KAMO IĆI
Naslovna / ZDRAVLJE / MEDICINA / O hormonskim nadomjesnom liječenju u peri-/menopauzi
dr. Vesna Stepanić

O hormonskim nadomjesnom liječenju u peri-/menopauzi

Kroz period premenopauze, kada se u organizmu žene počinju dešavati hormonske promjene koje označavaju kraj reprodukcijskog razdoblja, preko menopauze (doslovno–zadnje menstruacije) i početnog perioda poslijemenopauze, preparati za hormonsko nadomjesno liječenje mogu imati značajnu ulogu.

dr. Sara Gottfried, hormonska ravnoteža

Knjigu dr. Sare Gottfried sa savjetima kako vratiti hormonsku ravnotežu na prirodan način možete naručiti u našem webshopu ovdje

Hormonsko nadomjesno liječenje ne zaustavlja starenje

Početne promjene koje žena primjećuje, kao što su promjene raspoloženja, valovi vrućine, loš san, suhoća rodnice, bolni spolni odnosi i slično, znatno se mogu ublažiti primjenom hormonskih preparata. Ženama koje iz nekog razloga ne žele ili ne smiju koristiti hormonske preparate, na raspolaganju su mnogi drugi preparati koji mogu ublažiti pojedinačno neke od simptoma menopauze. Potrebno je istaknuti kako hormonsko nadomjesno liječenje, HNL, ne zaustavlja starenje, ne zaustavlja normalan životni proces, nego olakšava prolazak kroz promjenu i pomaže očuvanju dobre forme i kondicije. Svakako, sami HNL-preparati nisu čarobni štapić – kako bi životni vijek bio što dulji i kvalitetniji svakako se preporučuju i ostale mjere, kao što su uredne životne navike, zdrava i raznovrsna prehrana, primjerena tjelovježba i drugo.

Evo s kojim se upitima susrećemo u svakodnevnom radu, koje su nedoumice u žena menopauzalne dobi, o čemu bi htjele više informacija:

Trebam li uzimati HNL? Koji HNL-preparat bi bio idealan za mene? Ako koristim HNL-preparate jesam li pod povećanim rizikom od obolijevanja od srčanih bolesti, raka dojke, uopće ginekološkog raka ili raka debelog crijeva, odnosno osteoporoze?  Koliko dugo bi se HNL-preparati trebali uzimati? Koje simptome mogu očekivati i kada ako se predomislim i više ne želim uzimati HNL-preparate, odnosno kada ih iz nekog razloga prestanem koristiti? Postoje li ne-hormonski preparati sa sličnim (istim) djelovanjem? Mogu li se (neugodni) simptomi menopauze vratiti nakon što se prestane s primjenom HNL-preparata?

Preparati za hormonsko nadomjesno liječenje mogu sadržavati:

– samo jedan hormon (neki estrogen ili neki od gestagena) ili

kombinaciju oba hormona (neki estrogen i neki od gestagena).

HNL-preparati mogu se primjenjivati:

–  sistemski (oralno–tablete, preko kože-flaster ili gel, nazalno–sprej) i

– vaginalno (krema, odnosno tablete, tj. vaginalete za u rodnicu).

Uz neke pripravke za hormonsko nadomjesno liječenje žena i dalje ima mjesečna krvarenja, uz druge nema:

–  sekvencijski ili ciklički HNL (nemaju fiksnu kombinaciju doza estrogenske i gestagenske komponente), mjesečnih krvarenja ima,

–  kontinuirani kombinirani HNL (fiksna doza estrogenske i gestagenske komponente u svim tabletama), mjesečnih krvarenja nema.

Pojedini preparati razlikuju se i po vrsti estrogenske, odnosno gestagenske komponente, kao i po dozi pojedine komponente.

Odluka o vrsti HNL-a koji bi se mogao preporučiti, donijet će se s obzirom na osnovne simptome koje žena navodi, nakon dijagnostičke obrade i u dogovoru s potencijalnom korisnicom HNL-a.

 Ima li primjena hormonskog nadomjesnog liječenja rizike za zdravlje žene?

Prema današnjim stavovima, što se ranije započne s primjenom HNL-a s nižom dozom hormona i ako se HNL ne primjenjuje predugo, ali dovoljno dugo kako bi imalo smisla, odnosno učinika, dakle 5-10 godina, rizici postoje, ali nisu statistički značajni.

Drugim rječima, ako se eventualna korisnica HNL-a adekvatno dijagnostički obradi, od HNL-a će imati koristi, a rizici su od akademskog značaja.

Vesna Stepanić

Dr.sc. Vesna Stepanić, dr.med. specijalistica ginekologije i opstetricije

Ako žena dobro podnosi hormonsko nadomjesno liječenje i dalje se preporučuju:

– redovite godišnje ginekološke kontrole (odnosno, prema novijim smjernicama, uz uredne nalaze može i jednom u dvije godine),

–  godišnje kontrole krvne slike i testovi funkcije jetre,

–  pregledi dojke (kombinirati mamografiju i ultrazvučni pregled dojki),

–  dodatne pretrage i pregledi prema potrebi.

Ako postoje kontraindikacije za primjenu HNL-a, a žena je vrlo motivirana za neku medikamentoznu vrstu pripomoći, predložit će se neki od ne-hormonskih preparata sa sličnim učinkom na simptome menopauze kao i HNL.
Piše:  Dr.sc. Vesna Stepanić, dr.med. specijalistica ginekologije i opstetricije 

Poliklinika Drinković

Pročitajte još:

VAGINALNO POMLAĐIVANJE: Kome i zbog čega je potrebno

Simptomi i faze menopauze

Kako uzimati anti-bebi pilule

Pin It on Pinterest