Povežimo se na društvenim mrežama

Od danas novi inovativni lijekovi za rak pluća preko HZZO-a

rak pluća, udruga Toraks

DOBRE VIJESTI

Od danas novi inovativni lijekovi za rak pluća preko HZZO-a

Od danas hrvatski bolesnici s dijagnozom raka pluća imaju mogućnost liječenja s četiri nova, inovativna lijeka na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja. Do sada su ove terapije bolesnicima u Hrvatskoj bile dostupne isključivo kroz program donacija, što je značilo da je tek mali broj oboljelih od raka pluća dobio mogućnost liječenja inovativnim lijekovima, javljaju iz Hrvatskog torakalnog društva TORAKS.

Produljenje života 10 godina

„Prva velika promjena u liječenju raka pluća je otkriće pametnih, ciljanih lijekova, odnosno ciljane terapije. Zahvaljujući tim lijekovima, mnogo je naših bolesnika prošlo pet godina života s metastatskim karcinomom, a očekujemo da ćemo u budućnosti prijeći i granicu od deset  godina. Prije dvije godine u Hrvatskoj se počela primjenjivati i imunoterapija koja potiče vlastito tijelo da se bori protiv karcinoma“, istaknuo je Predsjednik Hrvatskoga torakalnog društva Toraks akademik Miroslav Samaržija na današnjoj javnoj tribini „Novosti u liječenju raka pluća“.

U Hrvatskoj se godišnje otkrije oko 3.000 novih bolesnika s rakom pluća, a prema dostupnim statistikama, petogodišnje preživljenje naših pacijenata  je ispod 10 posto što nas svrstava na samo dno ljestvice europskih zemalja. Danas rak pluća više ne mora biti smrtonosna, već kronična bolest, zahvaljujući terapijskim dostignućima i mogućnostima kakva se odsad primjenjuju i u liječenju hrvatskih bolesnika.

Pulmolog iz Klinike za plućne bolesti Jordanovac KBC-a Zagreb prof. Marko Jakopović ustvrdio je kako dijagnoza karcinoma raka pluća više ne mora biti smrtonosna presuda. “U kombinaciji sa svim dosadašnjim metodama liječenja, očekujemo da ćemo prvi put većem postotku naših bolesnika karcinom pretvoriti u kroničnu bolest. Zahvaljujući ciljanoj terapiji i imunoterapiji, u budućnosti se preživljenje više neće mjeriti mjesecima, nego godinama“, istaknuo je prof. Jakopović.

U Hrvatskoj je rak pluća najčešći rak u muškaraca, a treći najčešći kod žena

“Zdravstvena skrb oboljelih od raka pluća je vrlo kompleksna i zahtjeva multidisciplinarni pristup. Medicinska sestra kao dio tima vodi pacijente kroz cijeli proces od dijagnoze do liječenja, prati popratne pojave i edukaciju usmjerava na upravljanje svim popratnim pojavama specifičnog onkološkog liječenja. Znanje o tumorima se mijenja iz dana u dan, mjenjaju se terapijski protokoli, a to od zdravstvenih profesionalaca zahtjeva dodatni angažman i kontinuiranu edukaciju. 18 WCLC u Yokohami predstavljene su smjernice za upravljanje toksičnostima povezanih za primjenu imunoterapije (New Global Guidelines for Nurses)”, istaknula je Sandra Karabatić, magistra sestrinstva, glavna sestra zavoda za tumore pluća i sredoprsja.

U Hrvatskoj je rak pluća najčešći rak u muškaraca, a treći najčešći kod žena. Godišnje se otkrije oko 3.000 novih bolesnika s ovom zloćudnom bolesti, a u istom razdoblju od nje umre oko 2.900 osoba. Novi, pametni lijekovi omogućuju ciljanu terapiju koja djeluje na specifične mutacije gena, odnosno omogućuju blokiranje rasta tumora, što rezultira pretvaranjem bolesnika s rakom pluća u bolesnike s kroničnom bolešću. Istaknuo je Ivica Belina prof. edukac. reh. predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu.

Hrvatsko torakalno društvo TORAKS neprofitna je organizacija osnovana 2009. godine koja objedinjuje pulmologe, onkologe, interniste, citologe, torakalne kirurge, radiologe, bazične znanstvenike, liječnike obiteljske medicine te medicinske sestre koji zajednički skrbe o oboljelima od plućnih bolesti iz cijele Hrvatske. Cilj djelovanja društva TORAKS je povećanje svijesti građana o bolestima pluća i prsnog koša koje spadaju među najčešće i najzloćudnije bolesti današnjeg civiliziranog svijeta.

Izvor teksta i fotografije: Priopćenje TORAKS-a

Continue Reading
Advertisement
Moglo bi vas zanimati i:
Klikni i komentiraj

You must be logged in to post a comment Login

Komentiraj

Iz kategorije: DOBRE VIJESTI

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh