Povežimo se na društvenim mrežama

6 pravila kako koristiti medvjeđi luk kod ateroskleroze

Medvjeđi luk

LJEKOVITO BILJE

6 pravila kako koristiti medvjeđi luk kod ateroskleroze

Medvjeđi luk, srijemuš, divlji luk (Allium ursinum L.) iz porodice lukovki (Alliacea) stanovnik je svijetlih šuma i padina, zaklonjenih od sunca. Njegovi listovi beru se u ožujku, travnju i svibnju, a lukovice nakon cvjetanja, ljeti i ujesen. Medvjeđi luk je bolji čistač krvnih žila i od češnjaka, jer kad se uzima ne smanjuje krvni tlak toliko koliko češnjak. To su već znali i stari Rimljani. Ako je vjerovati uzrečici „Koliko su prohodne krvne žile, toliko je star organizam!“ tada ćemo uključivanjem medvjeđeg luka u prehranu i pomladiti naš organizam.

Primjena u pučkoj medicini i kuhinji

Švicarski svećenik i travar Johann Kuenzle (1857-1945) često je isticao: „Livade, pašnjaci i šume naše su ljekarne!“ Za medvjeđi luk je tvrdio da je najdjelotvornije sredstvo za čišćenje želuca, crijeva i krvi, te da otklanja blijedilo kože, osipe, čireve i lišajeve.

Sok svježih lukovica medvjeđeg luka u pučkoj se medicini upotrebljava za poboljšanje kod bolesti jetre, za tjeranje crijevnih glista, za snižavanje povišenog krvnog tlaka, ispiranje kod bijelog cvijeta kod žena i za čišćenje rana. Isti sok je izvrstan lijek za plućne tegove, osobito kod prekomjerne sluzi u plućima starijih ljudi, jer rastvara sluz i potiče iskašljavanje. Kod ljudi osjetljiva želuca najbolje je razrezane lukovice srijemuša močiti u mlakom mlijeku tijekom tri sata i piti po jednu šalicu svaka tri sata.

Srijemuš ili medvjeđi lukListove medvjeđeg luka upotrebljavamo kao salatu ili kao varivo, pire ili pirjane s povrćem umjesto poriluka. Lukovicu upotrebljavamo kao začin kod pirjanja, u varivu ili juhi.

No, svako čudo ima svoje zamkePri branju morate dobro paziti da umjesto medvjeđeg luka ne uberete neku od sličnih biljaka koje mogu biti i otrovne. Uz to pri upotrebi sirovog medvjeđeg luka  zbog blage otrovnosti merkaptana (tioalkohola) i vinilsulfida u eteričnom ulju medvjeđeg luka važno je držati se šest pravila. Te tvari su biokemijski  reaktivne (lako reagiraju s molekulama u stanicama i izvan njih).

medvjeđi luk

Mladi medvjeđi luk na šumskoj livadi na Medvednici, prije cvatnje / Foto: Marija Filipaj

Kod kuhanog medvjeđeg luka te su tvari veoma ublažene, ali je  onda slabija i moć čišćenja krvnih žila kod ateroskleroze.

Šest pravila o upotrebi sirovog medvjeđeg luka za salatu:

  1. Brati cijele, zdrave i nezagađene listove
  2. Upotrijebiti tek ubrane listove u sljedećih 48 sati, dakle jesti samo svježe a ne povenute listove
  3. Upotrijebiti samo cjelovite listove, jer se usitnjavanjem naglo ubrzavaju kemijski procesi stvaranja toksičnih spojeva
  4. Salatu začiniti samo uljem i odmah je pojesti (sol i ocat ubrzavaju pretvaranje merkaptna u toksičnije spojeve)
  5. U jednm obroku pojesti do 20 listova, a uz svaki obrok jesti svježe priređenu salatu
  6. Listove dobro sažvakati

[ads1]
Najgore što možemo učiniti kad radimo salatu od medvjeđeg luka:

  • Usitniti listove srijemuša
  • Začiniti salatu octom i solju
  • Suvišni dio salate ostaviti za sljedeći obrok

Iz ovoga proizlazi sljedeći  zaključak: ako se želite pomladiti i produljiti život, onda svakog drugog dana u popodnevnoj šetnji naberite svježih listova srijemuša tijekom ožujka, travnja i svibnja.

Priredio: Željko Sobotka, tajnik Prirodoslovnog društva “Ljekovita biljka”

Naslovna fotografijaCyril Gross, Flickr.com

Pročitajte još:

DIVLJI KESTEN Mast za vene i hemoroide

Recept za domaći sirup od cvjetova maslačka protiv kašlja

KOPRIVA: Recepti za lijek, ljepotu kože i kose, hranu i vrt

Iz kategorije: LJEKOVITO BILJE

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh