Povežimo se na društvenim mrežama

SUZE SV. LOVRE: 2016. godine dvostruko više padajućih zvjezdica

Perzeidi, Suze sv. Lovre

KAMO IĆI

SUZE SV. LOVRE: 2016. godine dvostruko više padajućih zvjezdica

Perzeidi, u Hrvatskoj nazvani “Suze svetog Lovre” svake godine najbolje se vide prva dva tjedna kolovoza. Na blagdan Sv. Lovre 13. kolovoza obično ih se vidi kao pregršt padajućih zvjezdica. Prema najavama astronoma najbolja vidljivost 2016. godine bit će 12. kolovoza od 1 sat poslije ponoći do zore.

Pogledajte video / Izvor: You Tube

Sam fenomen postoji zato što svake godine Zemlja dva tjedna putuje kroz rep kometa Swift-Tuttle. Perzeidi su zapravo prašina kometa, nisu veći od zrna pijeska, a pri ulasku iz zrakopraznog svemira u atomosferu Zemlje se zapale i izgore. Dok padaju prema Zemlji brzinom 59 km na sat za njima ostaje svijetli trag koji mi doživljavamo kao zvijezdu padalicu. Obično potpuno izgore prije nego padnu na tlo.

U Hrvatskoj se posebno lijepo suze svetoga Lovra vide na noćnom nebu iznad mora. Najljepše je promatrati ih sa kakve barke ili na obali mora. U Rovinju se tradicionalno organizira i Noć svetog Lovre.

Turistička zajednica grada Rovinja-Rovigno će 13. kolovoza desetu godinu za redom organizirati manifestaciju pod nazivom Noć sv. Lovre, u periodu kada se na nebeskom svodu najjasnije mogu vidjeti zvijezde padalice poznatije pod nazivom „suze svetog Lovre“. Na rivi će gradska rasvjeta biti ugašena i za tu prigodu osvijetljena bakljama, a terase kafića i restorana osvijetljene svijećama. Na devet punktova u gradu će glazbenici svirati romantičnu glazbu, a svjetlosni efekti će šarati glavnim gradskim trgom. Program počinje u 21 sat promenadnom šetnjom i plesom članica plesne skupine, koje će odjevene u oprave dvorskih dama u pratnji svirača i uz svjetlost baklji nagovještavati cijeli događaj.

Priredila: Agatha Borošak/space.com

Klikni i komentiraj

You must be logged in to post a comment Login

Komentiraj

Iz kategorije: KAMO IĆI

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh