KAMO IĆI
Naslovna / ZDRAVLJE / Zdrava kralješnica je stup našega tijela
Ivan Drinković

Prof. dr. sc. Ivan Drinković

Zdrava kralješnica je stup našega tijela

Kralješnica je osovina ljudskog organizma i omogučuje uspravno hodanje. Građena je od koštana dijela, hrskavica, pridruženih ligamenata, mišičja te moždine i živaca. Čitav sustav nam omogućuje kretanje, stajanje te obavljanje cijelog niza životno važnih funkcija. Lom kralješnice sa prekidom moždine može dovesti do i do smrti.

Važnost ranog prepoznavanja bolesti kralješnice

Bolesti kralješnice su vezane za čitav niz promjena koje  doživljavamo na različite nečine, a variraju od običnih bolnih stanja i degeneracija ili osteoporoze pa do tumora kosti, moždine i živaca ili drugih težih oštećenja uzrokovanih kompresijama i koštanim stenozama, protuziranim diskovima ili traumatskim odnosno, degenerativnim ili i patološkim kolabiranim koštanim djelovima što može dovesti do oduzetosti ekstremiteta, poremećaja funkcije organa ali i do smrtnog ishoda. Uznapredovale promjene kralješnice  često su irevrezibilne bilo da se radi o degenerativnim, upalnim ili tumorskim promjenama. Rano prepoznavanje bolesti kralješnice omogučuje ranu fizikalnu terapiju, kiropraktiku, kirurgiju ali i ispravan stil života u svrhu sprečavnaje pogoršanja i izlječenja.

Uzroci bolnih stanja – od neispravnog držanja i traumi do pušenja

Čak 80% pučanstva pati od neke vrste lumboishijalgije,  do 35 % bolovanja je vezano uz isti problem, a u Hrvatskoj se svake godine izvede  preko tisuću operacija kralješnice .

Najčešća bolna stanja su vezana za fizičke nektivnosti, sjedaći posao, neispravno držanje, traumu, genetsku predispoziciju, profesionalnu izloženost štetnim uzročnicima no i ranu degeneraciju diskova vezanih uz insuficijentnu mikrocirkulaciju usko povezanu uz pušenje ali i neke bolesti. Lumbalni i cervikalni sindrom su vodeće promjene u intenzitetu i pojavnosti bolova ali i u ograničavanju životne i radne aktivnosti uz jako narušavanje kvalitete života.

Zapuštena lumboišijalgija može dovesti do ozbiljnog narušavnja motoričkih sposobnosti donjih ekstremiteta ali oduzetosti donjih ekstremiteta te pojave invalidnosti.

Dijagnostika magnetskom rezonancom je neštetna i bez zračenja.

Bolovi mogu involvirati do suicidalnih namjera

Cervikalni sindrom je bolno stanje vratne kralješnice koja zahvaća do 65% populacije. Vezan je za bolove u vratu, bolove u vratu i rukama te bolove u vratu i glavi no može dovesti i do ozbiljnih motoričkih i funkcionalnih smetnji kako u području lokomotornog sustava tako i vitalnih organa .

Bolesnici obično pate od jakih bolova koji mogu involvirati do suicidnih namjera.

Prepoznavanje bolnih stanja kralješnice najbolje je neštetnom i zračenjam oslobođenom magnetskom rezonancom koja u gotovo 100 % bolesnika dovodi do ispravne dijagnoze i time omogućuje pravovremeno liječenje te prevenciju mogućih težih komplikacija.

Piše: Prof. dr. sc. Ivan Drinković, dr.med.

Poliklinika Drinković

 

 

Pin It on Pinterest