Povežimo se na društvenim mrežama

RECEPTI ZA PRIRODNO MRŠAVLJENJE ČAJEVIMA: Breza, končara i kukuruzna svila

Breza

LJEKOVITO BILJE

RECEPTI ZA PRIRODNO MRŠAVLJENJE ČAJEVIMA: Breza, končara i kukuruzna svila

Ako vas muči višak kilograma, ne morate kupovati skupe tabelete i čajeve za mršavljenje. Evo tri recepta čajnih mješavina od biljaka koje sami možete ubrati i osušiti ili po pristupačnoj cijeni nabaviti u biljnim ljekarnama: čaj od kukuruzne svile, čaj od končare i čaj od breze.

Čaj od breze

Veoma je česta uporaba listova i lisnih pupoljaka breze za čaj protiv gihta, upale mokraćnih kanala i mjehura, kamenaca u mjehuri i bubregu te kamenaca u žuči. Čaj se priprema tako da se 3 velike žlice usitnjenih suhih listova (možemo pomiješati listove i lisne pupoljke u jednakim omjerima) stavi u 1 litru hladne vode, zavrije na sekundu pa ostavi poklopljeno 20 minuta. Još je djelotvorniji ako se priprema kao oparak, odnosno ako se prelije vrelom vodom. U oba slučaja, čaj procijedimo pa popijemo tijekom dana, po 1 šalicu svakih 3 sata, mlako i bez meda. Kura traje 14 dana.

[ads1]
Ponavljanje ove kure tijekom više mjeseci smanjuje masno tkivo u svim dijelovima tijela, pa tako i u grudima. Zato se preporuča kao bezbolan i prirodan način smanjivanja prevelikih grudi kod žena i kao pomoć približavanju idealnoj težini polaganim mršavljenjem, otklanjanjem celulitnih jastučića i eventualnih reumatskih tegoba. Izlučivanje peterostrukih količina mokraće omogućuje tijelu da se oslobodi štetnih naslaga i taloga već za 6 tjedana.Recept Željka Sobotke, Prirodoslovno društvo “Ljekovita biljka”)

Kukuruzna svila

Kukuruzna svila

Čaj od kukuruzne svile Kukuruzna je svila djelotvorno sredstvo za mršavljenje i diuretik. Koristi se čajni oparak: 1 čajna žlica dobro osušene kukuruzne svile uzima se za 1 šalicu vruće, ne ključale vode. Ostavi se nekoliko minuta, procijed i inezaslađeno uzima svaka 2-3 sata jedna jedaća žlica toplog ili mlačnog. (Izvor: Richard Willfort: „Ljekovito bilje i njegova upotreba“, 3. IzdanjeMladost 1989.)

Čaj od končare

Obje ljekovite suručice – brijestolisna i gomoljasta končara koriste se pojedinačno ili zasebno u čajnoj mješavini za mršavljenje. Treba izmiješati 50 grama vrškova u cvatu brijestolisne končare i 50 grama listova i cvjetova gomoljaste končare. Od te mješavine uzmite 4 velike žlice suhe mješavine i prelijte litrom vrele vode. Ostavite poklopljeno pola sata, procijedite i tijekom dana sve popijte, svaka dva sata po jednu šalicu čaja mlakog i nezaslađenog čaja. Smanjivanje težine počinje četvrtog ili petog dana od početka kure. Ako želite skinuti 4 kilograma kura će trajati 14 dana. (Recept Željka Sobotke, Prirodoslovno društvo “Ljekovita biljka”)

Napomena: I za ove čajeve vrijedi općenita preporuka da konzumiraju u kurama od najviše 3 tjedna, nakon čega treba napraviti pauzu 2-3 tjedna pa ponoviti kuru.

Priredila: Agatha Borošak Foto: Mladen Gerovac 

Pročitajte još:

NAPOKON PRAVA DIJETA: „Smršavila sam 30 kg bez gladovanja, jedući jaja i pancetu svaki dan“

NEVENA RENDELI: Pokrenite se, svatko može trčati!

Škola mršavljenja u kojoj se upoznaju i hrana i duša i uči voljeti sebe

 

 

 

Iz kategorije: LJEKOVITO BILJE

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh