Povežimo se na društvenim mrežama

KARTA: Kojim ulicama i cestama sigurno voziti bicikl Zagrebom

sindikat biciklista

ZAGREB

KARTA: Kojim ulicama i cestama sigurno voziti bicikl Zagrebom

Dolaskom proljeća izvlačimo bicikle i iznova kreće potraga za biciklističkim stazama za sigurnu vožnju Zagrebom. Sindikat biciklista napravio je kartu s ucrtanim stazama koje možete koristiti za lakše kretanje gradom, s kriterijem dostupnosti najmanje 200 metara do svih važnijih točaka u gradu. Naročito korisno ovo će biti  ako ste novi gradski biciklist, a htjeli biste zdravo i besplatno na svoja dva kotača i na posao i u shopping i u izlaske.

Korištenje bicikla kao gradskog prijevoznog sredstva raste i u Zagrebu, unatoč postojećoj infrastrukturi koja nije stimulativna: Zagreb je tek djelomično pokriven biciklističkim stazama koje još uvijek ne tvore cjelovitu mrežu potrebnu za efikasno i udobno kretanje i dostupnost cijelog grada. Zbog toga će još neko vrijeme za smisleno kretanje biciklom po Zagrebu, osim biciklističkih staza, biti potrebno koristiti i dodatne mogućnosti: ulice s niskim intenzitetom motornog prometa, nasipe i parkove, ” navodi se na web stranici Sindikata biciklista na kojoj možete naći interaktivnu kartu Zagreba, s ovakim prikazom:

bicikl staze po Zagrebu

Izvor: www.sindikatbiciklista.hr

 

Karta obuhvaća različite mogućnosti i preporuke za kretanje biciklom kroz Zagreb. Biciklističke staze su prvi izbor i karta ima ucrtane sve biciklističke staze. Uz pomoć ulica i nasipa na potrebnim mjestima, nastojali smo povezati Zagreb u cjelovitu mrežu i osigurati dostupnost biciklom na 200m do svake točke u gradu.

Po biciklističkim stazama koje smo klasificirali kao „prihvatljive“ ćete se većinu vremena kretati relativno udobno i efikasno, ali i dalje uz povremene pješake na stazi i česte potrebe za zaustavljanjem i pritiskanjem tastera na semaforu. „Lošije“ staze su često prekinute na križanjima (oprez: po zakonu ste tada dužni gurati bicikl), sužene povremenim terasama kafića ili kantama za smeće, nacrtane na preuskom pločniku i uzurpirane od pješaka. Ceste s malim motornim prometom pogodne su u dobrim uvjetima za većinu iskusnih odraslih biciklista, dok su ceste s neznatnim intenzitetom uglavnom pogodne i za bicikliste početnike.

Djeca do 14 godina ne smiju voziti bicikl po cestama. Pločnici koje smo klasificirali kao „širok i prohodan“ odgovaraju standardu koji se u Zagrebu koristi za biciklističke staze (Zagreb još uvijek nema prave biciklističke staze nego su sve nacrtane na pločnicima i dijele prostor s pješacima). Na „lošim“ pločnicima će uglavnom biti potrebno gurati bicikl, ali su nažalost neizbježni za povezivanje puta s djecom. Napominjemo da odraslim osobama nije dopuštena vožnja biciklom po pločnicima ako na njima nije ucrtana biciklistička staza, ali se djeci uglavnom tolerira. U svakom slučaju, kad dijelite prostor s pješacima budite posebno oprezni i uviđavni.

Sindikat biciklista ulaže veliki napor da se poboljšaju uvjeti za vožnju biciklista gradom, među ostalim zagovaraju i razvoj biciklističke infrastrukture za novim kvalitetnim stazama i tvz. magistralama. Podržavamo ih i nadamo se da će uskoro zaživjeti njihova vizija zelenijeg grada.

zagreb biciklističke staze

Klikni i komentiraj

You must be logged in to post a comment Login

Komentiraj

Iz kategorije: ZAGREB

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh