Povežimo se na društvenim mrežama

Gasite svjetla i posadite drvo za spas planeta

ZAGREB

Gasite svjetla i posadite drvo za spas planeta

Sat za planet Zemlju globalne organizacije za zaštitu prirode WWF (World Wildlife Fund) održava se u subotu 19. ožujka 2016. godine od 20.30 do 21.30. U tih sat vremena 68 hrvatskih gradova obavezalo se da će isključiti dekorativnu rasvjetu svojih najznačajnijih znamenitosti, te javnu rasvjetu trgova i ulica. WWF poziva diljem svijeta i sve građane koji su svjesni kolika su nam prijetnja klimatske promjene, da se pridruže i ugase svjetla u svojim stanovima i poslovnim postorima.

Zagrepčani imaju prilike i posaditi drvo nam Medvednici. Lokalni ogranak WWF Adria provodi akciju sadnje 5000 sadnica bukve, hrasta i voćarki, kojima će se upotpuniti 1 hekatar ogoljele sljemenske šume. U proteklih nekoliko godina šumu je oštetilo 8 oluja i jedan ledolom. Sadnice je kupila IKEA, akciju provode WWF Adria i Park Prirode Medvednica, a Zagrepčani koji žele pomoći sadnju neka dođu u 10 sati ujutro na Donju stanicu žičare kod ulaza Bliznec.

U svjetskim okvirima, u Satu za planet Zemlju ove godine sudjeluje 178 zemalja, više od 7000 gradova. Građani se ujedinjuju dajući potporu akcijama za sprečavanje klimatskih promjena, i to netom nakon što su se u Parizu potkraj 2015. godine svjetski čelnici dogovorili da klimatske promjene svima moraju postati prioritet. Prema izvještaju Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o promjeni klime (UNFCCC), Hrvatska se zajedno sa zemljama Europske unije obvezuje da će za 40% smanjiti emisiju stakleničkih plinova do 2030. u odnosu na 1990. godinu. EU je već smanjila svoje emisije za 19%, a BDP je porastao za 44%.

Continue Reading
Advertisement
Klikni i komentiraj

You must be logged in to post a comment Login

Komentiraj

Iz kategorije: ZAGREB

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh