprezentativnijih teoloških mislilaca novijeg doba, koji imaju znatnog utjecaja i na današnju teološku scenu u Hrvatskoj. Predavanjem se kani pokazati na koji bi se način skepticizam mogao s njima sučeliti.

Željko Porobija punih je 17 godina radio kao pastor i profesor u Kršćanskoj adventističkoj crkvi. Magisterij iz teologije i doktorat iz filozofije stekao je na sveučilištima u Velikoj Britaniji, baveći se prvenstveno odnosom između suvremene teologije i postmoderne filozofije. Objavljivao je članke u teološkim časopisima i gostovao kao predavač na nekoliko učilišta i sveučilišta u Hrvatskoj i regiji. Njegovo je sadašnje područje interesa i bavljenja web development.

Izazovi moderne ekonomske znanosti

Unatoč značajnom razvoju teorijskog okvira i analitičkih metoda u zadnja dva desetljeća, ekonomski modeli i dalje nisu sposobni predvidjeti krize. Neki ekonomisti stoga kažu da je napredak ekonomske znanosti zastao. Da bismo razumjeli uzroke ovog zastoja predavačica će razjasniti kako su globalna događanja u prošlom stoljeću utjecala na formiranje pristupa kojom se moderna ekonomska znanost danas služi u pokušaju da objasni i predvidi ekonomsku stvarnost, koje su prednosti i nedostatci tog pristupa te kako recentno inovirani pristupi pokušavaju odgovoriti na izazove s kojima se suočava moderna ekonomska znanost.

Dr. sc. Maruška Vizek je znanstvenica zaposlena na Ekonomskom institutu Zagreb. Školovala se na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu gdje je diplomirala 2002, a 2007. doktorirala ekonomiju. Bavi se znanstvenim istraživanjima u području primijenjene makroekonomije, međunarodnih financija, međunarodne ekonomije i indikatora poslovnih ciklusa. Objavila je preko 30 znanstvenih radova u znanstvenim časopisima, od čega je 16 objavljeno u Web of Science indeksiranim časopisima, te aktivno sudjeluje u domaćim i međunarodnim znanstveno-istraživačkim projektima.

Redovne najave sljedećih predavanja Skeptika u pubu u Zagrebu, Rijeci i Sinju,  pratite na Facebook stranici Društva za promociju znanosti i kritičkog mišljenja.

Fotografija: Facebook

 

Continue Reading
Advertisement
Klikni i komentiraj

You must be logged in to post a comment Login

Komentiraj

Iz kategorije: ZNANOST&TEHNO

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh