Povežimo se na društvenim mrežama

Kako bebi spustiti visoku temperaturu

Milivoj Jovančević

MEDICINA

Kako bebi spustiti visoku temperaturu

Povišena tjelesna temperatura je najčešći znak akutne infektivne bolesti dojenčeta i malog predškolskog djeteta. U većine roditelja vrućica djeteta uzrokuje brigu i strah da je riječ o teškoj bolesti. No činjenica je da u velikoj većini slučajeva vrućica predstavlja tek popratnu pojavu nedužnih infekcija koje prolaze bez specifičnog liječenja (npr. antibiotika). Ipak, u manjem postotku, vrućica može biti znak teških upalnih procesa u organizmu. Da bi prepoznali znakove koji ukazuju na stanja koja zahtijevaju neodložni liječnički pregled, i kako bi ispravno i učinkovito pomogli svom djetetu, potrebno je upoznati se sa temeljnim spoznajama i preporukama za postupanje u slučaju pojave vrućice. Navedena tema se redovito aktualizira dolaskom prvih jesenskih dana i povećanjem učestalosti upala dišnih puteva. Nije dovoljno opipati dijete – mjerite temperaturu Kada mjeriti temperaturu? Uvijek kada vam se dijete čini toplim, kad je mirnije, cendravo, slabijeg apetita ili kada postoje drugi znaci bolesti (povraćanje, proljev, kašalj, osip ili drugo). Određivanje temperature samo opipom djeteta vrlo je nesigurno! Primjerice, djeca s visokim temperaturama imaju hladne okrajine i čelo zbog zakazivanja centra za reguliranje temperature.

Također, visoke vrućice mogu dovesti do neželjenih posljedica kao što su dehidracije (tijekom vrućice se potreba za tekućinom povećava 2-3 puta). Manjak  tekućine očitovat će se kroz pojavu suhoće usnica, a jezik postaje bijel. To će također biti znaci da dijete ima visoku temperaturu.

Kako mjeriti temperaturu?

U djece do godine dana preporuča se mjeriti temperaturu rektalno (u guzi) stavljanjem užeg dijela toplomjera oko 2 cm u otvor debelog crijeva. Toplomjer se drži dokle god temperatura raste (obično 2-3 minute). Kod veće djece uži kraj toplomjera se stavlja u središte pazuha, koje smo prethodno posušili, potom se nadlaktica prisloni uz tijelo. Mjerenje traje 10 minuta. Normalna temperatura mjerena rektalno je oko 37,50 C a pod rukom do 370 C. Ako je dijete aktivno (plač, hranjenje, kretanje) ili ako je u toplom okruženju ili pretoplo obučeno, tjelesna temperatura koja se izmjeri rektalno može doseguti i 380 C.

Kada ne treba snižavati temperaturu?

BebaPovišena temperatura je jedan od prirodnih načina obrane organizma protiv uzročnika infekcije. Stoga se preporučuje snižavati temperaturu tek kada poraste iznad 380 C pod pazuhom, odnosno 38,50 C rektalno. Točnije, suvremene preporuke su snižavati temperaturu kada dijete pokazuje znakove klonulosti i promjene raspoloženja. Tako djetetu koje veselo trčkara i ima 390 C nije nužno dati lijek, dok  ga treba dati djetetu s tek neznatno povišenom temperaturom ako izgleda umorno i plačljivo.

Snižavanje lijekovima i hlađenjem

Temperatura se može snižavati lijekovima i hlađenjem.Ako se primijeti da dijete ima visoku temperaturu, treba ga odmah razodjenuti i dati mu lijek za snižavanje temperature.

Od lijekova je najpogodniji i najmanje štetan paracetamol (u obliku sirupa ili čepića) i ibuprofen, pri čemu se treba strogo pridržavati uputstava o količinama koje se mogu dati.

Prostorija u kojoj dijete boravi treba biti rashlađena, a odjevenost djeteta što manja kako bi se omogućilo postupno odavanje tjelesne temperature u okolicu.

Nakon davanja lijeka za snižavanje vrućice preporuča se pričekati dvadesetak minuta prije negoli dijete počnemo hladiti tuširanjem ili kupanjem u kadici. U ovom periodu će lijek za snižavanje temperature zakočiti centar za drhtanje. Naime, drhtanje je iznimno moćan način podizanja tjelesne temperature i može se dogoditi da prigodom drhtanja uslijed osjećaja hladnoće kupke dođe do porasta temperature za 1-2 stupnja umjesto očekivanog pada!

Lijekovi za temperaturuNajpogodnije je napuniti kadicu s vodom temperature oko 370 C ( tj. 2-3 stupnja niže temperature od temperature tijela) i pustiti da se dijete u njoj igra oko 20 minuta i tao polagano hladi.

Trljanje alkoholom se ne preporuča jer naglo ohlađuje površinu kože, krvne žile u koži se suze i daljnje hlađenje je slabije, a jedan dio alkohola prodire u organizam udisanjem alkoholne pare ili kroz kožu.

Ukoliko se tjelesna temperatura nakon kupanja ne snizi, veoma je korisno omotati dijete u pelenu ili ručnik namočen u vodu sobne temperature (odstajala voda) i to povremeno mijenjati. Postupak snižavanja temperature ponavljajte dokle god je potrebno.

Budući da u temperaturi dijete treba mnogo više tekućine – dnevna potreba za tekućinom se povećava i do dvostrukih količina, veoma je važno napajati ga čajem, sokom ili vodom sobne temperature.Tek potom treba zatražiti liječničku pomoć.

Kada se treba neodložno javiti liječniku?

U dojenčadi, naročito ako je riječ o djeci mlađoj od 3 mjeseca, nakon snižavanja temperature potrebno je obratiti se liječniku.

U starije djece, ako je temperatura viša od 400 C, preporuča se istoga dana potražiti liječničku pomoć jer također može biti znakom težih bakterijskih infekcija.

Tresavice (jako drhtanje) u vrijeme porasta temperature, pojava osipa i/ili loše opće stanje djeteta svakako nalažu neodložni posjet pedijatru. Izbjegavajte utopljavanje djeteta za vrijeme transporta.

Piše: Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, pedijatar / www.godineprve.eu/

Fotografije:  Ivan Mijić Photos i  Danilo Rizzuti, FreeDigitalPhotos.net

Pročitajte još:

REVOLUCIJA U RODITELJSTVU: Digitalni pedijatar

Poziv na besplatni tečaj pripreme za roditeljstvo

KAKO IM POMOĆI: Zašto se djeca režu i samoozljeđuju

Continue Reading

Iz kategorije: MEDICINA

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh