Povežimo se na društvenim mrežama

KIČICA Pomaže kod dijabetesa i vraća životnu snagu

Kičica

LJEKOVITO BILJE

KIČICA Pomaže kod dijabetesa i vraća životnu snagu

Kičica, trava od groznice, tavžentroža (Centaurium umbellatum Gilib.) iz porodice sirištara (Gentianaceae) je zeljasta jednogodišnja ili dvogodišnja biljka, koja naraste do 60 cm visine. Na livadama i po svijetlim šumskim proplancima raste u mnoštvu. Četverobridna stabiljka obično se grana u nekoliko ogranaka. Na svakom ogranku nekoliko kratkih ogrančića nosi po tri do devet ružičastih cvjetića. Cvjeta od lipnja do rujna, već prema staništvu i mikroklimi područja. Listovi prizemne rozete su krupniji od rijetkih listića na stabiljci.

Kičica se javlja u nekoliko podvrsta, ovisno o području rasprostranjenosti. Nadzemni dio biljke veoma je gorak, bez tanina. Gorčina potječe od djelatnih glikozida: etritrocentaurina, eritaurina, gencipikrozida, centapikrina i drugih. Ljekovitost bilje pada od cvijeta prema korijenu. Stoga se bere gornja polovica stabiljke u cvatu, škarama ili oštrim nožem, kako se ne bi iščupali korijenčići biljke koji se slabo ukorijenjuju. Ocvale stabiljke slabe su kakvoće i ne beru se . Ubrani vrškovi u cvatu se vežu u male snopiće, objese na uže i suše na prozračnom tavanu, izvan dosega sunčevih zraka.

Čaj za dijabetičare

Suhi cvijet kičiceČaj se priprema ujutro i poslije ručka: 2 čajne žlice usitnjene kičice, 1 čajnu žliču usitnjenih vrškova u cvatu pelina, 2 čajne žlice podanka pirike i 2 čajne žlice vrškova u cvatu dupčaca preliti sa 8 decilitara vrele vode, ostaviti poklopljeno 20 minuta, procijediti i piti svaka da sata po jedan decilitar čaja, mladk, bez sladila u gutljajima, prije jela ili između obroka.

Nakon 3 tjedna javlja se snižavanje razine šećera u krvi. Pije se najmanje tri mjeseca. Nakon četiri tjedna pijenja ovog čaja pelin treba izbaciti iz mješavine i povećati dupčac s 2 na 3 čajne žlice. Kobinacija ljekovitog bilja bez pelina može se upotrebljavati za pripremu čaja i godinu dana.

Priprema biljnog eliksira s kičicom

Za organizam oslabljen teškim radom i bolešću, ili psihičkim tegobama možemo pripraviti biljni eliksir „Biljna rosa“. U 1,5 litara rakije prepečenice treba namočiti 25 g kičice, 25 g cvijeta vrijeska, 15 g podanka pirike, 15 g listova breze, 15 g listića poljske preslice i 5 g cvijeta arnike. Smjesu bilja u rakiji ostavimo u začepljenoj staklenki na sobnoj temperaturi tijekom 10 dana.

[ads1]
Procijeđeni biljni eliksir „Biljna rosa“ uzima se 2 puta dnevno prije jela po 1 čajna žlica u 1 dl vode ili čaja. Poboljšava cirkulaciju, čisti krv od masnoća, čisti krvne žile od aterosklerotičnih naslaga, jača srce i uklanja aritmiju srca, smanjuje reumatske tegobe i vraća životnu snagu. Odraslim osobama (izuzev trudnicama) preporuča se uzimanje ovog biljnog eliksira najviše tri puta dnevno.

Piše: prof. Željko Sobotka, tajnik Prirodoslovnog društva “Ljekovita biljka”

Fotografije: eol.org/Rillke i http://ljekovitobilje.weebly.com/

Pročitajte još:

DIVLJI KESTEN Mast za vene i hemoroide

MASLAČAK: Recepti za čaj, sirup, sok, džem, vino i rakiju

JAČANJE IMUNITETA: Recepti za tinkturu i juhu od češnjaka

 

Iz kategorije: LJEKOVITO BILJE

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh