+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 29. studenoga 2014.
Ažurirano: 26. listopada, 2021.

ADVENT U ZAGREBU 2014: Gdje jesti, piti i zabaviti se

Print Friendly, PDF & Email

Advent u Zagrebu počeo je današnjim paljenjem paljenjem prve svijeće na adventskom vijencu na Trgu bana Josipa Jelačića, na zdencu Manduševac. Posljednih godina grad Zagreb za vrijeme adventa živi punim plućima  – centar grada prepun je štandova i događanja na kojima možete jesti, piti i zabavljati se uz glazbu, ples, klizanje… Osim tradicionalnih štandova u Gajevoj i Bogovićevoj, tu su i Fuliranje u Tomićevoj, Advent na Zrinjevcu, klizalište na Trgu kralja Tomislava…

29.11. – 6.1., Trg bana Jelačića i Zrinjevac: ples, štandovi s hranom i darovima

Središnja događanja s prigodnim glazbenim programom počinju ć 29. studenoga na glavnom Trgu bana Josipa Jelačića kao i u obližnjem parku Zrinjevac. Sve do početka siječnja u tom će se najljepšem zagrebačkom perivoju opet plesati u ritmovima valcera i evergreena, moći će se kušati neka od tradicionalnih jela ili pak kupiti dar iz bogate ponude proizvoda i originalnih zagrebačkih suvenira.

30.11.-24.12., Prolaz Varšavska (oko restorana Wok by Matija): Božićni Street Food festival

Slamarice za sjedenje, otvorena vatrica, ponuda 10 vrsti kuhanoga vina, sarme, bunceka sa zeljem, ušećerenih jabuka, kobasica na ražnjiću koje možete peći sami…

6.12.-20.12., Cvjetni trg: koncerti

Poklonike klasike i jazza očekuje prava glazbena čarolija na Cvjetnom trgu, gdje će od 6. do 20. prosinca muzicirati mnogi glazbenici.

29.11. – 1.1., Europski trg i Cesarčeva: hrana, suveniri, glazba

U znaku blagdana bit će i mnogi drugi trgovi i ulice, svaki sa svojom pričom i programima prilagođenim različitim ukusima. Spomenut ćemo samo zabavno-glazbeni i od ove godine novi program “AdvEUnt – Europski advent”. Taj se program odvija u pješačkoj zoni u strogom središtu grada na Europskom trgu i u sjedištu EU u Hrvatskoj, smještenom tik uz glavni zagrebački Trg bana Josipa Jelačića. Uz prodaju suvenira, raznih božićnih ukrasa te bogatu ugostiteljsku ponudu na tom ćete trgu također moći uživati u zabavno-glazbenim programima u večernjim satima, a oni će se održavati od 29. studenoga sve do konca godine.

29.11. – 1.1., Tomićeva ulica: Fuliranje kod Uspinjače

Tu je i nadasve zanimljiv program koji se odvija pod nazivom “Fuliranje kod uspinjače” u Tomićevoj ulici te uz prepoznatljiv dizajn i opuštenu atmosferu predstavlja inovativan i moderan kulturno-ugostiteljski sadržaj u vrijeme adventa. Program je dobio naziv po liku gospodina Ernesta Fulira iz kultne  komedije “Tko pjeva zlo ne misli” kojeg je utjelovio veliki hrvatski glumac Relja Bašić, a on je i kum tom projektu. Sva događanja i u Tomićevoj ulici odvijat će se od 29. studenoga do kraja godine.

30.11.-18.1., Trg kralja Tomislava; Klizalište

Nšto mlađi pravo mjesto za zabavu pronaći će na klizalištu Tomislavac u jednom od najljepših zagrebačkih parkova na Trgu kralja Tomislava. Ono će biti podignuto tik uz velebno zdanje Umjetničkog paviljona na Zrinjevcu, a bit će otvoreno od 30 studenoga do 18. siječnja.

14.12. – 24.12., Trg žrtava fašizama, sajam umjetnina

Na nedalekom Trgu žrtava fašizma, kojim dominira prekrasan Meštrovićev paviljon izgrađen u kojem se nalazi Dom hrvatskih likovnih umjetnika, od 14. do 24. prosinca održat će se Sajam nekonvencionalnih umjetničkih predmeta. Osim što spaja kreativce iz različitih područja, na ovome se izuzetno posjećenom prodajnom sajmu za posjetitelje organiziraju besplatne radionice na kojima možete naučiti kako izraditi umjetničke predmete.

20.12.-6.1. Katedrala, Žive jaslice zajednice Cenacolo

Već desetak godina članovi zajednice za liječenje ovisnika Cenacolo uprizoruju pred zagrebačkom Katedralom žive jaslice, uz štand na kojem možete kupiti religijske suvenire koje sami izrađuju. Raspored održavanja predstava: 21., 22., 23., 25., 26., 27., 28., 29. i 30. prosinca 2014. u 16:15, 17:00 i 19:00 te 1. i 6. siječnja 2015. u 16:15, 17:00 i 19:0

22.12. Dolac, u 18 sati:  Puštanje upaljenih lampiona  u zrak

U sklopu umjetničkog projekta – performansa akademskog slikara i grafičara Krešimira Tadije Kapulice  “Život je super” okupljeno mnoštvo zaželi želje i pusti lampione u zrak kako bi im se te želje ostvarile.

Advent u Zagrebu pruža još događanja, a o njima se detaljnjije možete informirati na web stranici Turističke zajednice grada Zagreba www.adventzagreb.com.

Fotografija: Zagreb.hr