+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 9. prosinca 2018.
Ažurirano: 29. studenoga, 2021.

Apifito kozmetika za zimsku njegu psećih šapa na bazi pčelinjih proizvoda

Print Friendly, PDF & Email

Trend primjene prirodne kozmetike iz godine u godinu postaje sve popularniji; kako za ljude tako i za životinje. Apifito kozmetika je spoj pčelinjih proizvoda i odabranih vrsta ljekovitog bilja (stevije i kamilice); potpuno prirodna, jestiva bez sintetskih punila, mirisa, boja, emulgatora, konzervansa. Apifito kozmetika se prvenstveno preporučuje kao pomoć kod pojedinih zdravstvenih tegoba životinja. Prednost apifito kozmetike je u tome što nema ograničeno vrijeme primjene; nije bitna točna dijagnoza same bolesti; alergije se javljaju vrlo rijetko.

Dva su osnovna tipa proizvoda: melem koji stvara zaštitni film (za mekuši i interdigitalni prostor; stvara vodootpornu i zaštitnu barijeru, sprječava crvenilo i iritaciju najosjetljivijeg i najizloženijeg područja) te se koristi za njegu šapa u zimskom periodu; ili za probleme kao što je pododermatitis. Hidratantna krema s ekstraktom lista zelene stevije koja omekšava žuljevita područja, hidratizira kožu, potiče mikrocirkulaciju u dermisu; proliferaciju stanica; vrača prirodnu elastičnost kože, smiruje svrbež.

Učestale su alergijske reakcije pasa na hranu ili ampule protiv nametnika; definirane kao nesezonske; a povezane su s preosjetljivošću organizma na neke od alergena. Manifestiraju se u početku kroz svrbež koja za posljedicu ima gubitak dlake; perutanje i ozljede na koži. Na kožne ozljede se gotovo uvijek nadovezuju infekcije koje dodatno oštećuju kožu te kompliciraju i usporavaju sami oporavak. Atopijski dermatitis (uvjetovan je genetskom predispozicijom; kronična recidivirajuća dermatoza koju karakteriziraju suha koža, kronični svrbež i ekcem) i alergijski dermatitis izazvan alergenima problem je nekih čistokrvnih pasmina pasa. Taj problem nije nov, ali u posljednje vrijeme zabrinjava izraziti porast broja oboljelih životinja pogotovo u modernim društvima što je svakako veliki izazov za veterinsrsku medicinu. Bolest ima kroničan karakter, a izmjenjuju se razdoblja poboljšanja i pogoršanja kliničke slike i promjena na koži.

Liječenje dermatitisa je simptomatsko i osnovni cilj je spriječiti nastanak suhe kože, ublažiti svrbež i kontrolirati osip te spriječiti komplikacije u vidu infekcija kože.

Problemi sa šapama koje karakterizira učestali svrab i lizanje šapa; pojava prištića i kvržica između prstiju koji nikako ne prolaze ili prolaze pa se vraćaju česti su kod Engleskog ili Francuskog buldoga; navedene su tegobe poznatije pod nazivom pododermatitis (interdigitalni dermatitis). Svaka takva promjena na šapi ima svoj uzrok i u većini slučajeva način na koji se može izliječiti; ili barem zaliječiti i držati pod kontrolom. Jedan od načina držanja pod kontrolom ili prevencije je i primjena melema koji služi za njegu šapa u zimskim mjesecima.

Biorad Apifito letak
Biorad Apifito letak

Piše: dr. sc. Gordana Hegić