Povežimo se na društvenim mrežama

Preventivni pregledi za rak glave i vrata u KBC-u Dubrava

Preventivni pregledi

DOBRE VIJESTI

Preventivni pregledi za rak glave i vrata u KBC-u Dubrava

Ako imate smetrnje u usnoj šupljini, ždrijelu ili sinusima, promjene na glavi ili vratu, probleme s otežanim gutanjem, izrasline, ranice ili pigmentaciju na koži glave i/ili vrata u utorak 14. travnja 2015. od 14 do 18 sti u KBC-u Dubrava u Zagrebu možete obaviti preventivni pregled bez prethodnog naručivanja i bez uputnica HZZO-a, besplatno.

Kako prepoznati simptome raka glave i vrata

Rak glave i vrata jedan je od najučestalijih malignih tumora u Europi i svijetu (među 10 najčešćih), a pod tim pojmom podrazumijeva se više različitih tipova i lokalizacija primarnih tumora. No, za veliku većinu tih tumora glavni čimbenici rizika su pušenje duhanskih proizvoda i konzumacija alkoholnih pića te infekcija HPV-om (humani papiloma virus). Procjenjuje se kako je broj slučajeva karcinoma glave i vrata u Europi oko 140.000 godišnje (što ne uključuje tumore kože), s više od 65.000 smrti na godišnjoj razini. Rak glave i vrata razvija se u sluznici koja pokriva gornji probavni i dišni sustav uključujući usnice, usnu šupljinu, grkljan i sinuse te na koži glave i vrata. Pod ovim pojmom nisu uključeni tumori mozga i oka.

Simptomi raka glave i vrata ovise o lokalizaciji primarnog tumora i često su nespecifični zbog čega ih oboljeli nerijetko zanemaruju. Najčešći simptomi i znakovi raka glave i vrata su:

 • uporna grlobolja

 • otežano poteškoće pri žvakanju hrane ili bolovi pri gutanju

 • klimavost zubi ili proteze

 • trajno začepljen nos ili česta krvarenja iz nosa

 • čvor na vratu

 • promuklost ili promjene u tonu glasa

 • bol koja sijeva u uho

 • gubitak osjeta u području licu

 • neobične bijele ili crvene promjene na usnici ili sluznici usta

 • rane u usnoj šupljini

 • rane na koži glave i vrata.

7. Hrvatski dani prevencije raka glave i vrata

Cilj akcije, čiji je organizator Klinika za maksilofacijalnu kirurgiju Medicinskoga i Stomatološkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i KB Dubrava, je poticanje odlaska na pregled specijalisti koji se bavi dijagnostikom i liječenjem raka glave i vrata te podizanje svijesti javnosti o malignim tumorima glave i vrata, ranim simptomima, čimbenicima rizika, dijagnostici i liječenju.

[ads1]

U proteklih 6 godina u KB Dubrava u Zagrebu, pregledano je više od 1800 naših pacijenata. Prošle se godine u ovu javno-zdravstvenu akciju uključilo više od 40 država izvan USA, a samo u bolnici u Dubravi pregledano je više od 550 osoba. Kao i prijašnjih godina, Klinika za maksilofacijalnu kirurgiju KB Dubrava i Hrvatsko društvo za maksilofacijalnu, rekonstrukcijsku i plastičnu kirurgiju glave i vrata HLZ nositelji su akcije u našoj zemlji koja se u svijetu organizira 18. godinu za redom (http://www.headandneck.org).

 Pročitajte još:

PREVENCIJA RAKA: Slab odaziv na besplatne preventivne preglede

USKORO: Genetički test za rak dojke za 1000 kn i 24 sata

Iz kategorije: DOBRE VIJESTI

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh