+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 6. rujna 2016.
Ažurirano: 8. prosinca, 2021.

AJVAR EXPRESS: Recept za brzi ajvar gotov za 3 sata

Print Friendly, PDF & Email

Za one koji vole ajvar, ali nemaju vremena niti strpljenja stajati uz njega satima, ovo je idealan recept. Ajvar isključivo na ovaj način radi naša suradnica Kristina Hršak koja nam je i dala recept.

Sastojci:

 • 5 kg crvene roga paprike
 • 2-3 kg patlidžana
 • 2 manje glavice češnjaka
 • 3-4 feferona (samo ako želite ljuti feferon)
 • 8 dl ulja
 • sol po ukusu
 • 2 dl octa za zimnicu
Ajvar, paprike, patlidžani i feferon
Ajvar, paprike, patlidžani i feferon Snimila: Snježana Ivić Gerovac

Priprema:

 1. U većem loncu stavimo grijati 5 litara vode sa 2 dl octa i 1 velikom žlicom soli
 2. Paprike očistimo od peteljki i sjemenki i operemo. Kad voda u loncu zakuha unutra stavimo paprike i kuhamo ih 5-10 minuta, toliko da omekšaju dovoljno da ih se može usitnini u stroju za mljevenje mesa
 3. Dok se kuhaju paprike, ogulite patlidžane pa ih narežite na uzdužne četvrtine. Kad su paprike gotove izvadite ih da se ocijede u velikom cjedilu, a u vodu u kojoj su se kuhale stavite kuhati patlidžane. Kuhajte ih dok omekšaju pa ih izvadite da se ocijedite.
 4. Na mašinu za mljevenje mesa stavite ploču sa najmanjim otvorima pa zajedno sameljite paprike, patlidžane, češnjak i feferone (feferone stavite zajedno s košticama).
 5. U većem loncu, najbolje u inoxu, zagrijte 8 dl ulja. Kad bude posve vruće dodajte samljevenu masu paprike, patlidžana, češnjaka i feferona, malo zapržite uz miješanje, pa nakon pola sata smanjite vatru i ostavite da se krčka sljedećih 2 sata, uz miješanje. Nakon toga vremena gustoća ajvara trebala bi biti odgovarajuća, ali po svom ukusu možete ga kuhati i dulje. Sada kušajte ajvar pa po svom ukusu dodajte još soli, ako želite da bude ljući možete dodati ljute paprike ili tabasca, a ako želite da bude kiseliji dodajte još malo octa.
 6. Ako želite blaži ajvar, u receptu stavite veću količinu patlidžana i nemojte stavljati feferone.
 7. Na ovu količinu trebali biste dobiti oko 5 litara ajvara. Vrući ajvar ulijte u sterilizirane staklenke pa ostavite preko noći u pećnici da se polako hladi. Upotrebljavajte manje staklenke, koju ćete potrošiti brzo nakon otvaranja.

Recept i priprema: Kristina Hršak

Fotografija: Snježana Ivić Gerovac