+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 19. prosinca 2021.
Ažurirano: 19. prosinca, 2021.

Automatizirani vrt u stanu za nisko lisnato povrće, začine i cvijeće

Print Friendly, PDF & Email

Južnokorejski tehnološki gigant LG predstavit će na najvećem svjetskom sajmu elektronike u Las Vegasu 5. siječnja 2022. godine automatizirani indoor sustav vrtlarenja pod imenom Tiiun. Izgleda poput kakvog mini-frižidera sa salatom, a može se držati u dnevnom boravku, radnoj ili spavaćoj sobi. Prema PR materijalima koji su nam stigli iz LG-ja, uz Tiiun dolaze i all-in-one setovi sa zemljom, gnojivom i sjemenkama. Dvije su police na koje stane po 6 all-in-one setova, svaki sa 10 rupa, iz kojih će niknuti lisnato povrće, začinsko bilje ili cvijeće. U kutijama je zemlja, gnojivo i sjemenke. Vlasnik Tiiuna te će setove za uzgoj dobavljati opet od LG-ja, po principu kapsula za aparate za kavu.

LG Tiiun automatizirani sustav sobnog uzgoja biljaka
LG Tiiun automatizirani sustav sobnog uzgoja biljaka

Tiiun treba samo spoj na struju, dok se voda nadolijeva u tank po potrebi. Staklena vrata omogućuju pogled unutra na zelenilo koje raste ali su nepropusna tako da kukci niti drugi štetnici ne mogu do biljaka, a učinak LED rasvjete za fotosintezu je pojačan oblogom unutrašnjosti. Automatizirani sustav vrtlarenja znači da je unutrašnja temperatura optimalna, i da se usklađuje s dobom dana, dakle oponaša dnevne cikluse, pa biljka ima uvijete kao da raste na otvorenom. Navodnjava se u osam ciklusa dnevno, s tim da cirkulacija zraka onemogućuje stvaranje algi. U tom idealnom okruženju biljkama treba 4 do 8 tjedana do berbe. „Indoor vrtlar“ je povezan sa ovim „vrtom“ putem aplikacije LG ThinQ tako da kad je na putu ili na poslu, na mobitelu može gledati svoje biljčice u realnom vremenu, može mijenjati postavke unutar svog grunteka, a aplikacija ga upozorava i kad treba nadopuniti tank s vodom.

LG Tiiun, all-in-one setovi sa zemljom, gnojivom i biljkama
LG Tiiun, all-in-one setovi sa zemljom, gnojivom i biljkama

Koliki je očekivani prinos ovakvog indoor vrta, te kolika je cijena proizvodnje ili potrošnja vode LG nije obznanio, a na raznim tehnološkim platformama našli smo podatak da će cijena uređaja biti oko 1.100 eura. Cijena kašeta sa zemljom i sjemenkama je još nepoznata, kao i koja će vrsta sjemena biti ponuđeno na kojem području. Uglavnom se spominju radiči, rikula, cikorija, razne salate, bosiljak, timijan, origano, peršin… U jednom Tiiunu bi u dvomjesečnom ciklusu bilo 120 biljaka. Dosta krcato, čak i dosta da se svaki dan od 5 do 8 tjedna po četiri biljke uberu i pojedu. U odnosu na razvijene indoor sustave vrtlarenja u šatorima, gdje se biljke uzgajaja u svom skrovištu, Tiiun je ljepši, jeftinijij, i automatiziran.

LG je sličan sustav već predstavio kao bijelu tehniku za kuhinje koja izgleda kao visoki hladnjak s proizirnim vratima s 4 police za uzgajanje začina i salata. Tiiun je skraćena verzija za druge prostorije u stanu, gdje će njegova vrijednost kao zelenog televizora za opuštanje i meditaciju nadmašiti samu proizvodnju povrća. Sve pomalo podsjeća na prvog virtualnog kućnog ljubimca Tamagotchija.

Lijepo je i opuštajuće gledati u zdrave zelene biljke kako rastu, pogotovo u ovo vrijeme kad boravimo u stanovima više nego što bismo željeli. Sigurno da bi Tiiun mogao imati terapijski učinak i za nas obične vrtlare, koji se tijekom cijele vegetacijske sezone borimo s raznim štetnicima. Evo vrta u kojem nema uši, zlatica i smrdljivih martina, a na salati nema tragova halapljivih puževa.

Piše: Agatha Borošak

Fotografije: PR LG